Hoppa till huvudinnehåll

Stubb om valfinansieringen: Egen sak att berätta om donationer

Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb anser att det inte finns något nytt i informationen om arrangemangen krings Samlingspartiets valfinansiering under presidentvalet år 2006.

Centerns tidigare partisekreterare Jarmo Korhonen skrev om arrangemangen i sin nya bok och också Yle-programmet MOT har rapporterat om saken.

Enligt Stubb gick man grundligt igenom det här redan år 2009.

– Samlingspartiet samlar sina egna pengar och kandidaten, i detta fall Sauli Niinistö, sina egna. Det fanns inget olagligt med någondera av insamlingarna.

"Saken nu slutdiskuterad"

President Sauli Niinistö har fört fram ett önskemål om att Samlingspartiet för sin del ska reda ut oklarheterna.

Enligt Stubb är saken nu slutdiskuterad, i fall inget nytt framkommer. Finansiärerna får själv bestämma i fall de vill bli offentliga.

– Det är helt deras egna sak om de vill göra det. Enligt mig finns det inget nytt här. I fall det finns något att utreda, kommer vi självklart att göra det. Ju mer transparens i de här frågorna, desto bättre.

Enligt Stubbs uppgifter har kampanjpengarna inte använts till att stöda andra kandidater.

– Det är viktigt med öppenhet och transparens i valfinansieringen. Jag tycker det är en väldigt bra sak att lagstiftningen har ändrats radikalt på den här punkten under de senaste tio åren, säger Stubb.