Hoppa till huvudinnehåll

Det är inte försent att plantera buskar eller sätta lökar

Marit och Krisu samarbetar i trädgården.
Just nu behöver nya plantor rikligt med vatten. Marit och Krisu samarbetar i trädgården. Bild: YLE/Strömsö marit björkbacka

Det är mycket torrt i jorden just nu och många buskar och träd behöver vattnas ordentligt. Det säger hortonom Sven Engblom, som är rädd för att vi kommer att se många bruna träd och buskar nästa sommar. Det behövs riktigt mycket vatten, så torrt är det.

Det går bra att plantera buskar i oktober. Men det gäller inte främmande, känsliga buskar som magnolia. De ska helst planteras på våren-försommaren för att överleva. Men buskar som tål det finländska klimatet väl går bra att plantera ännu.

Också lökar går det bra att sätta i jorden ännu. Men glöm inte att vattna också dem rejält.

Trädgårdsodling är fortfarande Sven Engbloms stora passion. Bild: Yle/Johanna Ventus sven engblom

Buskar och annan växtlighet går bra att klippa ner på hösten. Men fröställningar och vackra buskar tjänar också som skydd när de samlar upp snötäcket.

Kratta inte för intensivt. Tänk på att många växter behöver skydd för roten. Kratta upp löven som skydd istället för att föra bort dem.

Sven Engblom har som pensionär mer tid för sin egen trädgård och experimenterar just nu med klematishäck och lindarrangemang. Passionen för växter och trädgård har inte mattats av.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland