Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingfientliga attacker ökar dramatiskt i Tyskland

Borgmästarkandidaten Henriette Reker i tyska Köln knivhöggs den 17 oktober 2015.
Borgmästarkandidaten Henriette Reker i tyska Köln knivhöggs den 17 oktober 2015. Borgmästarkandidaten Henriette Reker i tyska Köln knivhöggs den 17 oktober 2015. Bild: AFP / Lehtikuva henriette reker

Polisen i Tyskland varnar för den snabbt växande risken för attacker mot flyktingförläggningar samt mot politiker och människor som hjälper flyktingar.

Den federala kriminalpolisen BKA säger i en ny rapport att attackerna med politiska motiv, riktas främst mot flyktingmottagningar och politiker och aktivister som ställer sig positivt till flyktingar.

Rapporten blev färdig endast några dagar efter att Henriette Reker, den nya borgmästaren i Köln, knivhöggs av en man som angav flyktingkrisen som sitt motiv.

Reker bar ansvaret för inkvarteringen av flyktingar i Köln innan hon i söndags valdes till borgmästare, dagen efter att hon hade knivhuggits på ett torg i stadskärnan.

Den nya borgmästaren och hennes medarbetare som också skadades allvarligt, vårdas fortfarande på sjukhus.

Dramatisk ökning av rasistiska brott

Polisen har hittils i år bokfört 576 rasistiska brott jämfört med 198 liknande brott under hela fjolåret.

Brotten varierar från brandbombsattacker till skadegörelse och uppvigling till rasistiska brott och de begås oftast av unga, under 25 år gamla män, särskilt i östra Tyskland.

- Tillväxten av främlingsfientliga brott är en skam för vårt land, säger justitieminister Heiko Maas.

Polisen befarar att extremhögern kommer att förstärkas ytterligare och att kritiken mot Tysklands flyktingpolitik kommer att växa under de kommande månaderna.

BKA säger att det är sannolikt att olika radikala högergrupper kommer att nå "ideologisk konsensus" och att de börjar samarbeta med varandra mer än förr eftersom upp till en miljon flyktingar väntas anlända till Tyskland under det här året.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes