Hoppa till huvudinnehåll

“Diskutera näthatet redan då barnen är små”

FSS viceordförande Rebecca Olin
FSS viceordförande Rebecca Olin Bild: Yle / Camilla Fagerholm #nivetingenting

Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Skylt med texten #NiVetIngenting Bild: Yle #nivetingenting
 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
- Det svåra med just nätmobbning och hatkommentarer är att det är högre tröskel att be om hjälp än om du till exempel blir skuffad på skolgården. Då finns det en antimobbningsplan, det finns ett system för att ta itu med problemen, också om det nödvändigtvis inte alltid fungerar bra, säger hon.

Anonymiteten gör det svårare att ta itu med mobbningen på nätet.

- På nätet kan mobbningen ske anonymt, du vet kanske inte ens själv vem det är som skriver åt dig och om du har lagt ut en bild så finns kanske känslan av att det här är sådan kritik som du ska kunna ta, säger Olin.

Hur mycket ska man kunna tåla om man lägger ut bilder på sig själv?

- Man ska få lägga ut alla sådana bilder man vill, utan att behöva stå ut med hatprat. Det finns inga förmildrande omständigheter, säger Tyko Hertzberg, också han viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund.

Micaela Romantschuk-Pietilä är verksamhetsledare på Hem och Skola
Micaela Romantschuk-Pietilä Micaela Romantschuk-Pietilä är verksamhetsledare på Hem och Skola Bild: Yle micaela romantschuk-pietilä
Micaela Romantschuk-Pietilä, verksamhetsledare på förbundet Hem och skola, anser att fokus borde ligga på såväl vuxna som barn.

- Jag är förvånad över hur fräcka folk kan vara på nätet och nu handlar det inte bara om barn och unga. Om man går in på vilket webbforum som helst så skriver vuxna människor minst lika tokiga saker, säger Romantschuk-Pietilä.

Så gott som omöjligt för föräldrarna att hinna med

Medievärlden för unga och vuxna ser ändå ganska olika ut och enligt Hertzberg är det så gott som omöjligt för föräldrar att hänga med då det hela tiden kommer nya appar.

- Skolorna har också ett ansvar och borde ta den här diskussionen redan på lågstadiet i en tidig ålder, säger Hertzberg.

- Framför allt borde man ha en ordentlig diskussion med riktigt unga nätanvändare redan före, eller i samband med, att de skaffar sina första profiler på sociala medier, säger Rebecca Olin.

Micaela Romantschuk-Pietilä håller med om att man borde diskutera med barnen redan innan de tar i bruk sociala medier.

- Det är vi föräldrar som har det huvudsakliga ansvaret, vi är barnens viktigaste rollmodeller. På samma sätt som vi lär barnen trafikregler ända från att de är riktigt små borde vi lära dem hur man kommunicerar med andra, både på nätet och i verkligheten, säger Romantschuk-Pietilä.

Ska man följa de åldersgränser som finns för sociala medier?

- Jo, absolut. Jag är lite besviken på föräldrar som struntar i åldersgränserna, jag är åtminstone väldigt strikt då det gäller mina barn, det finns en orsak till varför de finns där, säger Romantschuk-Pietilä.

- Jo åldersgränserna är ditsatta för en orsak, men föräldrar kan inte utgå från att barnen inte skaffar sig ett konto bara för att det förbjudits. Då är det betydligt viktigare att diskutera med sina barn om att vilka spelregler som gäller, kommenterar Olin.

Erik Sandström

Olin, Hertzberg och Romantschuk-Pietilä besökte Slaget efter tolv i tisdags. Hör hela sändningen här:

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.