Hoppa till huvudinnehåll

Förstapriset bekräftar att hon är rubbad

Anna-Sofia Nylund-Allén tittar in i kameran och ska precis placera sin penna på rutan.
Anna-Sofia Nylund-Allén ritar överallt - också då hon åker spårvagn. Anna-Sofia Nylund-Allén tittar in i kameran och ska precis placera sin penna på rutan. Bild: Yle/Eva Pursiainen anna-sofia nylund-allén

Anna-Sofia Nylund-Allén vann den nya PON-tävlingen för unga tecknare. Som gröngöling på teckning var hon chockad av beskedet och ser det som en bekräftelse på att det som rör sig i huvudet på henne är intressant.

Anna-Sofia Nylund-Allén är bekant som filmskapare, dokumentarist, performancekonstnär (kodord: Pop up Art House med feministiska teatergruppen Blaue Frau) och medarbetare på Svenska Yles kulturredaktion. Nu är hon också vinnare i den första PON-tävlingen för unga tecknare. Tecknandet är något helt färskt för denna multitalang.

Bildkollage av Anna-Sofia Nylund-Allén som sitter på spårvagnen och tecknar i ett ritblock.
Just nu testar Anna-Sofia olika tekniker och pennor. Nästa införskaffning är en riktig bläckpenna. Bildkollage av Anna-Sofia Nylund-Allén som sitter på spårvagnen och tecknar i ett ritblock. Bild: Yle/Eva Pursiainen anna-sofia nylund-allén

- Numera tecknar jag överallt, varje dag, säger Nylund-Allén och skissar i sitt block när vi åker spårvagn genom ett regntungt Helsingfors, på väg mot hennes skola, Bildkonstakademin.

Där studerar hon konst sedan ett par månader tillbaka. De tre första veckorna av skolgången handlade om att teckna väldigt intensivt – men teckningsivern fanns där sedan tidigare, fast den var digital:

- För något år sen började jag teckna små figurer med det urgamla Windows-programmet Paint. Jag gjorde en liten blogg av dem, det var ganska komiska kommentarer till samhället. Men nu har jag gått från digitalt till analogt.

Det är skönt, säger hon. Ingen dator att logga in på, ingen ruta att stirra in i – det behöver inte bli bra och ibland tecknar hon av det hon ser, ibland letar hon sig intuitivt fram till ett slutresultat.

I ritblocket ser jag konturer av spårvagnssäten och aluminiumstänger med lysrörsspeglingar. Penndragen är ömsom mjuka, ömsom skarpa.

Vinsten var en chock och en bekräftelse

Abstrakt teckning i blyerts
Det här är Anna-Sofia Nylund-Alléns vinnande bidrag. Abstrakt teckning i blyerts Bild: PON-tävlingen / Anna-Sofia Nylund-Allén pon-tävlingen

För några veckor sedan skickade Anna-Sofia Nylund-Allén in sina tävlingsbidrag till PON-tävlingen för unga tecknare. När hon fick veta att hon vunnit, var hon chockad:

Vad är PON-tävlingen?

PON-tävlingen kom till för att hedra minnet av tecknaren och reklamgrafikern Per-Olof Nyström, som stod bakom signaturen PON. Han var mest känd för den stora publiken som tecknare för Hufvudstadsbladets dagbokssida.

Det här var den första PON-tävlingen för unga tecknare. Den ordnades av Svenska kulturfonden, som förvaltar fonden till PONs minne.

För vem är PON-tävlingen?

Tävlingen ordnades i år för tecknare födda efter 1984, och temat var Dagens Finland.

Vem bestämde?

Juryn i PON-tävlingen 2015 bestod av reklamgrafiker Christina Ericsson (PON:s dotter), bildkonstnär Malin Ahlsved, bildkonstnär Ville Andersson och kulturplanerare Nina Gran, juryns ordförande.

Källa: Kulturfonden


- Jag hade inte alls trott att jag skulle vinna! Jag har ju inte hållit på så länge. Det är jätteroligt, och på något vis skönt att någon ser att jag kan det här också, just eftersom det inte är min bekvämlighetszon.

Känns det som en bekräftelse?

- Absolut. Men mer en bekräftelse på att jag har en fucked up mind än på att jag tecknar så bra, säger hon och skrattar. Det är ändå idéerna som finns här som är viktigare än annat, fortsätter hon och knackar sig i tinningen.

Dagens Finland är individens ensamhet

Temat för PON-tävlingen var Dagens Finland. Hur tacklar man ett sådant tema?

- Jag har blivit ombedd att beskriva min bild, men det är svårt. Jag vet inte exakt vad jag tänkte på när jag tecknade, men det är mer känslan av dagens Finland.

Det är så mycket man inte förstår, makten och folket är långt ifrån varandra till exempel, säger Nylund-Allén.

- Den ekonomiska situationen blir ett stort svart moln som hänger över oss och folk försöker hitta lösningar, men finns det något rätt? Den lilla människan måste axla ett jättestort ansvar på grund av regeringen. Och angående flyktingkrisen måste vi ta hand om varandra i stället för att Finland gör det: Det individualistiska samhället betonas och som grupp är vi borttappade.

Dagens Helsingfors är suddigt och vått, och vår gemensamma spårvagnsfärd är slut. Nylund-Allén hoppar kvickt av och rusar genom ösregnet i riktning mot Bildkonstakademin.


PON-priset delas ut i samband med Bokmässan i Helsingfors.
Namn: Anna-Sofia Nylund-Allén
Född: 1985
Bor: I Helsingfors
Tecknare hon gillar: Nina Hemmingsson, ”hon är rolig men mörk”.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Förisvängom tar andan ur både dansare och publik

  Mer än 6 000 folkdansare och spelmän underhåller i Åbo.

  Mössorna guppar, tofsarna gungar och kjolarna svänger vida omkring då mer än 6 000 folkdansare och spelmän nu har invaderat Åbo. Och publiken njuter.

 • Jolanta – det här är operan presidenterna Putin och Niinistö ska se

  Putin får se en rysk opera i Nyslott

  - Rysslands president besöker Finland för att se ett ryskt gästspel, det är ju lite intressant. Det säger musikredaktören och operakännaren Jan Granberg, som berättar vad det är för en opera Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö ska se tillsammans i Nyslott ikväll.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.