Hoppa till huvudinnehåll

Det krävs intelligenstest för könskorrigering

Adam Guarnieri
Adam Guarnieri har genomgått en hel del papperskrig för att få bli den han alltid varit. Adam Guarnieri Bild: Yle/Veronica Karlsson transperson

Adam Guarnieri är en av dem som påverkas av translagen. Han kan inte få biologiska barn och för att få könskorrigering var han tvungen att gå igenom många konstiga test, bland annat ett intelligenstest. Många anser att lagen borde förändras.

Vardagen för 26-åriga Vasabon Adam Guarnieri ser ganska normal ut. Han går en företagarkurs och dansar streetdance samtidigt som han försöker spendera så mycket tid som möjligt med sin pojkvän i Åbo.

Det som oftast ställer till problem i vardagen är byråkratin. Adam har fått krångla väldigt mycket med olika papper och instanser för att få räknas som man i folkbokföringen och hos magistraten.

Accepterande umgängeskrets

Adam har en väldigt accepterande umgängeskrets, och har därför inte stött på så många fördomar.

Jag har varit väldigt tydlig ända från att jag var liten att jag är en pojke.― Adam Guarnieri om familjens bemötande.

- Jag har varit väldigt tydlig ända från att jag var liten att jag är en pojke. Så med de närmaste har det varit väldigt lätt, säger han.

Folk som inte känner Adam så väl är ofta för blyga för att ta reda på saker direkt från Adam själv – därför har de frågat hans mamma i stället.

- Jag har sagt att hon kan säga till dem att de kan fråga mig direkt i stället, att jag säkert vet mest om saken, säger han.

Blev efterlyst av militären

Det som ställer till mest problem i vardagen är den där lilla siffran i Adams signum. Siffran som bestämmer ifall du ska räknas som man eller kvinna. En instans som inte hade något problem med att räkna Adam som man, var militären.

- Jag blev efterlyst istället för att få kallelse till uppbåd. Det var för att jag inte kommit på uppbåd. Men jag fick aldrig någon kallelse, så det var lite svårt. I Finland är de så trevliga att de skickar hem ett papper där det står att du är efterlyst, så jag kontaktade dem och redde upp det.

Adam har ännu inte gjort någon militärtjänstgöring, men hans finns fortfarande kvar i deras papper.

Adam Guarnieri, Mathias Uutela
Mathias Uutela och Adam Guarnieri vill gärna se en förändring i translagen. Adam Guarnieri, Mathias Uutela mathias uutela

200 människor demonstrerade

I dag (23.10) hölls en demonstration i Helsingfors för transpersoners rättigheter. Mathias Uutela från Amnesty höll öppningstalet, och efter demonstrationen gick alla i samlad tropp för att överlämna en vädjan om att ändra translagen till minister Juha Rehula.

Syftet med demonstrationen var att kräva att regeringen måste ta fram en lagstiftning som respekterar varje människas självbestämmanderätt.

- Justitieministeriet har rakt ut sagt att de kommer att ändra lagstiftningen i samband med att äktenskapslagen förändras. Men gällande transpersoner kommer de att göra det absolut minimala, och det innebär att slopa det här att man måste skilja sig om man är i ett äktenskap och den andra korrigerar sitt kön, säger Mathias.

I nuläget måste alltså par som varit gifta skilja sig, eftersom man inte får vara gift med någon av samma kön. Men det här kommer förmodligen att förändras i och med den nya lagen.

Tvångssteriliseringen försvinner inte

Det som inte är ändras är bland annat kravet på att transpersoner måste steriliseras för att få korrigera sitt kön.

- De måste dessutom gå igenom väldigt kränkande undersökningar där man rotar i det mest personliga och frågar om tillfredsställning och om man använder det rätta könets hygienprodukter och så vidare, säger Mathias.

Han berättar att den som vill genomgå en könskorrigering hela tiden ifrågasätts och tvingas bete sig väldigt stereotypiskt enligt det kön hen vill korrigera sitt kön till.

- Det är dessutom en väldigt lång process, och du måste vara 18 år för att få inleda processen, säger Mathias.

Adam tvingades göra konstiga test

Adam känner igen sig i allt det här, speciellt när det kommer till undersökningarna.

Jag har gjort bläckplumpstest, intelligenstest och alla möjliga test. Det känns väldigt orelaterat till det man försöker komma till.― Adam Guarnieri om könskorrigeringen.

- Jag har gjort bläckplumpstest, intelligenstest och alla möjliga test. Det känns väldigt orelaterat till det man försöker komma till, säger Adam.

- Det behandlas dessutom som någon sorts psykiatrisk störning i stället för att vara något man är född med och något man upplever, säger Mathias.

Ingen tog upp steriliteten

Adam kan i princip inte få några biologiska barn eftersom han gjort en könskorrigering.

- Jag har inte gjort någon operation, någon sterilisering alltså, men eftersom jag använder mig av testosteron så är jag enligt alla papper steril.

Ingen tog upp det här med att bli steril under Adams könskorrigeringsprocess, och själv var han så ung att barn kändes som något väldigt avlägset.

- Det är nog mer så här i efterhand jag har börjat fundera på att någon annan har bestämt att jag inte får ha barn, säger han.

Folk vaknar upp nu

Mathias är glad över att världsläkarförbundet nu bestämt att transsexualitet inte är en sjukdom. De vill förkasta tvångsvård av transpersoner och nästan 60 nationella läkarförbund förbinder sig till beslutet.

Folk vaknar upp och jag hoppas fler instanser också vaknar upp.― Mathias Uutela om translagen.

- Det tvingar inte länder till att göra något åt saken, men det finns en tyngd när en så hög organisation säger något sådant. Folk vaknar upp och jag hoppas fler instanser också vaknar upp.

Lagar är svåra att ändra på och största delen av länderna i Europa, bland dem Finland, tvingar de som genomgår en könskorrigering att sterilisera sig. De får också en diagnos om transsexualitet eller någon annan störning i den sexuella identiteten.

Kan verkligen en demonstration göra något åt det här?

- Det är en bra fråga. Det påverkar ju inte direkt, men när man har över 200 personer som vi hade i dag, som skriker utanför ett ministerium och kräver att deras rättigheter måste respekteras, samtidigt som en delegation levererar ett papper med över 18 000 underskrifter, så konkretiseras de här personerna och blir riktiga människor, säger Mathias.

Nyligen publicerat - X3M