Hoppa till huvudinnehåll

Camillas koloreringstips

Ett svartvitt fotografi som föreställer en äng med hö som torkar på störar med stora lövträd i förggrunden och bakgrunden. I bakgrunden skymtar Strömsövillan, ett stort trähus. Fotografiet är kolorerat och
Tavlor och ljusstakar. Ett svartvitt fotografi som föreställer en äng med hö som torkar på störar med stora lövträd i förggrunden och bakgrunden. I bakgrunden skymtar Strömsövillan, ett stort trähus. Fotografiet är kolorerat och Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),färgläggning,Collage,fotografier,pyssel,Gör-det-själv

Att ta sig an gamla svartvita fotografier och ge dem lite färg borde fler våga sig på.

Tidigare kolorerade man foton och filmer eftersom det inte tekniken ännu inte var utvecklad för färgfoto. Storfilmer som ”Borta med vinden” och ”Trollkarlen från Oz” har fått sin magiska färgvärld genom handkolorerade filmrutor.

Möjligheten att få Hollywoods speciella färgvärld på sina egna släktfoton borde få vem som helst att slänga sig på penslarna. Så länge det inte är sista originalfotot av kära farmorsmor är det bara att våga sätta igång. Är fotot man vill använda litet till formatet, är det enkelt att scanna in och printa ut det i större storlek.

Du behöver:

  • akvarellfärg
  • vatten
  • penslar
  • fat

  • Bästa ytan att kolorera på är matt. Då drar färgen in bättre och är lättare att hantera.

    Tänk mera vatten än färg! Blanda ut färgen med vatten så den känns vattnig och testa försiktigt i ett hörn. Man kan alltid sätta till mera färg men har du för mycket färg från början blir det för tydliga penselstreck, som är svåra att arbeta bort.

    Ytor med många nyanser, strukturer och mönster är lättast att kolorera. De små detaljerna förlåter penselstreck och skarpheter, medan t.ex. en ljus himmel utan moln kräver en viss övning och en snabbare penselföring.

    Måla inte allt på fotot. Välj innan du börjar måla vilka partier du vill kolorera och blanda sen upp färgen med andra nyanser så den inte blir för skarp. Tänk pastell och mjuka övergångar.

    Om det är ett utprintat foto på lite mjukare papper kommer det säkert att skrynkla sig efter målandet, men vi löste det med att spraylimma fast bilden på kartong när den var klar.

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

      Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

      Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

    • Odla själv så vet du vad du äter

      Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

      Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

    • Odling för nybörjaren

      Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

      Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

    • Bygg en gärdesgård i gammal stil

      Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

      Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

    • Beräkna rätt - kaffebjudning

      Tips för att beräkna rätt mängder mat och dryck

      För att minska svinnet vid en kaffebjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

    • Beräkna rätt - matbjudning

      Tips om hur minska matsvinn.

      För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

    • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

      Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

      Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

    • Sumpmarksträdgård

      Skapa en egen sumpmark i trädgården.

      Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

    • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

      Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

      Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

    • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    • Micke Björklunds finska gröt blev succé

      Miche Björklund kokar gröt på finska

      Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

    • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

      Klarade sig Micke Björklund på närmat?

      Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

    • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

      Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

      I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid