Hoppa till huvudinnehåll

Back to Finland 1989

Mark Levengood sitter i en bil.
Mark Levengood sitter i en bil. Bild: Yle/skärmdump mark levengood

Dagens största snack har varit filmen Back to the Future II. Men istället för att fundera på framtiden, ska vi kolla på hur Finland såg ut 1989 då filmen kom ut. Spoiler alert: farliga videospel, dansband, konstiga åsikter om sexuella minoriteter och Mark Levengood med hår på huvudet.

Enligt Back to the Future II borde vi idag flyga runt med hoverboards och ha mikrovågsugnar som magiskt förstorar vår mat.

Flera har idag ägnat sig åt att fundera på framtiden, men vi tänker åka tillbaka till 80-talet. Nu kan du njuta en stund av livet som det såg ut i Finland 1989. Det känns nästan lika konstigt som 2015 gjorde i filmen.

Dansbandsmani med Susann Sonntag

En väldigt beskrivande låt om hur kära Susann reser land och rike runt. Så populär var hon att det var trängsel på varje parkett i Bromarv. Ett stort plus för kläderna och ett speciellt tack för dragspelsspelarens dansrörelser.Breakdance var chockerande, och möjligen också emot stadens ordningslagar

Året var 1988 och breakdance hade äntligen hittat ända fram till Finland. Alla åskådare tycks inte vara nöjda med den nya dansstilen. Men breakdance kan vara bra för att bli av med överloppsenergi, som Björn Federley så ivrigt och livligt berättar för oss.Barnen är framtiden, eller?

Den här videon är från 1988. Då var det tydligen okej att tycka att de homosexuella är avvikande och konstiga. Om du var orolig över hur du kan bonga en homosexuell på gatan så var det en ring i vänstra örat och en vandrande blick som gällde.Otrolig tv-teknologi med Pale och Wille

De här förtjusande killarna demonstrerar, eller försöker att demonstrera, det allra nyaste inom tv-teknik. Surmjölken (?) och grönsakerna är på bordet, vad annat vill man ha när man kollar på matchen?Hur oskyldiga är videospelen?

Videospelen, roten till allt ont i världen? Den debatten är alla trötta på. Men det som vi definitivt orkar med är ett par tuffa solglasögon och avancerade videospel som ger dig möjligheten att kommunicera med datorn.Mark Levengood med hår på huvudet

Du läste helt rätt. Mark Levengood har inte alltid varit skallig. Denna video är ett bevis på det. Gå rakt på sak, börja videon vid 0:33.Lite väder med Juha Föhr

Lågtryck, kraftiga vindar, snö och den fantastiska Juha Föhr. Han är nog den enda som kan utmana Pekka Pouta i kampen om landets bästa meteorolog.Nyheter direkt från datorskärmen

Den här videon är också från 1988. Mikael Carpelan har just ”knäppt fram” morgonens färskaste nyheter med tidens färskaste apparat, datorn.

Datorn tycks vara så spännande att alla i studion har lite svårt att utrycka sig själva. Ska man knippa, knäppa eller knyppa när man använder den?Nyligen publicerat - X3M