Hoppa till huvudinnehåll

70 dödsdömda kurdiska soldater fritogs i kommandoräd i Irak

Kurdiska trupper i närheten av staden Kirkuki norra Irak
Kurdiska trupper i närheten av staden Kirkuki norra Irak. (Arkivbild) Kurdiska trupper i närheten av staden Kirkuki norra Irak Bild: EPA kurdiska trupper

En amerikansk-kurdisk specialstyrka har fritagit ett 70-tal kurdiska och irakiska soldater som hotades av massavrättning av Islamiska staten IS i norra Irak.

En amerikansk soldat och upp till tjugo jihadister dödades i räden, som utfördes natten till torsdag mot en byggnad nära staden Hawija.

Det var den första amerikanska soldaten som har stupat i kriget mot IS som USA inledde ifjol somras.

Sex medlemmar av IS greps i räden, som utfördes av en specialenhet som bestod av ett tjugotal kurdiska och amerikanska soldater.

Det var främst kurder som genomförde operationen med stöd av amerikanska stridshelikoptrar. De flesta av de fritagna var kurder men ett tjugotal tillhörde den irakiska armén.

-Operationen var noggrant planerad och den inleddes efter att vi fick information om att fångarnas liv var i fara, säger försvarsministeriet Pentagons talesman Peter Cook.

Ögonvittnen i Hawija berättar att flera stridshelikoptrar deltog i operationen och att flera vägspärrar utsattes för flygattacker innan kommandosoldaterna stormade jihadisternas fängelse.

USA deltar inte i markstrider

Det var också första gången som amerikanska styrkor har satts in på marken mot IS, men Pentagon förnekar att räden innebär att USA ändrar sin strategi mot IS.

-Det här var en unik situation och vi fick grönt ljus av försvarsminister Ashton Carter. Vi fick en begäran om hjälp av den kurdiska regeringen, men det innebär inte att vi är i en aktiv stridssituation i Irak säger Cook.

USA har 3 500 soldater i Irak som tränar och hjälper irakiska styrkor.

Hittils har USA endast utfört flygattacker mot IS i Irak och Syrien.