Hoppa till huvudinnehåll

Camillas koloreringstips

Ett svartvitt fotografi som föreställer en äng med hö som torkar på störar med stora lövträd i förggrunden och bakgrunden. I bakgrunden skymtar Strömsövillan, ett stort trähus. Fotografiet är kolorerat och
Tavlor och ljusstakar. Ett svartvitt fotografi som föreställer en äng med hö som torkar på störar med stora lövträd i förggrunden och bakgrunden. I bakgrunden skymtar Strömsövillan, ett stort trähus. Fotografiet är kolorerat och Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),färgläggning,Collage,fotografier,pyssel,Gör-det-själv

Att ta sig an gamla svartvita fotografier och ge dem lite färg borde fler våga sig på.

Tidigare kolorerade man foton och filmer eftersom det inte tekniken ännu inte var utvecklad för färgfoto. Storfilmer som ”Borta med vinden” och ”Trollkarlen från Oz” har fått sin magiska färgvärld genom handkolorerade filmrutor.

Möjligheten att få Hollywoods speciella färgvärld på sina egna släktfoton borde få vem som helst att slänga sig på penslarna. Så länge det inte är sista originalfotot av kära farmorsmor är det bara att våga sätta igång. Är fotot man vill använda litet till formatet, är det enkelt att scanna in och printa ut det i större storlek.

Du behöver:

  • akvarellfärg
  • vatten
  • penslar
  • fat

  • Bästa ytan att kolorera på är matt. Då drar färgen in bättre och är lättare att hantera.

    Tänk mera vatten än färg! Blanda ut färgen med vatten så den känns vattnig och testa försiktigt i ett hörn. Man kan alltid sätta till mera färg men har du för mycket färg från början blir det för tydliga penselstreck, som är svåra att arbeta bort.

    Ytor med många nyanser, strukturer och mönster är lättast att kolorera. De små detaljerna förlåter penselstreck och skarpheter, medan t.ex. en ljus himmel utan moln kräver en viss övning och en snabbare penselföring.

    Måla inte allt på fotot. Välj innan du börjar måla vilka partier du vill kolorera och blanda sen upp färgen med andra nyanser så den inte blir för skarp. Tänk pastell och mjuka övergångar.

    Om det är ett utprintat foto på lite mjukare papper kommer det säkert att skrynkla sig efter målandet, men vi löste det med att spraylimma fast bilden på kartong när den var klar.

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • Ketchup - såsernas sås

      "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

      Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

    • Senap - en exklusiv krydda

      om senap

      Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

    • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

      Marije Vogelzang är världens första eating designer.

      Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

    • Framtiden blir grå och fylld med luft

      "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

      När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

    • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

      Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

      Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

    • Odla själv så vet du vad du äter

      Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

      Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

    • Odling för nybörjaren

      Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

      Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

    • Bygg en gärdesgård i gammal stil

      Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

      Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

    • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

      Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

      Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

    • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    • Micke Björklunds finska gröt blev succé

      Miche Björklund kokar gröt på finska

      Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

    • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

      Klarade sig Micke Björklund på närmat?

      Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

    • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

      Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

      I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid