Hoppa till huvudinnehåll

”Hoppas de vet vad de håller på med”

Finländsk landslagsåkare i skidåkning.
Finländsk landslagsåkare i skidåkning. Bild: EPA / All Over Press skidåkning

En ökad träningseffekt? Ja. Publicitet finländsk skidåkning behöver? Nej. FSS förbundstränare Henrik Byggmästar ställer sig väldigt skeptisk till landslagets användning av syremasker.

Maskerna Finlands skidlandslag använder för att kunna träna bättre på hög höjd har väckt stor kritik i Norge, och NRK:s skidexpert jämför metoden med det fusk Johann Mühlegg i tiderna använde sig av.

Finlands Svenska Skidförbunds förbundstränare Henrik Byggmästar betonar att han inte exakt vet hur man kommit på idén att använda maskerna, men den första reaktionen är negativ.

– När jag hörde om det tänkte jag spontant att det här inte känns riktigt rätt. Jag tycker inte det låter befogat, säger Byggmästar till Yle Sporten.

”Jaha, vad har de börjat med nu igen?”

Maskerna har skapat rubriker framför allt i Norge och användningen har till och med jämförts med dopning.

Det är rubriker som Byggmästar gärna skulle undvika, inte minst med tanke på den mörka historia som finns inom blåvit längdåkning.

– Hela skid-Finland och landslaget i synnerhet skulle bara behöva positiva rubriker, för att man ska kunna hålla igång den här skidverksamheten, säger Byggmästar.

Henrik Byggmästar, FSS, 2014
Henrik Byggmästar gillar inte att Finlands landslag har tagit i bruk en kontroversiell metod. Henrik Byggmästar, FSS, 2014 Bild: Jannica Luoto henrik byggmästar

– För nog vet jag det, att fastän jag inte är inblandad i det direkt, så nog får man kommentarer av gemene man när man stiger in nånstans där det sitter gubbar som vet att man håller på med skidåkning.

– Man kommer att få höra att ”jaha, vad har de börjat med nu igen?”. Så reagerar folk utan att veta desto mera om saken, konstaterar Byggmästar med en suck.

Snöbullen rullar vidare

Henrik Byggmästar är illa rädd att diskussionen inte avtar på ett bra tag. Den inhemska skidsäsongen startar med Finlands cup nästa veckoslut.

– Det viktigaste är att få igång själva idrottsverksamheten igen och inte behöva fundera så mycket på att såna här saker rullas upp i pressen, men det är nog oundvikligt i det här skedet.

Byggmästar ser värdet i maskerna som landslaget använt under träningslägret i Val Senales i Italien under de senaste veckorna. Byggmästar vet inte om maskerna varit i bruk redan tidigare.

– De hjälper på det viset att du på hög höjd kan hålla högre träningsintensitet. Du återhämtar dig snabbare och kan träna med hårdare fart än du annars skulle kunna göra, beskriver Byggmästar maskerna som inte är förbjudna.

Många frågetecken

– De är tillåtna, men kanske det skulle finnas andra saker man kunde fixa innan man börjar med just det här?, frågar sig förbundstränaren.

– Det kan ju hända att landslaget sett att andra använder liknande saker och tänkt att de måste ta efter för att hänga med. Då skulle det vara lättare att förstå det. Man får ju hoppas att de vet vad de håller på med.

Landslaget är för tillfället på väg hem från lägret i Val Senales, och Yle Sporten har inte lyckats nå ledningen för en kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport