Hoppa till huvudinnehåll

"Tsunami av turister" efter sanktionslättnader i Iran

Ett par på strandpromenad på semesterön Kish i södra Iran.
Ett par på strandpromenad på semesterön Kish i södra Iran. Ett par på strandpromenad på semesterön Kish i södra Iran. Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH stranspromenad

USA:s president Barack Obama har beordrat sin regering att förbereda lättnader i sanktionerna mot Iran, enligt det kärnavtal som man kom överens om i somras. Iran förbereder sig för en "tsunami av turister" efter att sanktioner hävs.

Presidentens direktiv innebär att en del sanktioner hävs när Iran har uppfyllt vissa krav i avtalet, förmodligen från och med årsskiftet.

– Det här innebär en viktig milstolpe i försöken att förhindra Iran från att skaffa sig kärnvapen, sade Obama i ett uttalande i Vita huset.

Iran kan inte kan räkna med sanktionslättnader förrän tidigast om två månader, då FN:s atomenergiorgan IAEA har bekräftat att Iran har uppfyllt sina förpliktelser.

EU är med

Även EU förbereder lättnader genom att anta ett juridiskt ramverk för förändrade sanktioner mot Iran.

Besluten fattades 90 dagar efter att FN:s säkerhetsråd godkände uppgörelsen som gruppen P5+1 - eller USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina plus Tyskland slöt med Iran efter maratonsamtal i Wien i juli.

Iran försäkrade på söndagen att landet kommer att följa avtalet till punkt och pricka. Det innebär bland annat att IAEA får mycket större möjligheter att inspektera kärnkraftsanläggningar.

Ryssland, Kina och Indien har redan ökat sitt ekonomiska samarbete med Iran, medan många europeiska storföretag utreder investeringsmöjligheter.

Tsunami av turister

Iran förbereder sig för en "tsunami av utländska turister", säger vicepresident Masoud Soltanifar som också leder landets officiella turismorganisation.

Visumlättnader, utländska investeringar och en mer moderat inställning till utlänningar kommer att leda till en dramatisk ökning av turismen, tror Soltanifar, som också sitter i landets regering.

Iran ska inom kort lägga fram 1 300 reform- och projektförslag för att locka utländska investerare och för att understöda turismen som har undergrävts av årtionden av sanktioner och politisk spänning.

Visum vid ankomst

Det skall snart bli möjligt för utländska turister att få ett trettio dagars visum vid ankomsten till flygplatsen i Teheran. Visum kan förlängas med 15 dagar och man planerar att införa elektroniska visum nästa år.

– Efter att sanktioner hävs kommer turismen att vara den näringsgren som vi satsar mer på än någon annan sektor, säger Soltanifar.

Turismen har redan ökat med 12 procent två år i rad men nu väntar man sig en ännu mer dramatisk ökning av turister särskilt från väst.

– Turismen kommer att vara motorn som driver ekonomin ut ur recessionen. Turismnäringen blir en blomstrande marknad för investerare, försäkrar vicepresidenten Masoud Soltanifar.

USA varnar turister för problem

Fem miljoner turister besökte Iran ifjol - av dem var hälften shiamuslimer från andra länder i Mellanöstern - men fram till år 2025 ska antalet fyrfaldigas till 20 miljoner, hoppas myndigheterna.

USA har i varje fall varnat amerikanska medborgare och särskilt sådana som också har iranskt meborgarskap, att de kan stöta på problem då de försöker lämna Iran.

USA:s utrikesministerium varnar amerikanska turister för att de kan gripas eller utsättas för trakasserier i Iran.