Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen vill få tätare ekonomiskt samarbete

Valdis Dombrovskis Bild: EPA/VALDA KALNINA LATVIA OUT/LITHUANIA OUT/ESTONIA OUT lettland

Europeiska kommissionen har presenterat försiktiga åtgärder för att fördjupa samarbetet i den ekonomiska och monetära unionen EMU. Men det var i det stora hela ett väldigt försiktigt paket som kommissionen presenterade.

Kommissionen vill nu att euroländerna ska få en större roll på den internationella arenan och föreslår att euroländerna ska få en gemensam röst i internationella valutafonden IMF. Euroländerna ska företrädas av eurogruppens ordförande.

Kommissionen vill också skapa en gemensam finanspolitisk nämnd. Nämnden ska både övervaka och ge råd till euroländerna.

Dessutom vill man skapa en gemensam insättningsgaranti för att trygga EU-medborgarnas pengar.

Det var kommissionens viceordförande, letten Valdis Dombrovskis som presenterade paketet i Bryssel i onsdags.

Insättningsgaranti

Dombrovkis kabinettschef, finländaren Taneli Lahti säger att insättningsgarantin är ett konkret steg för att skydda medborgarnas pengar.

- Det skulle innebära att alla EU-medborgares pengar är skyddade upp till 100 00 euro, depositionerna skulle alltså vara oberoende av bankens likviditet eller landets ekonomi.

I Finland är bankkundernas pengar redan nu skyddade till ett belopp på 100 000 euro. Men så är inte fallet i en del andra länder.

Vill förhindra panik

Till exempel i Grekland flyttade många invånare i våras sina tillgångar till utländska banker i rädsla för att den egna banken skulle gå i konkurs. Det här något som EU-kommission nu vill komma åt.

Redan tidigare har EU-kommissionen i flera omgångar kommit med förslag för ett fördjupat samarbete som ska minska risken för nya eurokriser och också stärka eurons roll internationellt.

Enligt kommissionen finns det fortfarande många brister inom det ekonomiska samarbetet, och tanken är man presenterar ytterligare åtgärder för ett tätare samarbete i slutet av året.

- Inom de följande två åren är det tänkt EU ska kunna enas om mer långtgående följder för att fullborda EMU, konstaterade kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes