Hoppa till huvudinnehåll

Vi kan inte blunda för en halv miljon arbetslösa

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) lyfter fram sysselsättningen som den enskilt viktigaste faktorn för att få fart på Finlands ekonomi. Vi kan inte blunda för att vi snart har en halv miljon arbetslösa, säger Feldt-Ranta. Och det tycker jag att regeringen gör just nu.

- Om vi struntar i arbetslösheten så blir det dyrt. Både mänskligt och ekonomiskt. Det har vi inte råd med, säger Feldt-Ranta inom ramen för Svenska Yles satsning Fart på Finland.

Förbättra sysselsättningen på lång sikt...

För att hjälpa upp sysselsättningsläget anser Feldt-Ranta att man borde satsa på utbildningen. För det är där som nya innovationer föds.

- Vi måste hitta på nya Nokior.

Var skall de hittas?

Det är så vansinnigt korkat att skära i universiteten

- De hittar vi i Aalto universitetet, i Helsingfors universitet och vid Åbo Akademi. Därför är det så vansinnigt korkat att skära i universiteten, säger Feldt-Ranta.

Att regeringen satsar 300 miljoner på utbildningen genom så kallade spetsprojekt ger inte Maarit Feldt-Ranta mycket för.

- Gå inte på det tricket. Regeringen har skurit 3 miljarder i utbildningen och lyfter nu genom spetsprojekten in 300 miljoner euro. Nedskärningen är med andra ord "bara" 2,7 miljarder. Det är dystert att regeringen väljer att skära i utbildningen, som har varit Finlands trumfkort. Finland skär närmare 3 miljarder - Sverige satsar ungefär lika mycket. Vilkendera av nationerna kommer att klara sig? frågar Feldt-Ranta.

..och på kort sikt.

Vid sidan av nedskärningarna inom utbildningssektorn är den nuvarande regeringens andra stora misstag att man låter arbetslösheten växa genom att man skär i aktivitetsåtgärderna.

- Nu lägger man exempelvis ner ungdomsgarantin som har varit en garant för att ungdomar utan jobb har fått en vettig sysselsättning och på något sätt varit en del av samhället.

Bekämpa grå ekonomi

Ett av de många förslag som strömat in till Svenska Yle handlar om att bekämpa den grå ekonomin. Det är ett förslag som Maarit Feldt-Ranta helhjärtat ställer sig bakom.

- Den föregående regeringen startade ett program för att bekämpa grå ekonomi. Man utbildade 100 poliser för att bekämpa ekonomisk brottslighet. Det här kostade 6 miljoner euro årligen. Men de drog varje år in 50 miljoner euro i skattepengar till staten. Men till Feldt-Rantas besvikelse vill regeringen nu lägga ner enheten.Inom ramen för projektet fart på Finland har vi bett några riksdagsledamöter kommentera läsarnas förslag. Tidigare har vi hört KD:s Peter Östman, Juhana Vartiainen (Saml) och Anna-Maja Henriksson (Sfp).

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.