Hoppa till huvudinnehåll

Facebook inte vän med Europa just nu

Bild på Facebook logotypen från webbsidan
Bild på Facebook logotypen från webbsidan sociala medier

Två veckor efter det uppmärksammade utslaget i EU-domstolen ska nu dataombudsmannen i Irland granska hur säkra användares uppgifter är hos Facebook. Men Facebook utreds också angående hets mot folkgrupp för spridning av främlingsfientliga kommentarer i Tyskland.

För två veckor sen kom den uppmärksammade domen i EU-domstolen som innebar att det så kallade Safe Harbour-avtalet mellan EU och USA ogiltigförklarades.

Safe Harbour-avtalet innebar att man från europeiskt håll på ett principiellt plan accepterade amerikanska datasäkerhetsrutiner när det gällde lagringen av europeiska kunders och användares personliga data hos amerikanska företag.

Konkret följd

Som en konkret följd av domen fick irländska dataombudsmannen på tisdagen i uppdrag att granska skyddet för den personliga integriteten för europeiska facebookanvändares personliga uppgifter.

Det betyder att de irländska myndigheterna nu ska utreda hur säkert data förvaras i USA. Man ska också granska om det finns en risk att till exempel underrättelsetjänster får tillgång till uppgifterna. Och vidare om det strider mot europeiska bestämmelser för skydd av den personliga integriteten.

Hets mot folkgrupp

Men det är inte den enda rättsliga granskningen av Facebook i Europa. I måndags inledde åklagarkammaren i Hamburg i Tyskland en utredning mot facebookchefer med ansvar för verksamheten i Europa.

Utredningen gäller spridning och tillhandahållande av material som bryter mot lagarna om hets mot folkgrupp. Konkret handlar det om flyktingfientliga och rasistiska uttalanden som facebookanvändare postat i sina egna profiler.

Ett annat mål för utredningen är att granska om en social medie-plattform som inte ingriper mot rasistiska uttalanden kan dömas för en aktiv roll enligt tyska lagen om hets mot folkgrupp. Det vill säga ett grövre brott än spridning och tillhandahållande.

Spårar hur användarna surfar

Det här är inte slutet på Facebooks europeiska huvudvärk. Sedan i våras pågår dessutom en utredning av belgiska, tyska, franska och spanska myndigheter. Den handlar om hur Facebook spårar sina användares internetaktivitet, bland annat för att kunna styra vilken reklam som ska visas.

Även det här kan vara ett brott mot de europeiska reglerna om skydd för den personliga integriteten, misstänker utredarna. Facebook har försvarat sig med att det sker genom cookies som varje användare kan välja att tacka nej.

Irland inte tufft nog

Facebook hävdar att företaget bara är ansvarig inför Irländska myndigheter, eftersom företagets europahuvudkontor ligger där. Andra EU-länder har anklagat Irland för att inte vara tillräckligt tufft mot multinationella företag vars huvudkontor man lyckats lockat till Irland.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt