Hoppa till huvudinnehåll

Stadsstyrelsen i Borgå enig om det mesta - men inte om skattesatsen

stadsstyrelsens rum i borgå
Stadsstyrelsen i Borgå fortsätter behandla budgeten 2016 om två veckor. stadsstyrelsens rum i borgå Bild: YLE/Stefan Härus stadsstyrelsens rum

Stadsstyrelsen i Borgå förde under måndagen en allmän diskussion om budgeten 2016 och om ekonomiplanen 2016–2018.

- Vi diskuterade budgeten, gick igenom de olika punkterna och samlade in förslag. Omröstningar blir det först vid mötet om två veckor, säger stadsstyrelseordförande Matti Nuutti (SDP).

Investeringstryck

Mötet konstaterade att Borgå har ett betydande investeringstryck på grund av behovet att sanera och förnya lokaler eftersom en del verksamhet har flyttats till tillfälliga lokaler. Staden har många exceptionellt stora framtida investeringsprojekt. Alla projekt kan inte genomföras under de närmaste åren, så investeringsprogrammet kommer att genomförs under en längre tidsperiod.

Investeringarna kräver skattehöjningar

Stadens utmanande investeringsprogram förutsätter att inkomsterna ökar, vilket skulle innebära skattehöjningar. En parallell lösning är försäljning av egendom. Det här kommer ändå inte att räcka till, vilket innebär att Borgå också måste ta mer lån. Enligt stadens beräkningar skulle lånebeloppet öka under nästa år med 28 miljoner euro.

- Vi var nog rätt så eniga om det mesta, men jag antar att skattesatsen kommer att orsaka omröstning om två veckor, säger Nuutti.

Fram till mötet hinner man ännu jobba med kalkyler om vad det skulle innebära om man inte skulle höja skattesatsen eller om man skulle höja skatten med en annan procentsats än den som stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula föreslår (20,25 procent).

Stadsdirektör Ujula föreslår att också fastighetsskatterna höjs.

Läs också