Hoppa till huvudinnehåll

Malin Ekholm: Jag vet varför de inte berättar om näthat

Malin Ekholm med #NiVetIngenting-stämpel
Malin Ekholm, en av redaktörerna bakom #NiVetIngenting Malin Ekholm med #NiVetIngenting-stämpel Bild: Yle/Helena von Alfthan #nivetingenting

Jag upplever inte att tonåringar är ovilliga att berätta, snarare ovana. Sociala medier verkar inte höra till ämnen man diskuterar hemma. Jag kan se hur det har blivit så.

Vi frågade över 350 tonåringar i högstadier runt om i Svenskfinland vad deras föräldrar vet om sociala medier.

De flesta tonåringar säger att deras föräldrar är mer eller mindre ute och cyklar när det gäller andra sociala medier än Facebook.

Om ni inte visste det så kan jag berätta att tonåringarna inte längre är på Facebook.

Det hör kanske till att tonåringar inte talar med sina föräldrar om allt. Jag undrar ändå om tonåringarnas föräldrar inser hur ute de är?

Nästan ingen låter sina föräldrar kolla telefonen. Hälften av tonåringarna upplevde att de hade blivit mobbade på sociala medier, ibland grovt.

En tredjedel av de som svarade på enkäten säger att de inte berättar någonting för sina föräldrar. Nästan ingen låter sina föräldrar kolla telefonen.

Hälften av tonåringarna upplevde att de hade blivit mobbade på sociala medier, ibland grovt. Nästan ingen hade talat om det med någon vuxen.

Varför har gapet blivit så stort? Hör det verkligen till åldern?

Små barn små bekymmer

Mina barn är så små att jag inbillar mig att jag ännu har dem under mina vingar.

Det faktum att de kommer att flyga iväg på egna äventyr innan jag har hunnit säga ”uppkopplad” får det att knyta sig i magen på mig. För de flyger utom synhåll, och jag har ingen karta och kan inte terrängen och jag kommer att vilja hålla i dem.

Min ryggmärgskänsla är att begränsa och kontrollera eftersom jag själv har så svårt att navigera.

Min ryggmärgskänsla är att begränsa och kontrollera eftersom jag själv har så svårt att navigera.

En del av förarbetet med det här projektet gick ut på att göra ingående intervjuer med tonåringar. Jag intervjuade ett tiotal och unga om spel, sociala medier och appar.

Efter varje intervju fick jag sätta mig ner och smälta intrycken. Speciellt intrycket av att jag är så ute var hårdsmält

Efter varje intervju fick jag sätta mig ner och smälta intrycken. Speciellt intrycket av att jag är så ute var hårdsmält. För det mesta när jag gör intervjuer brukar det finnas någon sorts gemensam nämnare att utgå ifrån.

En gemensam referensram. Det hade jag inte här.

Jag visste ingenting om nätspel, jag visste inte att ingen ringer till varann mera (bara en procent av tonåringarna håller kontakten genom att ringa).

Jag visste inte att man kan planera en Instagram-bild i flera dagar, inte att man har flera Instagramkonton och inte vad en mahakuva* är.

Talar med vuxna som med treåringar

Tonåringarna var underbara. Med änglars tålamod svarade de på mina dumma frågor, de var pedagogiska och gjorde sitt bästa för att inte himla allt för mycket med ögonen.

De ville verkligen berätta och hjälpa mig att förstå. Och de var helt införstådda med att jag, eftersom jag är vuxen, är helt ute.

I vissa fall var det tydligt att ingen vuxen tidigare hade frågat dem lika ingående frågor om till exempel spelvärlden. Visste ni att det är väldigt krävande att spela onlinespel och att du måste spela mycket för att kunna bli bra?

Man tränar minnet, reaktionsförmågan och problemlösningsförmågan när man spelar. Bara en sådan sak.

Jag är redan en av dem som inte diskuterar

Nu är jag inte tonårsförälder ännu, men snart är jag det. Jag undrar hur jag ska kunna motarbeta lusten att förbjuda och begränsa och istället försöka intressera mig för det som är helt obekant och främmande.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Skylt med texten #NiVetIngenting Bild: Yle #nivetingenting
 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
Jag märker redan nu hur ointresserad jag är av spelen min åttaåring spelar. Till exempel Minecraft.

Jag har försökt lära mig med hjälp av YouTube-klipp men det går inte. Jag förstår inte logiken. Resultatet är att jag försöker få slut på samtal som handlar om Minecraft så fort som möjligt eftersom det tråkar ut mig.

Skärmtid är något som helst ska innebära att jag får en stund för mig själv.

Jag inser nu att jag har tagit de första stegen bort från mitt barns värld. Jag tillåter mig själv att anse att hens intresse för spel är ointressant och att det egentligen inte angår mig. Hade jag betett mig på samma sätt om det handlade om ett musik- eller idrottsintresse? Eller läsning som är lika oergonomiskt?

Att vara ointresserad av spel och skärmar är däremot tydligen helt ok, oavsett hur viktiga de är för barnen

Svaret är nej det hade jag inte. Jag sitter gärna och ser på jumppaträningar och jag följer med till simhallen när det är dags för simskola.

Jag frågar hur träningen var och vad de gjorde. Och jag lyssnar.

Man får låta bli att bry sig om spel och skärmar

Att vara ointresserad av spel och skärmar är däremot tydligen helt ok, oavsett hur viktiga de är för barnen. Att begränsa skärmtiden är till och med ett mått på gott föräldraskap. Det är bättre med barn som inte sitter vid skärmar hela dagen.

I vår familj har vi till och med belönat våra barn för att de avstått från skärmtid under hela sommaren.

Jag får inte bli förvånad när jag en vacker dag märker att mina barn inte släpper in mig i sin värld av skärmar, inte ens när de far illa.

*Mahakuva betyder att man ska ta en bild av sin mage. Bara tanken på att jag skulle få för mig att posta bilder av min mage känns helt absurd. Jag är så ute, jag skulle ALDRIG ta en bild på min mage och dela den på nätet, men på t ex Ask.Fm är det en helt legitim fråga och många tar utan att blinka foton på sina magar.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.