Hoppa till huvudinnehåll

Nätmobbning upplevs annorlunda

Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling.
Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling. Maria Peräsalo undersökte hur barn ser på nätmobbning i sin magisteravhandling. Bild: YLE/Malin Hulkki peräsalo

De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

Blivande klassläraren Maria Peräsalo skrev sin kandidatavhandling om hur rektorer behandlar nätmobbning. I magisteravhandlingen ville hon höra vad eleverna säger.

Peräsalo djupintervjuade 18 elever i årskurs sex för att få deras syn på hur nätmobbning skiljer sig från den mobbning som sker öga mot öga.

Välkänt

Nätmobbning var välbekant för de sjätteklassare som Maria Peräsalo pratade med.

De flesta av eleverna som Peräsalo intervjuade hade på något sätt kommit i kontakt med nätmobbning, även om de själva inte blivit utsatta.

Lindrigare på nätet

Alla de intervjuade var överens om att nätmobbning kändes mindre allvarligt än mobbning som sker ansikte mot ansikte. Eleverna sa att när det sker utanför skärmarna så blir det mer personligt.

- På nätet tyckte de att man inte behöver bry sig lika mycket, och det går att radera, säger Maria Peräsalo.

Peräsalo säger att forskning ändå visar på att effekterna av mobbning och nätmobbning har visat sig vara jämförbara och lägger också in en brasklapp:

- Kanske eleverna i min undersökning inte hade erfarenhet av grov nätmobbning.

Förvånande resultat

Maria Peräsalo säger att det förvånade henne hur lätt eleverna tog på nätmobbning.

- Jag tänkte att nätmobbning skulle kännas värre just för att man är ensam där.

#NiVetIngenting

 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.

Sköta det själv

De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuade sa att de i första hand skulle försöka sköta det själva om de blev utsatta för nätmobbning. I andra hand skulle de vända sig till sina kompisar.

- De tyckte inte att vuxna förstår det som händer på nätet, kompisar kunde hjälpa till bättre, säger Peräsalo.

Men eleverna sa också att de nog skulle berätta för sina föräldrar. Däremot skulle de inte vända sig till lärarna när det gällde nätmobbning, något de nog skulle göra när det gällde mobbning som sker utanför skärmen.

Relativt outforskat

En del tidigare forskning på ämnet har Maria Peräsalo hittat. Mestadels engelskspråkig, men också en del från Sverige. I Finland finns det rätt lite.

- Jämfört med mobbning som sker utanför skärmen så finns det inte mycket forskning, säger Peräsalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Personalen på HSS positiva till nya vd:n

  "Vi satsar framåt och tänker nya fräscha tankar."

  Personalen på HSS Media ställer sig positiva till valet av Anna-Mari Karhunen till ny vd. Hon är ung och det sporrar personalen till nya satsningar.

 • Wasa Teater hoppas på publiksuccé med Ikeamusikal

  Finland 100 år genomsyrar spelåret på Wasa Teater.

  Under fjolåret var Wasa Teater den finlandssvenska institutionsteater som hade de bästa publiksiffrorna. Man hoppas toppa det i år med ett digert spelprogram, bland annat blir det Ikeamusikal

 • Anna-Mari Karhunen ny vd på HSS Media

  Bolagets yngsta vd någonsin.

  HSS Medias nya vd heter Anna-Mari Karhunen. Hon kommer från Helsingfors och har en bakgrund inom marknadsföring och försäljning.

 • Väldigt tryggt i Inre Hamnen i Vasa

  Kampanjen Sov tryggt samlar experter på säkerhet.

  Säkerhet är på agendan under onsdagen i Vasa i och med kampanjen Sov tryggt. Kampanjen går ut på att visa upp både myndigheters och frivilligas säkerhetsarbete.

 • "Malmska behandlas orättvist"

  Lapp på operationsluckan i Jakobstad utan samjour med Vasa.

  Raseborgs sjukhus kan fortsätta med operationer men vid Malmska sjukhuset i Jakobstad måste de upphöra efter årsskiftet. Det här är orättvist, säger social-och hälsovårdsnämndens ordförande Henrik Sandberg (SFP).

 • Än finns det hopp för flodpärlmusslan

  Hundra musslor har överlevt vintern i Esse å.

  Flyttningen av den sällsynta flodpärlmusslan i Esse å blev en framgång. Ifjol flyttades 100 musslor uppströms till bättre levnadsförhållanden och de har alla överlevt.

 • Pedersörestyrelsen granskade tomt för bollhall

  Sursik eller något annat? Beslut kommer i höst.

  Ryms bollhallen invid ishallen i Pedersöre, eller ska man söka en annan tomt? I måndags inspekterade kommunstyrelsen idrottsområdet på Sursik för att kunna fatta ett beslut i höst.

 • Gymnasieelever kritiska till reformen av studentexamen

  Betyget allt viktigare på bekostnad av inträdesproven.

  Gymnasielever vid Vasa Övningsskola tycker inte att studentexamensreformen är en bra idé. De vill att inträdes- och urvalsproven ska finnas kvar och att studentexamen inte ska betonas tyngre. Studiehandledarna välkomnar en förändring men säger att de behöver veta vad som beslutas och det i tid.

 • Sunt leverne minskar risken för hjärtflimmer

  Strokerisk ökar med obehandlade hjärtflimmer symptom.

  Hjärtflimmer ökar risken för stroke men med rätt behandling minskar risken avsevärt. Övervikt och högt blodtryck ökar risken för hjärtflimmerproblem.