Hoppa till huvudinnehåll

Nätmobbning upplevs annorlunda

Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling.
Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling. Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling. Bild: YLE/Malin Hulkki peräsalo

De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

Blivande klassläraren Maria Peräsalo skrev sin kandidatavhandling om hur rektorer behandlar nätmobbning. I magisteravhandlingen ville hon höra vad eleverna säger.

Peräsalo djupintervjuade 18 elever i årskurs sex för att få deras syn på hur nätmobbning skiljer sig från den mobbning som sker öga mot öga.

Välkänt

Nätmobbning var välbekant för de sjätteklassare som Maria Peräsalo pratade med.

De flesta av eleverna som Peräsalo intervjuade hade på något sätt kommit i kontakt med nätmobbning, även om de själva inte blivit utsatta.

Lindrigare på nätet

Alla de intervjuade var överens om att nätmobbning kändes mindre allvarligt än mobbning som sker ansikte mot ansikte. Eleverna sa att när det sker utanför skärmarna så blir det mer personligt.

- På nätet tyckte de att man inte behöver bry sig lika mycket, och det går att radera, säger Maria Peräsalo.

Peräsalo säger att forskning ändå visar på att effekterna av mobbning och nätmobbning har visat sig vara jämförbara och lägger också in en brasklapp:

- Kanske eleverna i min undersökning inte hade erfarenhet av grov nätmobbning.

Förvånande resultat

Maria Peräsalo säger att det förvånade henne hur lätt eleverna tog på nätmobbning.

- Jag tänkte att nätmobbning skulle kännas värre just för att man är ensam där.

#NiVetIngenting

 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.

Sköta det själv

De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuade sa att de i första hand skulle försöka sköta det själva om de blev utsatta för nätmobbning. I andra hand skulle de vända sig till sina kompisar.

- De tyckte inte att vuxna förstår det som händer på nätet, kompisar kunde hjälpa till bättre, säger Peräsalo.

Men eleverna sa också att de nog skulle berätta för sina föräldrar. Däremot skulle de inte vända sig till lärarna när det gällde nätmobbning, något de nog skulle göra när det gällde mobbning som sker utanför skärmen.

Relativt outforskat

En del tidigare forskning på ämnet har Maria Peräsalo hittat. Mestadels engelskspråkig, men också en del från Sverige. I Finland finns det rätt lite.

- Jämfört med mobbning som sker utanför skärmen så finns det inte mycket forskning, säger Peräsalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Inga hinder för hästsportcentret i Korsholm

  Korsholms kommun arrenderar ut mark för hästsportcenter.

  Korsholms kommun beslöt på onsdagen att föreningen Wahlrooska rf. kommer få arrendera området i Solf där de planerar anlägga ett hästsportcenter.

 • Sommarlovet firades i Skeppsparken

  Kring 4000 barn och vuxna samlades i Skeppsparken i Vasa.

  Kring 4000 barn och vuxna samlades på onsdag när Skeppsparkens semesterkalas ordnades i Vasa. - Alla barnfamiljer har inte råd eller att resa bort under sommaren, därför ville vi ordna något för alla inne i stan, berättar arrangörerna.

 • "Vasa brukar ligga i topp"

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region.

  Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region, visar en ny undersökning som Satamittari har publicerat. Utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock tror att man har bäddat bra inför framtiden.

 • Mirka och italienska Cafro förenar sina krafter

  Mirka har köpt hela Cafros aktiestock.

  Mirka har köpt hela aktiestocken i det italienska företaget Cafro. Företagsköpet är ett led i Mirkas strategi att utvidga sin affärsverksamhet inom diamantsliplösningar.

 • Jakobstad river studiebostäder

  Det gäller Ab Bodgärdet nära Pedersöre kyrka.

  Jakobstad planerar riva över 130 studiebostäder byggda i slutet av 70-talet. Det är fråga om bostäderna i Ab Bodgärdet på Sockenvägen 5 nära Pedersöre kyrka.

 • Stöldvåg i Jakobstad

  Under en vecka har tre inbrott och en mopedstöld ägt rum.

  I Jakobstad har flera inbrott och en mopedstöld fått polisen att jobba den senaste veckan. Polisen ber allmänheten om tips.

 • Vasaregionen är mest konkurrenskraftig

  Vasa gick förbi Borgå tack vare stark företagsverksamhet.

  En undersökning som gjorts av Satamittari visar att Vasaregionen är Finlands mest konkurrenskraftiga region. Förstaplatsen togs tack vare en ökning i företagsverksamhet.

 • Christian Sandström: Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  Jag var inte i kontakt med mina känslor.

  "Du har ingenting att göra här, för du är inte i kontakt med dina känslor". Teaterregissörens ord kom som en kalldusch för skådespelaren Christian Sandström under en repetition på Wasa Teater. Nu tycker Sandström att han kommit i balans. Teaterchefen Christian Sandström berättar om sin inre resa hur han kom i kontakt med sina känslor och om sin homosexualitet.