Hoppa till huvudinnehåll

Musiken speglar en kontinent i förändring

Vår tids stora musikaliska revolution sker i Afrika och påverkar hundratals miljoner människor.

Kuduro, coupé-décalé och azonto är klubbmusik byggd på traditionella rytmer som blivit identitetsbärande för en hel generation.

Dokumentärserien Fonko tar oss till en kontinent som nu genomgår dramatiska sociala och politiska omvandlingar och ser på förändringen genom musiken. Medan Sydeuropa står på ruinens brant är länder som Angola, Ghana, Nigeria och Zambia bland världens snabbast växande ekonomier. Den hastiga moderniseringen innebär minskad fattigdom, men också ökande inkomstklyftor, sekularisering och konflikter mellan tradition och modernitet.

Allt det här speglas i musiken. Med globaliseringen kommer musiken snart också att få fotfäste utanför kontinenten.

I Fonko får man träffa de smartaste och roligaste artisterna, bloggarna och producenterna i deras hemmiljöer. I kåkstäder, lyxvillor och på scen. Varje avsnitt presenterar ett nytt geografiskt område och berättare är Neneh Cherry.

Första avsnittet tar oss till Sydafrika där det musikaliska landskapet har ritats om av stilar som kwaito, SA house och shangaan electro, den sistnämnda kanske världens snabbaste dansmusik. Sydafrika är av kontinentens supermakter när det kommer till ekonomi och kultur, samtidigt som man brottas med sin rasistiska historia.

Länderna / regionerna som via musiken porträtteras i de följande avsnitten är Nigeria, Senegal, franska västafrika, Ghana och Angola.

Fonko
Yle Fem tisdagar kl. 19.00, seriestart 20.10.2015 (repris lördagar)
6 avsnitt
30 dagar på Arenan

Producerat av Story för SVT / Samproduktion

Mer från programmet

Läs också