Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.
#NiVetIngenting
Anonymiteten gör det svårare att ta itu med mobbningen på nätet.
- På nätet kan mobbningen ske anonymt, du vet kanske inte ens själv vem det är som skriver åt dig och om du har lagt ut en bild så finns kanske känslan av att det här är sådan kritik som du ska kunna ta, säger Olin.
Hur mycket ska man kunna tåla om man lägger ut bilder på sig själv?
- Man ska få lägga ut alla sådana bilder man vill, utan att behöva stå ut med hatprat. Det finns inga förmildrande omständigheter, säger Tyko Hertzberg, också han viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund.

- Jag är förvånad över hur fräcka folk kan vara på nätet och nu handlar det inte bara om barn och unga. Om man går in på vilket webbforum som helst så skriver vuxna människor minst lika tokiga saker, säger Romantschuk-Pietilä.
Så gott som omöjligt för föräldrarna att hinna med
Medievärlden för unga och vuxna ser ändå ganska olika ut och enligt Hertzberg är det så gott som omöjligt för föräldrar att hänga med då det hela tiden kommer nya appar.
- Skolorna har också ett ansvar och borde ta den här diskussionen redan på lågstadiet i en tidig ålder, säger Hertzberg.
- Framför allt borde man ha en ordentlig diskussion med riktigt unga nätanvändare redan före, eller i samband med, att de skaffar sina första profiler på sociala medier, säger Rebecca Olin.
Micaela Romantschuk-Pietilä håller med om att man borde diskutera med barnen redan innan de tar i bruk sociala medier.
- Det är vi föräldrar som har det huvudsakliga ansvaret, vi är barnens viktigaste rollmodeller. På samma sätt som vi lär barnen trafikregler ända från att de är riktigt små borde vi lära dem hur man kommunicerar med andra, både på nätet och i verkligheten, säger Romantschuk-Pietilä.
Ska man följa de åldersgränser som finns för sociala medier?
- Jo, absolut. Jag är lite besviken på föräldrar som struntar i åldersgränserna, jag är åtminstone väldigt strikt då det gäller mina barn, det finns en orsak till varför de finns där, säger Romantschuk-Pietilä.
- Jo åldersgränserna är ditsatta för en orsak, men föräldrar kan inte utgå från att barnen inte skaffar sig ett konto bara för att det förbjudits. Då är det betydligt viktigare att diskutera med sina barn om att vilka spelregler som gäller, kommenterar Olin.
Erik Sandström
Olin, Hertzberg och Romantschuk-Pietilä besökte Slaget efter tolv i tisdags. Hör hela sändningen här: