Hoppa till huvudinnehåll

Kaffets framtid finns försäkrad i vilda kaffeskogar i Etiopien

Kaffe är en kär dryck för många finländare och vi är de flitigaste kaffedrickarna i hela världen. Men att det alltid ska finnas kaffe går inte att ta för givet. Vi träffade mannen som hjälpt till att rädda morgonkaffet.

Lite majs, bönor och plantor av den milda drogen khat fladdrar lätt i kvällsbrisen. Solen ska just gå ner över Sinash Gabisos odlingar i södra Etiopien. Förr växte här bara kaffebuskar, men nu odlar hon kaffe bara för eget bruk.

Sinash Gabiso odlar numera kaffe bara för eget bruk
Kaffeodlare Sinash Gabiso odlar numera kaffe bara för eget bruk Bild: Yle / Liselott Lindström sinash gabiso

Orsaken är att hennes kaffe slogs ut av en sjukdom på bären. Dessutom drabbades buskarna av en annan sjukdom som gjorde att rötterna ruttnade.

Det gäller inte bara Sinash Gabiso – samma har drabbat många andra bönder i regionen. Hon odlar nu i stället khat, eftersom man tjänar mycket bättre på det och kan skörda det tre gånger om året.

Liten kaffediversitet i världen

Orsaken till att alla kaffeodlare i regionen drabbades av samma problem är att de använder samma sorts kaffebuskar. Det här är inte ett problem bara i den här regionen – det är ett problem i hela världen. Det kaffe som odlas är väldigt likartat.

Några hundra kilometer norrut i Etiopien sitter Kassahun Tesfaye och sörplar i sig dagens andra kopp kaffe. Han är chef för institutet för bioteknologi vid universitetet i huvudstaden Addis Abbeba och gjorde sin doktorsavhandling om gendiversiteten hos vilt kaffe i Etiopien.

- Kaffeindustrin i Afrika och Sydamerika och resten av världen är beroende av några få kaffesorter.

De består av få genotyper. Om något händer på grund av klimatförändringen eller sjukdomar kan de lätt slås ut. Den enda genreserven vi har då är den i Etiopien, den är som en försäkring, säger han.

Kassahun Tesfaye är chef för institutet för bioteknologi vid universitetet i Addis Abbeba.
Kassahun Tesfaye Kassahun Tesfaye är chef för institutet för bioteknologi vid universitetet i Addis Abbeba. Bild: Yle / Liselott Lindström kaffeexpert

Etiopien – kaffets hemland

Kaffe kommer från Etiopien – det borde heta Coffee Abyssinica eller Ethiopica och inte Arabica tycker Tesfaye.

Kaffet uppstod i Etiopiska höglandet, och spred sig som dryck först via Jemen till Turkiet och därifrån till Italien och resten av världen.

Själva plantan spred sig via Jemen till ön Java och Indonesien, och därifrån till de botaniska trädgårdarna i Amsterdam och Paris, och vidare ut i världen, bland annat till Sydamerika. Men det var bara få sorters kaffe som spreds – vilket i dag gör världens kaffeodlingar väldigt sårbara.

På 1970-talet drabbades många av Etiopiens kaffeodlingar av en bärsjukdom av samma typ som slog ut Sinash Gabisos odlingar. Då hittades lösningen i kaffeskogarna.

- Man lyckades hitta en tolerant kaffeplanta i den vilda skogen på bara några år, berättar Tesfaye.

Det blev räddningen. Men nya hot lär uppstå allt oftare i framtiden.

Kaffebuske i Etiopien.
Kaffebuske i Etiopien. Bild: Yle / Liselott Lindström kaffebuske

Klimatförändringen gynnar sjukdomar

Klimatförändringen gör sjukdomarna på kaffeplantorna allt aggressivare och svårare att bota. Om en odlare drabbas är det inte lätt att hitta en ny sort att odla. Slår en sjukdom ut till exempel delar av kaffeodlingarna i Sydamerika – är det enda sättet att hitta en resistent gen i en kaffeskog i Etiopien.

Kaffe är en väldigt viktig del av den etiopiska ekonomin, och 40 procent av pengarna som kommer in via export kommer från just kaffe. Ett varmare klimat i världen kan gynna Etiopien. En del klimatmodeller visar att det i framtiden kan vara för hett att odla kaffe i Sydamerika, och då skulle Etiopien få en konkurrensfördel.

Skydd av skogarna enda chansen

Tack vare projektet vid Bonns universitet där Kassahun Tesfaye gjorde sin doktorsavhandling skyddades två av de mest mångsidiga kaffeskogarna i Etiopien, som också relativt bra kan anpassa sig till ett förändrat klimat. Yayu-skogen och Kaffa-skogen blev Etiopiens första biosfärreserver. Men ännu kan man inte sucka av lättnad.

- Befolkningstillväxen är explosionsartad och kaffeskogarna skövlas för att ge plats åt andra odlingar när människorna behöver mer mat – även om de är skyddade, säger Tesfaye.

Kaffebuskar i Etiopien
Kaffebuskar i Etiopien Bild: Yle / Liselott Lindström kaffeodling

Allt fler vill dessutom odla kaffe eftersom det ger bra inkomster, och då byter de ut det vilda kaffet mot andra sorter – och på så sätt försvinner kaffeskogarna.

- För att skydda hela kaffesektorn måste vi bevara de genetiska resurserna vi har i Etiopien – det är få kvar. Om vi inte tar vara på det är det svårt att säkra morgonkaffet. Hållbar användning och
beskydd av de här skogarna borde vara i allas intresse som odlar eller älskar kaffe, säger Kassahun Tesfaye.

Etiopierna galna i kaffe

Och älskar kaffe, det gör Kassahun Tesfaye.

- Jag bryr mig inte så mycket om frukost, men jag måste ha kaffe på morgonen. Sen en kopp till klockan tio. Och efter lunch är kaffe ett måste. Kring tre på eftermiddagen behöver jag kaffe. Och ibland tar jag en kopp med min fru också på kvällen. Så kaffet styr hela min dag, säger han och skrattar.

I många familjer är det tre koppar tre gånger om dagen som gäller. Men värt att notera är att det etiopiska kaffet dricks ur små porslinskoppar, så tre koppar motsvarar snarare en finländsk vanlig kopp.

Kaffe finns att få precis var som helst, också vid vägkanterna står kvinnor med brickor. En förbikörande bil kan bara stanna, svepa en kaffe och fortsätta färden.

Kaffe finns att få precis var som helst i Etiopien.
Kaffe finns att få precis var som helst i Etiopien. Kaffe finns att få precis var som helst i Etiopien. Bild: Yle / Liselott Lindström etiopien

Kaffet är tätt förknippat med kulturen i Etiopien, och kaffeceremonier är starkt förknippade med festligheter.

- Kommer du som en gäst är det första som händer att de ställer i ordning en kaffeceremoni. Det handlar inte om koppen, utan om tillredningen. De rostar kaffet framför dig, du ska till och med lukta på det. I vissa kulturer, om du inte säger att det var bra kaffe efter första klunken så kommer de att tro att det var dåligt och börja om med hela processen igen - rensa bönorna, rosta och brygga kaffet. Alla regioner har sina egna traditioner, säger Tesfaye.

Läs också