Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler unga med skuldproblem

betalning, pengar, faktura
Häradsfogde Janne Nyman tror inte att alla unga förstår att de måste betala för det de köper. betalning, pengar, faktura Bild: Yle/Anssi Leppänen räkningar

Antalet nya personer som inte kan betala sina skulder, ser ut att öka.

Det totala antalet utsökningsgäldenärer verkar landa på samma nivå som i fjol men både i Åboland och resten av landet ser antalet nya gäldenärer ut att öka.

Allt fler yngre med skulder

Vid utgången av juni månad var antalet nya gäldenärer inom utsökningen i Finland 92 000. Det är ungefär åtta procent mer än i slutet av juni för ett år sedan.

Också i Åboland har antalet nya gäldenärer ökat en aning, säger häradsfogde Janne Nyman. Ökningen är ändå inte stor menar Nyman och berättar att det totala antalet gäldenärer under de två senaste åren landat på knappt tusen i Åboland.

Det som ändå oroar häradsfogde Janne Nyman, som har ansvar för utsökningen i Pargas och Kimitoön är prisnivån på fastigheter och bostäder i glesbygden.

Över 220 000 finländare skuldsatta år 2014. Den totala utmätningsskulden år 2014 var 4 miljarder euro.
Över 220 000 finländare skuldsatta år 2014. Den totala utmätningsskulden år 2014 var 4 miljarder euro. Bild: Kreeta-Maria Kivioja / Yle skuldsatt

Till exempel på Kimitoön där arbetslösheten är aningen större än i Pargas finns det enligt Nyman risk för att människor som till följd av skulder tvingas sälja sina hem, inte får det pris de själva betalat.

En annan sak som oroar är att allt fler gäldenärer hör till en yngre generation.

Förra året var antalet gäldenärer födda på 1990-talet och senare, över 20 000 i hela landet.

Hur åldersstrukturen bland gäldenärerna i Åboland ser ut finns det inte uppgifter på men Janne Nymans uppfattning är att unga som inte klarar av att betala bort sina skulder ökar.

- Den känslan har jag.

Mestadels handlar det om små summor, obetalda försäkringar eller till exempel obetalda telefonräkningar.

- Jag tror inte att alla unga personer förstår att de måste betala för sådant de köper.

Snabblån lockar också pensionärer

Enligt Nyman verkar det också som att de så kallade snabblånen blir allt vanligare. Fast inte enbart bland yngre personer utan också bland äldre.

- En sådan uppfattning har vi här på utsökningsverket att snabblånen har ökat bland pensionärerna.

BEtalningskrafv från vippi24
BEtalningskrafv från vippi24 Bild: Yle skuldsatt

Betalar man inte sina räkningar får man först en eller två påminnelser av den eller de instanser man är skyldig pengar.

Betalar man ändå inte kan ärendet gå vidare till en indrivningsbyrå och via domstol till utsökningsverket som först lägger beslag på en del av gäldenärens lön men om det behövs också ser till att egendom säljs så att pengar som behövs för att betala räkningarna, fås ihop.

En sista åtgärd kan vara att sälja gäldenärens hem.

I Egentliga Finland ökade antalet utmätta fastigheter och lägenheter från 92 stycken år 2010 till 132 stycken år 2014.

- Arbetslöshet och det svåra ekonomiska läget är de största orsakerna till ökningen, konstaterar Janne Nyman som ändå poängterar att försäljning av en fastighet eller aktielägenhet är den åtgärd Utsökningsverket tar till allra sist.

I år har hittills sju fastigheter och två aktielägenheter sålts via utsökningen i Pargas och Kimitoön.

Läs också