Hoppa till huvudinnehåll

Var tredje förälder vet ingenting

Infografik över enkätsvar
Över 350 finlandssvenska tonåringar svarade på vår enkät -en tredjedel säger att deras föräldrar är mer eller mindre ute när det kommer till sociala medier. Infografik över enkätsvar Bild: Yle/Johan Lindström infografik

353 åttonde- och niondeklassare från högstadier runt om i Svenskfinland har svarat på våra frågor om deras sociala liv, vad föräldrarna vet, om de råkat ut för hat på nätet och vad de gjorde då.
Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen.

Telefonens viktigaste funktion är nätet

Enkätsvar
De flesta umgås mest när de träffas Enkätsvar Bild: Yle/Johan Lindström #nivetingenting

Av de dryga trehundrafemtio tonåringar som svarade på vår enkät var det bara en procent som oftast umgicks med sina kompisar genom att tala i telefon.
Däremot var röstmeddelande på t ex WhatsApp vanliga. Ett röstmeddelande kunde vara i flera minuter.

Oftast umgås tonåringarna när de träffas eller via appar.
Tiden för evighetslånga telefonsamtal med bästisen som bor ett kvarter bort är av allt att döma förbi. Istället skickar tonåringarna meddelande till varandra kvällen lång.

Föräldrarna finns i periferin

enkätsvar, hur insatt är din vårdnadshavare
De flesta tonårsföräldrarna känner inte till apparna enkätsvar, hur insatt är din vårdnadshavare Bild: Yle/Johan Lindström #nivetingenting

Av svaren ser man tydligt att gapet mellan tonåringar och föräldrar är stort när det kommer till livet på de sociala medierna. Lejonparten av föräldrarna känner inte till mycket mer än Facebook, och nästan en femtedel av de unga säger att deras föräldrar är helt ute.

Följaktligen berättar de inte heller så mycket om sitt liv på nätet hemma. Bara två procent säger att de berättar allting. Över trettio procent berättar ingenting.

enkätsvar
Nästan inga föräldrar har tillgång till tonåringens telefon enkätsvar Bild: Yle/Johan Lindström #nivetingenting

#NiVetIngenting

 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.

Att vårdnadshavarna skulle få reda på någonting genom att kolla igenom barnens telefoner upplever tonåringarna som otänkbart.

-Enligt mig så är det inte okej eftersom man har så mycket privat information på sin telefon som man kanske inte vill dela med sig, skriver en tonåring.

Bara i specialfall kan man tänka sig att visa en del av innehållet i telefonen för sina föräldrar.

-Om de tänker att något hemskt har hänt eller barnet håller på med något hemskt. Men före de gör det här borde de fråga barnet om något har hänt eller vad barnet gör. Om de är alldeles säkra på att barnet kan vara i fara är det ok, skriver en annan tonåring

Man berättar inte om hatet

Har du mött hat på nätet?
Hälften har råkat ut för hat på nätet Har du mött hat på nätet? Bild: Yle/Johan Lindström #nivetingenting
Enkätsvar
De flesta gjorde ingenting Enkätsvar Bild: Yle/Johan Lindström #nivetingenting

Att tonåringar är måna om sitt privata utrymme är helt naturligt, men de håller av allt att döma de vuxna utanför också när de far illa på nätet.

Största delen av de som svarade på enkäten hade erfarenheter av kränkningar på nätet och hälften hade själva blivit utsatta. De flesta hade varit med om det enstaka gånger men det finns de som svarade att det händer varje dag eller varje vecka.

Av de 177 som svarat att de varit med om situationer som fått dem att känna sig sårade eller ledsna var det bara sex procent som berättade om saken hemma och inte ens två procent hade berättat om det för en vuxen i skolan.
De allra flesta gjorde ingenting eller berättade för en kompis.

enkätsvar, fick det de elaka kommentarerna att sluta
Man kan få slut på näthatet enkätsvar, fick det de elaka kommentarerna att sluta Bild: Yle/Johan Lindström #nivetingenting

De som valde att göra något åt saken tyckte ändå att det hade hjälpt. Ofta kunde det vara frågan om att ens kompisar försvarade en eller att man konfronterade personen som mobbat.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.