Hoppa till huvudinnehåll

Löfven: En svart dag för hela Sverige

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Bild: Wolfgang Kumm / EPA stefan löfven

Statsminister Stefan Löfven ställde genast in torsdagens inplanerade program och åkte till Trollhättan, då att han fick information om skolattacken.

– Det här är en svart dag för Sverige, Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver, säger Löfven i en kommentar på den svenska regeringens hemsida.

Undervisningsminister Gustav Fridolin säger att det här inte är en attack mot en enskild skola, utan mot hela Sverige. Fridolin uttrycker sitt och regeringens djupaste deltagande med de drabbade, deras nära och alla i Trollhättan som känner oro.

– Vi ska kunna ge våra barn en trygg skolmiljö, säger Fridolin i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT.

Kung Carl XVI Gustaf och president Niinistö beklagar

Även kung Carl XVI Gustaf kom på eftermiddagen med ett uttalande med anledning av skolattacken.

– Sverige är i chock. Det är med stor bestörtning och sorg som jag och min familj har mottagit beskedet om händelserna i Trollhättan. Våra tankar går till de drabbade och anhöriga, till de offer som nu vårdas under kritiska förhållanden, samt till de elever och anställda på skolan som nu behöver allt stöd, citeras kungen på det svenska hovets hemsida.

Finlands president Sauli Niinistö har framfört sitt deltagande med anledning av skolattacken i Trollhättan.

I sitt meddelande riktat till kung Carl XVI Gustaf framför president Niinistö sitt djupa deltagande å sina och hela det finska folkets vägnar till de anhöriga och alla dem som berörts av det förfärliga dådet.

Läs också