Hoppa till huvudinnehåll

Hot, hat och öknamn

Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om de blivit utsatt för näthat. Kring hälften hade själva varit med om något obehagligt och de flesta hade sett någon i kompiskretsen bli utsatt.

Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

Sociala medier, appar och spel ger både unga och äldre en möjlighet att hålla kontakt med andra, organisera sig, roa sig och fördriva tiden. Det liv som unga lever via sociala medier är lika äkta och riktigt som det var att sitta på café eller hänga på stan för 20 år sedan.

Samtidigt har medaljen en baksida: Hot, kränkningar och ”hat” är vanligt. Det verkar finnas en förväntning på att man ska kunna hantera och stå ut med både grova påhopp och mindre missförstånd.

Vi frågade över 300 finlandssvenska tonåringar om vad det värsta de läst på nätet var. Och vi fick svar. Över hälften hade varit med om att de själva blivit utsatta för kränkningar en ännu större procent hade varit med om att någon i bekantskapskretsen blivit det.

Det är glädjande att hälften bara har fått ta del av den digitala världens positiva sidor. Däremot är det beklämmande att de som har erfarenheter av kränkningar vittnar om grovt språk, regelrätta dödshot och offentlig smutskastning.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Skylt med texten #NiVetIngenting Bild: Yle #nivetingenting
 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.

Kommentarer om utseende och fula bilder

Det som tonåringarna som svarade på enkäten oftast berättade om var nedlåtande kommentarer om andras utseende eller att man lägger upp mindre smickrande bilder eller videon på någon.

”Man tog en nakenvideo min kompis och den spreds i skolan”

"Jag har flera gånger blivit kallad ful eller dålig på sidor som ask.fm av mina närmaste "vänner"

Jargongen i spelvärlden är rå

Många unga spelar onlinespel, antingen tillsammans med slumpmässigt utvalda främlingar, eller i samma lag med sina kompisar. Särskilt i de spel som man spelar med främlingar är jargongen rå.

"Många människor på olika spel brukar ofta säga man ska att gå döda sig själv"

Förutom den råa jargongen händer det att någon stjäl dina verktyg eller vapen. Då är det ofta frågan om föremål i spelen som du betalat riktiga pengar för.

"Jag har blivit dödad med värdefulla saker upprepade gånger av samma person"

Den som mobbar gör det anonymt men finns i närheten

När kränkningar förekommer är mobbaren för det mesta anonym. På sidor som Ask.fm är det möjligt att anonymt ställa frågor och här florerar det som de unga kallar hat. De som frågar är anonyma, men finns för det mesta i den utsattas närmiljö.

Att mobbaren finns någonstans i närheten verkar gälla också i andra former av mobbning än på Ask.fm. Av de närmare 200 unga som uppgav att de blivit kränkta, sade 60 procent att den som mobbat var någon som de kände även om de inte alltid visste vem det var.

43 procent hade ingen aning om vem det var som låg bakom. Ungefär hälften av dem var sådana som hade råkat ut för kränkande kommentarer i spel med okända.

En handfull hade råkat ut för pedofiler som skickade bilder.

"Någon har försökt utnyttja mig"

Hatsidor och Instarape

Bland alla vittnesmål om elaka kommentarer, hat på frågesidan Ask.fm och konflikter som spårat ur finns också verkligt grova påhopp. Man kallar andra hora, bög och ful, man sprider rykten och önskar till och med livet ur andra.

"Min kompisar har blivit kallad en bitch/hora och hon borde gå döda sig själv"

Förutom dödshot förekommer hatsidor och att man hackar andras Instagramkonton och Facebooksidor.

"Någon kom in på mitt Facebook-konto och skrev hemska saker till min kompis"

Inget att bry sig om

Samtidigt som en stor del av tonåringarna har blivit utsatta för nätmobbning finns det en stark antydan om att man inte ska ta åt sig.

"Jag orkar inte bry mig när människor anonymt kommenterar mitt utseende"

De här kommentarerna tyder på att de unga försöker låta bli att bli ledsna, men att det är svårt.

-Att bli utsatt för påhopp om utseende, sina intressen, sina tankar, sin blotta existens tär långsam, säger Lillemor Gustavsson på Folkhälsans Tonårspoliklinik.

Även om de första reaktionerna skulle vara ilska och raseri över vad som skrivs eller bilder som sätts in så för känslan av hjälplöshet och maktlöshet vidare till oro, säger Gustavssom. Många reagerar med obehag att röra sig i sociala situationer, t.ex. skolan, ”vem har sett?” Småningom kanske ångest, social fobi, känsla av ensamhet och utsatthet.

- Självkänslan går i botten och man börjar själv ifrågasätta sin rätt att finnas till eller ser som enda utväg ur situationen att försvinna, dö, säger Gustavsson.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.