Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska asylsökandes öde avgörs

Karta över "trygga" områden.
Karta över nuvarande så kallade trygga områden i Irak. Karta över "trygga" områden. Bild: Yle trygga områden

Finland väntas lägga fram en ny bedömning om säkerhetsläget i Irak på tisdagen. Den kommer genast att påverka irakiers möjligheter att beviljas uppehållstillstånd.

Migrationsverket granskar också som bäst säkerhetsläget i Somalia, men bedömningen blir färdig först senare på grund av att myndigheterna inte har hunnit höra alla sakkunniga.

"Rutingranskning"

Myndigheterna beslöt att frysa asylansökningar från Irak och Somalia då det framgått att de flesta asylsökande som kommer till Finland är just från de här länderna, och att till exempel Sverige följer en annorlunda bedömning av säkerhetsläget i Irak.

Enligt Migrationsverket är granskningen rutin och inte ett försök att hindra irakierna från att komma hit. Finland ska inte vara mera lockande för asylsökande än andra länder, har politiker och myndigheter sagt. Målet är att förenhetliga asylpraxisen i Norden och EU.

Bagdadregionen central

För att bedöma säkerhetsläget använder sig myndigheterna av lokala källor, FN:s flyktingorgan UNHCR och människorättsorganisationer.

Irakiska Kurdistan i norr samt provinserna i söder (Karbala, Wasit, Najaf, Qadisiya, Missan, Muthanna, Thi-Qar och Basra) har betraktas som trygga, medan människor från centrala Irak, inklusive Bagdad, beviljats asyl på grund av bristande säkerhetsläge. Myndigheterna har bedömt att området lider av sekteristiskt våld och strider mellan Irakiska regeringsstyrkor och rebeller, däribland terrornätverket IS.

I Sverige har myndigheterna ansett att det inte förekommer väpnade strider i området, men att det kan vara oroligt på grund av andra orsaker.

Migrationsverket informerar om de nya kriterierna klockan 14. Följ med presskonferensen på Yle Arenan.