Hoppa till huvudinnehåll

Tufft språk kräver hård hud på sociala medier

Ina Källman, Ida Mäenpää, Georgina Kung, Ida Sundelin och Frida Wargh i Oxhamns skola i Jakobstad visar upp sina mobiler. Med #Nivetingenting-stämpel.
Ina Källman, Ida Mäenpää, Georgina Kung, Ida Sundelin och Frida Wargh i Oxhamns skola i Jakobstad visar upp sina mobiler. Ina Källman, Ida Mäenpää, Georgina Kung, Ida Sundelin och Frida Wargh i Oxhamns skola i Jakobstad visar upp sina mobiler. Med #Nivetingenting-stämpel. Bild: Yle/Louise Bergman ida sundelin

#NiVetIngenting

 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.

Fet, ful och äcklig. Hat på nätet är vardagsmat för många ungdomar. Speciellt på tjänster där man kan vara anonym. Då gäller det att inte ta åt sig, att leva efter regeln att det som händer på sociala medier inte är på riktigt. Reporter Louise Bergman diskuterar näthatet med högstadieelever i svenska Österbotten.

Linnéa Bäcklund och Cecilia Granlund, står med mobilerna i korridoren i högstadiet i petalax,
Cecilia Granlund och Linnéa Bäcklund går på nian i Högstadiet i Petalax Linnéa Bäcklund och Cecilia Granlund, står med mobilerna i korridoren i högstadiet i petalax, Bild: Yle/Louise Bergman cecilia granlund

I Högstadiet i Petalax träffar jag niorna Cecilia Granlund och Linnéa Bäcklund. De konstaterar att det finns mycket hat på nätet. Det är kränkande ord, att man är ful eller fet, har annan hudfärg eller religion. Nästan vad som helst tycks få en näthatare att ta till pennan.

- Det finns många som är väldigt elaka och gör nästan vad som helst bakom en skärm. I verkligheten skulle de aldrig våga säga sånt som de skriver på sociala medier, säger Cecilia.

Linnéa berättar att hon då och då får hat på nätet, till exempel att hon är ful.

- Först kanske man bli ledsen, men man ska inte ta åt sig. Om de inte vågar skriva under med sitt namn eller komma och säga det direkt till dig är det inget att bry sig om, säger Linnéa.

Ta inte åt dig av anonymt hat

”Du är ful!” Det har Josefin Isuls, åttondeklassare i Närpes, läst om sig själv några gånger på sociala medier. Men det är inget hon bryr sig om, egentligen.

- Visst gör det lite ont, samtidigt som jag verkligen inte bryr mig. Jag var ju också beredd på att få en del skit när jag gick med i Ask.fm, säger Josefin.

Josefin Isuls i Närpes högstadieskola, står vid trappa inne i skolan
Josefin Isuls på åttan i Närpes är mest på Instagram, Snapchat och Ask.fm. Josefin Isuls i Närpes högstadieskola, står vid trappa inne i skolan Bild: Yle/Louise Bergman josefin isuls
Pojkarna Jesper Norrgård och Kajus Dauksa, närpes högstadieskola, inomhus
Jesper Norrgård och Kajus Daukša går på nian i Närpes högstadium. Pojkarna Jesper Norrgård och Kajus Dauksa, närpes högstadieskola, inomhus Bild: Yle/Louise Bergman kajus dauksa

Jesper Norrgård går på 9:an i Närpes. Just nu tycker han att Snapchat är roligast. Han har samma erfarenhet av Ask.fm som Josefin.

- Jag har fått en del skit om hur jag ser ut och sånt, på Ask. Men det är inget att bry sig om och det är bara att ta bort såna som skriver skit, säger Jesper.

Kajus Daukša går i samma årskurs som Jesper. Ask.fm är det forum där han upplever mest hat.

- Det är tufft språk och det är mycket hat på Ask. Lägger man upp ett foto på sig själv kan det komma en kommentar om hur ful man är, säger Kajus.

Både Kajus och Jesper konstaterar att hat är något man får räkna med om man går med i ett forum där människor kan vara anonyma.

Anton Frants och Simon Lundegård, i högstadiet i petalax, står i trappa inomhus
Anton Frants och Simon Lundegård på åttan i Högstadiet i Petalax. Anton Frants och Simon Lundegård, i högstadiet i petalax, står i trappa inomhus Bild: Yle/Louise Bergman anton frants

Simon Lundegård och Anton Frants, som går på åttan i Högstadiet i Petalax, har en enkel lösning på hatskriverierna.

- Är det nån som skriver hat är det bara att ta bort den personen eller kontot, säger de.

Utanför men ändå med

En möjlighet att slippa undan näthat och råa kommentarer, är att överhuvudtaget inte vara med i forum där anonymitet tillåts. Bland de drygt 20 ungdomar i svenska Österbotten jag pratar med är det en handfull som till exempel inte är med i Ask.fm.

Jan-Arvid Sjöblom på 8:an i Oxhamns skola i Jakobstad är en av dem.

- Jag var med ett tag, men det kom en del skitkommentarer så jag slutade med Ask. Inte för att jag blev ledsen över kommentarerna. Det var bara inte min grej, säger Jan-Arvid.

