Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike: 43 döda i krock mellan buss och lastbil

Totalt 43 människor omkom då en buss och en timmerlastbil på fredagsmorgonen kolliderade nära Bordeaux i sydvästra Frankrike. Busspassagerarna var äldre personer ute på en utflykt. Det rör sig om den svåraste trafikolyckan i landet sedan 1982.

Olyckan inträffade omkring 7.30 lokal tid i Puisseguin, nära staden Libourne i departementet Gironde, drygt 50 kilometer öster om Bordeaux.

Enligt Puisseguins borgmästare Xavier Sublett förlorade timmerlastbilens förare kontroll över sitt fordon, och bussföraren hann inte väja i tid. De båda fordonen frontalkrockade, varefter bussen fattade eld.

De omkomnas antal fastställdes redan på morgonen till 42 personer - 41 passagerare på bussen samt lastbilens förare. På eftermiddagen påträffades även kroppen efter lastbilsförarens treårige son i fordonsvraket, varför dödssiffran steg till 43.

Hoppa över Twitterpostning

Åtta personer lyckades ta sig ut ur bussen. En av dem var bussföraren, som kunde öppna en dörr och få ut några av passagerarna. Men fordonet var snart helt övertänt, och de flesta ombordvarande omkom.

Fyra av de räddade har fått allvarliga skador.

Fransk TV har visat bilder på det svarta, utbrända vraket av bussen. Folk i trakten säger att rökpelaren från branden kunde ses på flera kilometers avstånd.

Grundlig utredning utlovas

Bussen hade startat bara några minuter tidigare från den närbelägna byn Petit-Palais-et-Cornemps. Passagerarna var allesamman äldre personer, medlemmar i den lokala pensionärsföreningen. De skulle göra en dagsutflykt till Arzacq-Arraziguet, cirka 200 kilometer söderut.

Identifieringen av de döda går långsamt, eftersom också passagerarlistan brann upp. Olyckan är hur som helst ett smärtsamt slag för Petit-Palais, som har drygt 750 invånare allt som allt.

Olyckan skedde i en kurva, som enligt ortsborna är farlig. Frågor väcks nu kring det franska vägnätets skick.

Enligt Gilles Savary, som är deputerad för Gironde i franska nationalförsamlingen, är en del av regionens vägnät i behov av underhåll. Men han tillägger att man omöjligen garantera hundraprocentig säkerhet på de franska vägarna.

Vädret i regionen var mulet under morgonen, men det regnade inte.

President François Hollande, som befinner sig i Grekland, utlovar en grundlig utredning av vad han kallar "den fruktansvärda tragedin". Både premiärminister Manuel Valls och inrikesminister Bernard Cazeneuve besökte olycksplatsen idag, i likhet med borgmästaren i Bordeaux, Alain Juppé, tidigare utrikes- och premiärminister.
Hoppa över Twitterpostning

De senaste årtiondena har de franska vägarna blivit markant säkrare. I början av 1970-talet omkom mer än 16 000 personer varje år i trafikolyckor i Frankrike. De senaste åren har dödssiffran sjunkit under 4 000.

Tragedin i Puisseguin är den svåraste trafikolyckan i Frankrike sedan den 31 juli 1982, då 53 personer - av dem 44 barn mellan sex och femton år - omkom i en bussolycka i Beaune i departementet Côte-d'Or.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes