Hoppa till huvudinnehåll

Nätmobbning upplevs annorlunda

Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling.
Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling. Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling. Bild: YLE/Malin Hulkki maria peräsalo,peräsalo,österbotten

De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

Blivande klassläraren Maria Peräsalo skrev sin kandidatavhandling om hur rektorer behandlar nätmobbning. I magisteravhandlingen ville hon höra vad eleverna säger.

Peräsalo djupintervjuade 18 elever i årskurs sex för att få deras syn på hur nätmobbning skiljer sig från den mobbning som sker öga mot öga.

Välkänt

Nätmobbning var välbekant för de sjätteklassare som Maria Peräsalo pratade med.

De flesta av eleverna som Peräsalo intervjuade hade på något sätt kommit i kontakt med nätmobbning, även om de själva inte blivit utsatta.

Lindrigare på nätet

Alla de intervjuade var överens om att nätmobbning kändes mindre allvarligt än mobbning som sker ansikte mot ansikte. Eleverna sa att när det sker utanför skärmarna så blir det mer personligt.

- På nätet tyckte de att man inte behöver bry sig lika mycket, och det går att radera, säger Maria Peräsalo.

Peräsalo säger att forskning ändå visar på att effekterna av mobbning och nätmobbning har visat sig vara jämförbara och lägger också in en brasklapp:

- Kanske eleverna i min undersökning inte hade erfarenhet av grov nätmobbning.

Förvånande resultat

Maria Peräsalo säger att det förvånade henne hur lätt eleverna tog på nätmobbning.

- Jag tänkte att nätmobbning skulle kännas värre just för att man är ensam där.

#NiVetIngenting

 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.

Sköta det själv

De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuade sa att de i första hand skulle försöka sköta det själva om de blev utsatta för nätmobbning. I andra hand skulle de vända sig till sina kompisar.

- De tyckte inte att vuxna förstår det som händer på nätet, kompisar kunde hjälpa till bättre, säger Peräsalo.

Men eleverna sa också att de nog skulle berätta för sina föräldrar. Däremot skulle de inte vända sig till lärarna när det gällde nätmobbning, något de nog skulle göra när det gällde mobbning som sker utanför skärmen.

Relativt outforskat

En del tidigare forskning på ämnet har Maria Peräsalo hittat. Mestadels engelskspråkig, men också en del från Sverige. I Finland finns det rätt lite.

- Jämfört med mobbning som sker utanför skärmen så finns det inte mycket forskning, säger Peräsalo.

 • Barn spelar fotboll

  Esbopolitiker vill att alla ungdomar ska ha möjlighet till åtminstone en hobby

  Motionen om en hobbygaranti fick brett stöd.

  Esbofullmäktige vill att staden redan i planeringsskedet av nya bostadsområden säkerställer att det finns förutsättningar för bred hobbyverksamhet i området. Olika organisationer ska tas med i planeringen av till exempel hobbylokaler i ett tidigt skede. Fullmäktige behandlade en motion om en hobbygaranti för att motverka marginalisering på sitt möte på måndag kväll.

 • Flera elpianon

  Bytesbörsen 25 april

  Livligt värre i Bytesbörsen!

  Synth, höfrölåda, motorkåpa, metalltunna och mjölkkärra efterlyses. Dessutom bjuds det ut lastpallar, tegel, plåtbitar och bastudörr!

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Nils Häggbloms museum.

  Efterlysningen 25.4

  Takställningar och utombordsmotorer!

  Takställningar, utombordsmotorer - och personer födda på självständighetsdagen. Bland annat det efterlyses i Efterlysningen idag.

 • Joakim Häggblom och Kevin Larsson tränar, Kristian Heames följer med i bakgrunden.

  FF Jaro laddar för premiären – bred trupp siktar på att gå upp

  FF Jaro siktar på ligaavancemang säsongen 2017.

  FF Jaro går in i säsongen 2017 i division ett som en av favoriterna till serieseger. Kampen i den jämna serien kommer att vara tuff, men spelarna tror på att bredden i truppen blir tungan på vågen för Jakobstadslaget.

 • Två anställda i en lagerbyggnad.

  Arbetslösheten fortsätter att sjunka i Österbotten

  Arbetslösheten har minskat med 6,9 procent.

  Österbotten har fortfarande den lägsta arbetslösheten i landet med 8,7 procent arbetslösa. Arbetslösheten har dessutom minskat med 6,9 procent från i fjol samma tid.