Hoppa till huvudinnehåll

Alla har rätt att trivas på sociala medier

Pia Bussman, Melissa Ekström och Dinah Ahl.
Pia Bussman, Melissa Ekström och Dinah Ahl har arbetat fram trivselregler för scoiala medier. Pia Bussman, Melissa Ekström och Dinah Ahl. Bild: Yle/Minna Almark #nivetingenting,dinah ahl,Ekenäs,ekenäs gymnasium,melissa ekström,pia bussman,raseborg,västnyland

Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt på nätet. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

#NiVetIngenting

 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
- Vi vill att unga ska tänka efter så att det inte uppstår otrevliga situationer, säger Melissa Ekström.

Hon hör tillsammans med Pia Bussman och Dinah Ahl till gruppen #someJoy, som under höstens lopp har arbetat fram sju principer för respektfullt beteende på nätet.

- Det är vanligt att det sker övertramp, man ser ofta fula kommentarer, säger Pia Bussman. Det kan handla om att någon är ful eller om riktigt personliga saker.

- Där man kan vara anonym kommer det fram mera elakheter. Om man inte behöver säga sitt namn är det mycket lättare att vara elak, säger Dinah Ahl.

Folk vet vad som är ok

Enligt Ahl vet folk oftast av sig själva vad som är okej och vad som inte är det. Därför vill gruppen #someJoy arbeta för att hindra att övertramp sker.

- Om vi visar vad som är okej och vad som inte är det så är det kanske lättare att inte gå över den där osynliga gränsen.

Meningen enligt dem är inte att hytta med pekfingret utan snarare att främja ett glatt och respektfullt umgänge på sociala medier.

Gyllene regeln gäller också här

Eleverna har arbetat fram trivselreglerna genom att först definiera de problem som finns.

- Till exempel fula kommentarer och att folk loggar in som någon annan person på sociala medier, säger Pia Bussman. Och så arbetade vi vidare från det.

- Vi har tänkt logiskt. Var schysst mot andra. Det handlar mycket om den gyllene regeln, fortsätter Dinah Ahl.

- Vi diskuterade också med nybörjarna i gymnasiet och märkte att de också tänkte på samma sätt som vi, säger Melissa Ekström.

Regler behövs

Benjamin Källman och Simon Kinnunen rör sig en del på sociala medier, bland annat Facebook, Twitter, Instagram och Youtube. De tycker båda att det är viktigt att det finns regler för hur man ska bete sig.

Simon Kinnunen och Benjamin Källman i Ekenäs gymnasium.
Simon Kinnunen och Benjamin Källman. Simon Kinnunen och Benjamin Källman i Ekenäs gymnasium. Bild: Yle/Minna Almark benjamin källman,elever,gymnasieelev,raseborg,simon kinnunen,västnyland

- Det är klart att de behövs. Det har hänt att man har satt ut bilder utan lov och man har sett att någon har använt någon annans konto, säger Benjamin Källman.

- Fast det är ganska svårt att stoppa vissa saker. Men det är bra att man försöker, säger Simon Kinnunen. Men det är också lätt att lämna internet.

Trivselregler på sociala medier

På sociala medier ska du inte diskriminera eller kränka

Stå för din egen åsikt och det du skriver på nätet

Fråga lov då du publicerar bilder på andra

Fråga lov då du använder andras bilder

Använd endast ditt eget konto på sociala medier

Skriv endast sådant som du i verkligheten vågar säga

På sociala medier ska du behandla andra så som du själv vill bli behandlad

Sociala medier är årets tema

Sociala medier är också läsårets tema i Ekenäs gymnasium. En orsak är att man i våras märkte att det fanns en jargong som rörde sig i gråzonen, säger rektor Mikael Eriksson.

- Det var ingenting akut, men saker och ting benämndes på ett sätt som aldrig skulle gå igenom på en vanlig arbetsplats.

Därför ordnades en temaeftermiddag på skolan där trivseln på sociala medier diskuterades ur olika infallsvinklar.

Inbjudna föreläsare som journalisterna Marcus Rosenlund och Paula Salovaara pratade om sociala medier och de möjligheter och utmaningar som finns där.

Eleverna fick också diskutera sociala medier i mindre grupper och jobba kring frågor i olika workshopar.

Eleverna vill jobba vidare

Meningen är också att elevernas arbete ska spridas utanför gymnasiets väggar.

- Det är bra att vi börjar här eftersom vi är förståndigare och kan fungera på nätet bättre, säger Melissa Ekström. Men vi vill att arbetet ska spridas till högstadiet och lågstadiet där eleverna inte alltid tänker på att det de säger och gör på nätet har en inverkan.

Janne Grönroos i Ekenäs gymnasium.
Janne Grönroos diskuterade sociala medier i Ekenäs gymnasium. Janne Grönroos i Ekenäs gymnasium. Bild: Yle/Minna Almark Ekenäs,ekenäs gymnasium,janne grönroos,raseborg,västnyland

Meningen är att gymnasieeleverna bland annat ska besöka Ekenäs högstadium och prata om sociala medier.

- Vi kommer att vara med så mycket vi kan och hinner eftersom vi brinner för det här, säger Dinah Ahl. Först måste vi arbeta fram en modell för hur vi ska göra det. Bäst är det med workshopar så att alla kan vara med och diskutera.

 • röd hink i sandlåda

  Här är det du behöver veta: Vad bestämde regeringen och vad rann ut i sanden?

  Svenska Yle sammanfattar regeringens halvtidsöversyn.

  Polisen, försvaret och utbildningen får mer pengar. Lågavlönade ska betala mindre för dagis. Det har regeringen bestämt i sin halvtidsöversyn. Däremot är kritiken svidande hård mot lama sysselsättningsåtgärder och mot att man inte åtgärdar familjeledigheten som pekas ut som en kvinnofälla.

 • Juha Sipiläs regering tillträder.

  Vilka tre kommer att bli de nya ministrarna?

  Alla toppkandidater är riksdagsledamöter.

  Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll. Några starka namn är riksdagsledamäterna Sampo Terho (Sannf), Jari Leppä (C), Anne Kalmari (C) och Antti Häkkänen (Saml).

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Västnyland