Hoppa till huvudinnehåll

De tios dag blir ett minne för livet

Luciakandidaterna utanför Folkhälsans hus
Luciakandidaterna utanför Folkhälsans hus. Luciakandidaterna utanför Folkhälsans hus Bild: Eva Frantz lucia 2015

Det är tio aningen nervösa unga damer som samlas i Folkhälsans utrymmen i Tölö i Helsingfors. Men nervositeten försvinner raskt. Det är ju de tios dag!

- Det här kommer att vara en av era roligaste dagar någonsin, så passa på att njuta, uppmanar fjolårets lucia Vanessa Eriksson.


På bordet står luciakronan framme, dekorativt klädd med lingonris. Ljusen är inte tända, för det gäller att vara sparsam med dem. Vilka stearinljus som helst fungerar inte i Folkhälsans luciakrona.

- De här hittade vi till sist i Sverige, berättar Folkhälsans kommunikationschef Camilla Westerlund.

Intervjuer och musikal

Dagens agenda är fullspäckad. Först frukost, presentationsrunda och information om årets insamling. Flickorna får också dra sina kandidatnummer ur en skål.

Därefter inleds några kaotiska timmar då fotografer, journalister och sminkare vill ha tag på alla kandidater i tur och ordning. Först skall alla fotograferas utomhus, sedan inomhus, så ska alla byta om till vita blusar och fotograferas lite till.

Sedan blir det lunch, mera intervjuer och som final på dagen Mamma Mia på Svenska teatern. Men kandidaterna ser ut att trivas fast det är lite virrigt. Det tycks stämma att det här är en dag som blir ett minne för livet.

Radio X3M gör sina intervjuer bakom lyckta dörrar. De kandidater som intervjuats av X3M får inte avslöja vad som hände inne i rummet. Spännande.

Bengt Ölander, Pia Kytö, Babbe Ölander, Patrik Limnell
Bengt Ölander, Pia Kytö, Babbe Ölander och Pati Limnell är redo att agera extraföräldrar för årets kandidater Bengt Ölander, Pia Kytö, Babbe Ölander, Patrik Limnell Bild: Eva Frantz patrik limnell

Luciamammor och luciapappor

Hissdörrarna i tredje våningen glider upp och ut tumlar ett uppsluppet gäng. Det är luciamammorna och -papporna Pia Kytö, Patrik Limnell samt Bengt och Babbe Ölander. När de får syn på fjolårslucian Vanessa Eriksson blir det kramkalas.

Också i år kommer dessa fyra att på frivilligbasis ställa upp som extraföräldrar, chaufförer och allt i allon under den intensiva luciasäsongen. Det är ju ingalunda så att Finlands lucia gör ett enda gig den trettonde december, tvärtom blir det ett späckat schema ända till trettondagen.

Gärna tärna

Jannike Sandström har ansvarat för luciakören sedan 2007. Nu hör hon sig för ifall någon av kandidaterna vill delta i kören och vara tärna även om hon inte bli vald till lucia.

Det verkar de flesta vilja, trots att det innebär att man ska ta sig till Helsingfors för att öva varje måndag. Men kunde Vanessa Eriksson pendla från Åland varje vecka ska det väl gå. De österbottniska kandidaterna kollar tågtidtabeller och funderar.

Så småningom är det dags för pressen att avlägsna sig, och de tio kandidaterna ska få fortsätta umgås under friare former. Några vassa klor och tjuvnyp ser man inte röken av, luciavalet tycks faktiskt handla mera om samhörighet än tävling. Åtminstone om man får tro på kandidaterna.

Omröstningen och insamlingen inleds på söndag 25 oktober. Här kan du rösta på Finlands lucia 2015.

Finlands lucia presenteras den 26 november och kröningen sker på luciadagen den 13 december kl. 17 i Helsingfors domkyrka. Svenska Yle direktsänder kröningen på Arenan och i Radio Vega.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

Delta med bilder och stämning #finlandslucia

Lucia