Hoppa till huvudinnehåll

Camillas koloreringstips

Ett svartvitt fotografi som föreställer en äng med hö som torkar på störar med stora lövträd i förggrunden och bakgrunden. I bakgrunden skymtar Strömsövillan, ett stort trähus. Fotografiet är kolorerat och
Tavlor och ljusstakar. Ett svartvitt fotografi som föreställer en äng med hö som torkar på störar med stora lövträd i förggrunden och bakgrunden. I bakgrunden skymtar Strömsövillan, ett stort trähus. Fotografiet är kolorerat och Bild: Yle/Strömsö Collage,fotografier,färgläggning,Gör-det-själv,pyssel,Strömsö (tv-program)

Att ta sig an gamla svartvita fotografier och ge dem lite färg borde fler våga sig på.

Tidigare kolorerade man foton och filmer eftersom det inte tekniken ännu inte var utvecklad för färgfoto. Storfilmer som ”Borta med vinden” och ”Trollkarlen från Oz” har fått sin magiska färgvärld genom handkolorerade filmrutor.

Möjligheten att få Hollywoods speciella färgvärld på sina egna släktfoton borde få vem som helst att slänga sig på penslarna. Så länge det inte är sista originalfotot av kära farmorsmor är det bara att våga sätta igång. Är fotot man vill använda litet till formatet, är det enkelt att scanna in och printa ut det i större storlek.

Du behöver:

  • akvarellfärg
  • vatten
  • penslar
  • fat

  • Bästa ytan att kolorera på är matt. Då drar färgen in bättre och är lättare att hantera.

    Tänk mera vatten än färg! Blanda ut färgen med vatten så den känns vattnig och testa försiktigt i ett hörn. Man kan alltid sätta till mera färg men har du för mycket färg från början blir det för tydliga penselstreck, som är svåra att arbeta bort.

    Ytor med många nyanser, strukturer och mönster är lättast att kolorera. De små detaljerna förlåter penselstreck och skarpheter, medan t.ex. en ljus himmel utan moln kräver en viss övning och en snabbare penselföring.

    Måla inte allt på fotot. Välj innan du börjar måla vilka partier du vill kolorera och blanda sen upp färgen med andra nyanser så den inte blir för skarp. Tänk pastell och mjuka övergångar.

    Om det är ett utprintat foto på lite mjukare papper kommer det säkert att skrynkla sig efter målandet, men vi löste det med att spraylimma fast bilden på kartong när den var klar.

    • Elva kandidater ställer upp i presidentvalet, men fyra av dem är nästan jämnstarka.

      Flera franska medier har fått dödshot under valspurten

      Efter Trumps seger ökar också hot mot franska journalister.

      Efter Trumps seger i USA i höstas har nu hoten mot journalister även ökat i Frankrike. Flera franska medier har på sistone fått anonyma dödshot, vilket orsakat oro inom den franska medievärlden.

    • Regeringen sammanträder

      Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

      Regeringens halvtidsgranskning klar.

      Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • Inne i Urbcultbastun

      Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

      Evenemanget ska skapa god stämning.

      I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

    • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

      Matfusket ökar med globaliseringen

      "En större världsmarknad lockar till matfusk".

      Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

    • Viivi firas med krans runt nacken.

      Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

      Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

      Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

    • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

      Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

      Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

      Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

    • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

      Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

      "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

      Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

    • Tiina Grönroos.

      Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

      Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

      Micke Björklunds finska gröt blev succé

      Miche Björklund kokar gröt på finska

      Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

    • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

      En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

      Klarade sig Micke Björklund på närmat?

      Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

    • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

      Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

      Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

      I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid