Hoppa till huvudinnehåll

Coola killar på isen i Borgå

Det är tufft att vara konståkare, också om man är pojke. Det budskapet vill Finlands konståkningsförbund få fram i sin kampanj Dudes on Skates. Den har också nått ett gäng förskolepojkar i Borgå.

Jäätävät jätkät är ett gäng förskolepojkar i Borgå som samlas varje onsdag i ishallen i Kokon för att åka skridskor. Men nu är det inte ishockey som gäller, utan konståkning.

De flesta har fått låna skridskor som lämpar sig för konståkning. Borgå konståkare (PTL) bjuder inte bara på skridskorna – hela kursen är gratis. 25 pojkar från förskolor i närheten övar på isen en gång i veckan.

Flygplan och turbo

Pojkarnas kunskaper varierar stort. Medan en med nöd och näppe hålls upprätt har en annan åkt skridskor i flera år. Det har ingen betydelse, alla får öva i egen takt. Det gör inget om man faller. Och det gör man, många gånger!

Undervisningen har anpassats för att upprätthålla förskolepojkars intresse: en kon blir en turbo som hjälper pojkarna accelerera i racerfart. För att hålla balansen i kurvorna förvandlas åkarna till flygplan som håller vingarna rakt ut.

Konståkning – en tuff sport

Målet med den riksomfattande kampanjen Dudes on Skates (fritt översatt killar på skridskor) är att visa att konståkning är en tuff hobby som kräver talang och hård kondition.

En skridskoskola är det bästa stället att börja på. Det man lär sig är nyttigt också för den som vill specialisera sig till exempel på ishockey, förespråkar kampanjen.