Hoppa till huvudinnehåll

Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

En telefon fotograferar en lapp med texten "hora"
En telefon fotograferar en lapp med texten "hora" Bild: Peter Sjöholm/Yle #nivetingenting

Det fanns en tid då mobbningsoffer kunde pusta ut då de kom hem. Mobbning skedde på skolgården, så under loven blev det i alla fall en liten andningspaus för offret.

Numera får plågoandarna tag på sina offer dygnet och året runt. Det räcker inte ens med att slå av datorn, för de flesta ungdomar har ständigt smarttelefonen inom räckhåll.

Klasslärarstuderande Anton Sunabacka
Klasslärarstuderande Anton Sunabacka Bild: Peter Fahllund anton sunabacka

Anton Sunabacka har undersökt mobbning med hjälp av smarttelefoner i sin färska magistersavhandling i pedagogik vid Åbo Akademi i Vasa. Avhandlingen bygger på svar av 338 elever i sjunde och åttonde klass från hela Svenskfinland.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Skylt med texten #NiVetIngenting Bild: Yle #nivetingenting
 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
- En fjärdedel av dessa hade blivit kränkta och fyra procent hade blivit mobbade via smarttelefonen under det senaste året. Eleverna upplevde själva att den här sortens mobbning ökar, berättar Sunabacka.

Lämnad utanför Whatsapp-gruppen

Mobilmobbning skiljer sig inte så mycket från övrig nätmobbning. Det handlar mycket om elaka kommentarer och bilder.

- Specifikt för smarttelefonerna är mobbning via så kallade direktmeddelandeprogram, som Snapchat och Whatsapp. Det kan till exempel vara fråga om att inte låta någon vara med i en Whatsappgrupp.

Eleverna som deltog i Sunabackas undersökning hade flera teorier kring varför mobbningen med hjälp av telefoner ökar.

- Man kunde se ett samband här: de som tillbringar mycket tid med sin telefon löper också högre risk att bli kränkta, de är mera tillgängliga helt enkelt.

Skoningslös smidighet

Smarttelefonerna underlättar ju vår vardag i många avseenden, men samma snabbhet och smidighet kan också leda till att tröskeln blir lägre för mobbaren.

- Telefonerna har medfört en ny mentalitet, man gör saker utan att tänka efter. Med ett hastigt klick kan man ha kränkt någon, påpekar Sunabacka.

Enligt Sunabackas undersökning utsätts flickor och pojkar för kränkningar via smarttelefon i samma utsträcking.

- En skillnad är att flickor oftare kränks på sociala medier och pojkar via spel. Flickorna utseende kritiserades också i större utsträckning än pojkarnas.

Lärare måste hänga med

Som blivande klasslärare ser Anton Sunabacka inte med blida ögon på många vuxnas inställning då det gäller de ungas mobilanvändning.

- Vuxna är inte så uppdaterade, så de unga pratar inte med dem om de här sakerna. Jag hoppas min avhandling ska vara ett hjälpmedel för föräldrar och lärare.

Sunabacka tror att problemet bara kommer att bli större ifall man inte tar itu med saken genast.

- Det kommer hela tiden nya program och appar, och det är de unga som testar dem först! Vi vuxna ska ju inte kontrollera exakt vad barnen gör med smarttelefonerna men vi måste försöka hänga med.

Vuxna beter sig dåligt på nätet - barnen tar efter

En annan viktig poäng är att de vuxna måste inse att de är förebilder.

- Jag är till exempel med i en Karleby-grupp på nätet och där pratar vuxna helt öppet skit om varandra. Varför skulle då inte barnen ta efter?

Anton Sunabacka har redan klart för sig hur han som lärare ämnar agera då det gäller smarttelefoner och sociala medier.

- Jag tänker visa intresse, visa att jag vet vad det finns för program och appar. Jag tror det är ett sätt att bygga upp ett förtroende, om mina elever vet att jag inte har någon koll på hur nätet fungerar kommer de knappast och pratar med mig om de här sakerna heller.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.