Linnea Vikström och Jennifer Enkvist, elever i Sursik högstadieskola i Pedersöre, sitter i skoltrappan inomhus
Åttondeklassarna Linnea Wikström och Jennifer Enkvist i Pedersöre håller låg profil på sociala medier. Linnea Vikström och Jennifer Enkvist, elever i Sursik högstadieskola i Pedersöre, sitter i skoltrappan inomhus Bild: Yle/Louise Bergman linnea vikström

Jan-Arvid Sjöblom, elev i Oxhamns skola i Jajobstad, sitter med sin mobil i matsalen
Elaka kommentarer fick Jan-Arvid Sjöblom att lämna Ask.fm. Jan-Arvid Sjöblom, elev i Oxhamns skola i Jajobstad, sitter med sin mobil i matsalen Bild: Yle/Louise Bergman jan-arvid sjöblom

I Pedersöre är åttondeklassarna Jennifer Enkvist och Linnéa Wikström i Sursik skola inne på samma linje. Ask är inget för dem. Linnéa är sparsam med sociala medier. Whatsapp och en sajt där man kan publicera sina teckningar är hennes grej. Någon selfie har hon aldrig publicerat på nätet. För Jennifer är Instagram, Facebook och Whatsapp i första hand ett sätt att hålla kontakt med vännerna.

Utan sociala medier inget liv

Vad skulle hända om ungdomarna inte fick vara uppkopplade, hänga på sociala medier och spela?

- Jag vet inte riktigt vad jag skulle göra utan min mobil. Kanske umgås med vännerna, säger Jan-Arvid Sjöblom med ett skratt.

Mobilen är viktig. Väldigt viktig, konstaterar fem tjejer jag träffar i Oxhamns skola.

- Det är som en reflex att kolla mobilen. Man kan nästan få panikkänsla om den inte är med, säger Inez Kjellman.

Men de tror ändå att de skulle klara sig utan mobilen och sociala medier. Om de var tvungna. Fast sociala medier är ett bra sätt att hålla kontakt med sina vänner, att alltid ha dem nära. Det gäller att ha koll på vad som händer.

- Men utan sociala medier skulle man nog vara fri från bekymmer, säger Josefin Isuls i Närpes.

Spelvärlden

Josef Höglund, som går i 7:an i Sursik skola i Pedersöre, lutar mot trappräcke i skolan
Sjundeklassaren Josef Höglund i Pedersöre är på Whatsapp och Facebook och spelar League of Legends. Josef Höglund, som går i 7:an i Sursik skola i Pedersöre, lutar mot trappräcke i skolan Bild: Yle/Louise Bergman josef höglund

I årskurs 7 i Sursik skola i Pedersöre går Josef Höglund. Han använder Facebook och Whatsapp och spelar League of Legends.

- Spelar man dåligt får man ta mycket skit. Och vad det är för skit är inget jag kan säga högt, säger Josef med ett skratt.

Han blir inte ledsen om någon sågar hans spel och han medger att han också använder chatten om någon spelar dåligt.

- Men jag försöker skriva på ett finurligt sätt, så att det inte blir hat, säger Josef.

Anastasia Alexandrova, elev i Närpes högstadieskola, står i korridoren framför målning av fåglar
Anastasia Alexandrova i Närpes spelar League of Legends. Anastasia Alexandrova, elev i Närpes högstadieskola, står i korridoren framför målning av fåglar Bild: Yle/Louise Bergman alexandrova

Anastasia Alexandrova går i 9:an i Närpes. Hon är en av få flickor jag träffar som spelar League of Legends.

När hon spelar tar hon ofta ett spelnamn som inte avslöjar att hon är flicka. En flicka som spelar får ofta uppmärksamhet som inte är så trevlig. Helt plötsligt vill någon veta hur gammal man är och var man bor. Spelar en tjej dåligt får hon också mycket mera skit än en kille.

- Men oavsett om man spelar som pojke eller flicka kommer det väldigt mycket skit då man spelar League of Legends. Det är egentligen lite lustigt att nån ägnar mer tid åt att skriva skit i chatten, istället för att spela. Och jag tar inte åt mig. Om nån skriver att jag suger blir jag bara taggad och försöker spela bättre.

Men Anastasia medger att det ibland blir ganska hemskt under spelen.

Varför så tufft språk?

Jag försöker förstå varför språket är så tufft och rått på sociala medier. De flesta jag pratar med säger att det handlar om anonymiteten.

- En person som skriver skit anonymt på nätet mår säkert jättedåligt själv, säger Anastasia Alexandrova.

Avundsjuka och suktan efter uppmärksamhet är andra förslag jag får. När jag pratar med Emilia Norrman och Emma Häggback, på 7:an i högstadiet i Petalax, konstaterar de det uppenbara.

- Det finns ju också många vuxna som skriver skit på nätet.

Emilia Nordman och Emma Häggback, i högstadiet i petalax, står i korridoren
Emilia Nordman och Emma Häggback går på sjuan i Högstadiet i Petalax Emilia Nordman och Emma Häggback, i högstadiet i petalax, står i korridoren Bild: Yle/Louise Bergman emma häggback

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.