Hoppa till huvudinnehåll

Minderåriga asylsökande ska få ett hem i Sibbo

Frivilliga från Röda korset leker med barn på flyktinganläggningen i Rödbergen i Helsingfors.
Arkivbild. Frivilliga från Röda korset leker med barn på flyktinganläggningen i Rödbergen i Helsingfors. Bild: Leena Koskela, Röda korset flyktingförläggning

Mannerheims barnskyddsförbund grundar en boendeenhet för minderåriga asylsökande i Västerskog i Sibbo. Verksamhetsledare Pia Metsähuone säger att man vill skapa ett tryggt, stadigvarande hem för ungdomarna.

Pia Metsähuone är verksamhetsledare för MLL:s Nylandsdistrikt och berättar att 40 stycken ungdomar i åldern 16-17 år ska bo på den nya enheten.

Orsaken till det nya stödboendet är mängden asylsökande som kommer till Finland. Det har kommit närmare 2000 minderåriga, ensamma asylsökande till Finland och en stor del av dem bor på tillfälliga förläggningar.

– Det finns inte tillräckligt med passande, stadigvarande ställen för minderåriga asylsökande att bo på medan de väntar på beslut från myndigheterna. Det behövs hela tiden fler boendeenheter för minderåriga asylsökande, säger Metsähuone.

"Vi måste reagera"

–Eftersom vi är ett barnskyddsförbund och vår uppgift är att främja välmående bland barn, ungdomar och familjer så ansåg vi att vi måste reagera i en sådan här situation och ta vårt ansvar. Vi kan inte bara följa med på sidan om och inte göra någonting, säger Pia Metsähuone.

Boendeenheten i Sibbo kommer att finnas kvar så länge som behovet kvarstår, vilket beror på den allmänna utvecklingen.

– Den nuvarande situationen kom som en överraskning för alla och det var svårt att förutse.

Personalen hoppas kunna öppna genast i början av november och så snabbt som möjligt få ungdomarna bort från de tillfälliga förläggningarna till ett stadigvarande boende.

Ungdomarna behöver mycket stöd

Det tar ungefär ett år innan man beviljas asyl och därför är det viktigt att ungdomarna har ett tryggt ställe att bo på under tiden. För tillfället rekryterar förbundet personal till enheten och totalt 19 personer kommer att jobba där. Det är nödvändigt med tillräcklig personal eftersom det är frågan om minderåriga personer som personalen har ansvar för dygnet runt.

Ungdomarna har en varierande bakgrund och det finns mycket att reda ut när det är fråga om minderåriga barn som är ensamma i ett främmande land och inte kan språket.

– De här ungdomarna har verkligen inte haft det lätt och de behöver mycket stöd för att få en bra start på sitt liv i Finland.

Barnen ska börja i skola

Nu hoppas Pia Metsähuone först och främst att enheten får en duktig personal. Så småningom börjar de samla in kläder och saker i form av donationer till ungdomarna. Hon tror inte att det är en stor utmaning eftersom finländarna har varit så hjälpsamma hittills.

– Det är förstås också utmanande att skapa en trivsam stämning bland ungdomarna och personalen. Ungdomarna ska få ett tryggt och hemtrevligt hem under den tid som de bor där.

Målet är att de asylsökandena lär sig finska och kan börja i skolan, helt enkelt en bra start på livet i Finland.

– Vi vet ännu inte vilka språk som ungdomarna pratar och varifrån de kommer. Men vi utgår från de vanligaste språken arabiska, somaliska, kurdiska och farsi.

Det ser ut som att en del i personalen kan språk som de asylsökande talar eftersom några har invandrarbakgrund. Rekryteringen började i går och det har redan kommit in en massa ansökningar.

– Vi hoppas förstås att sibboborna tar emot ungdomarna med öppna armar och förhåller sig positivt till saken. Kommunledningen har hört av sig och meddelat att de förhåller sig positivt till det nya boendet och att de gärna samarbetar med oss.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland