Hoppa till huvudinnehåll

Jari Sarasvuo: Fattigdom gör en dummare

Jari Sarasvuo
Bokaktuella Jari Sarasvuo. Jari Sarasvuo Bild: Yle/Parad Media efter nio

Enligt företagaren och mediapersonen Jari Sarasvuo finns det två riktigt stora hotbilder i världen idag: Klimatförändringen och fattigdomen.

– Om vi inte tar hand om de fattiga kommer vi alla att lida väldigt mycket i framtiden. Ta till exempel flyktingarna som kommer hit – de flyr fattigdom och krig, brist och nöd. Deras problem påverkar oss alla.

Jari Sarasvuo är aktuell med den självbiografiska boken Välähdyksiä pimeässä ja pimeitä välähdyksiä (ungefär: Ljusglimtar i mörkret och glimtar av mörker) i vilken han berättar om sitt liv hittills. Boken spänner över hans femtio levnadsår och bjuder på inside-information om hans färgstarka karriär som företagsledare, coach och TV- och radiopersonlighet, men också om privatlivet.

Ekonomiskt svår barndom

När Jari Sarasvuo var nio år lämnade hans pappa familjen. Mamman blev kvar som ensamförsörjare med barn och stora bostadslån att ta hand om. Familjen fick ingen hjälp från staten eller kommunen, och mamman vände sig också till bland annat Lions för att få ekonomisk hjälp, men fick avslag. För att klara situationen fick hon tidvis ha tre jobb. På morgnarna delade hon ut tidningar, på dagen arbetade hon på kontor och under kvällstid städade hon på krogar och lokaler.

Jari Sarasvuo själv var 11 år när han fick sitt första jobb, att dela ut reklamblad.

– Jag drömde en tioväxlad cykel, och mamma sa att jag måste tjäna ihop till den själv. Jag fick tidigt lära mig att allt man vill ha kan man få, men bara genom hårt arbete.

Att arbeta tillräckligt är att arbeta för hårt

Hårt arbete skulle det bli mycket av under Jari Sarasvuos liv. Som 13-åring började han arbeta på sin pappas byggfirma, ibland var det frågan om så hårt kroppsarbete att han låg i kramper hela natten efteråt. På grund av att pappan hade lämnat familjen blev det fruktansvärt viktigt för den unga Jari Sarasvuo att bevisa att han dög. Och i pappans värld fanns det bara ett sätt att duga: Att arbeta. Pappan levde efter devisen "att arbeta tillräckligt är att arbeta alldeles för hårt".

Det var därför en stor katastrof för Jari Sarasvuos pappa när byggfirman gick i konkurs och arbetet tog slut. Han sjönk ner i en djup depression och drabbades inom kort av Alzheimers sjukdom.

Miljoner gör en inte lycklig

Jari Sarasvuos väg har alltså inte alltid varit beströdd med rosor. När han idag ser tillbaka på sin barndom vill han ändå inte beskriva den som fattig.

– Jag upplevde ingen brist. Men alla mina vänner i Hagalund var mycket rikare än vi, och hade mycket bättre saker. I jämförelse med dem hade vi det fattigt.

Idag är Jari Sarasvuo en miljonär från Grankulla. Har pengarna gjort honom lyckligare?

– Till en viss punkt gör pengar en lyckligare. Pengar ger en möjlighet att resa, att uppleva en massa saker man inte kan om man är utan pengar. Men en människa behöver inte miljoner för att vara lycklig. En människa behöver vänner och kärlek mycket mer än fina, dyra bilar.

Fattigdom är en parasit i hjärnan

Men har man inte nog med pengar för att kunna leva ett drägligt liv, då kan man inte heller vara lycklig, menar Jari Sarasvuo. Man blir arg och tappar självförtroendet.

– Och man blir dummare. Fattigdom är en parasit i hjärnan, som suger ut all energi ur en människa. Man tappar sin förmåga till initiativ, sin kreativitet och sin möjlighet att ta ansvar över sitt eget liv. Det finns alltid sådana som säger att de fattiga borde försöka mera. Men det är våldsamt sagt. Fattigdom är en social sjukdom som påverkar hjärnan, som gör det väldigt svårt att försöka mera, planera och ta ansvar.

Jari Sarasvuo är ändå inte rädd för att bli fattig igen, trots att hans coaching-företag Trainer's House fick ansöka om företagssanering och hans talkshow Sarasvuo på Nelonen lades ner mitt i sin första säsong på grund av dåliga tittarsiffror.

– Jag använder inte droger, jag spelar inte nätpoker och jag lever inget hemligt dubbelliv. Dessutom vet jag hur de lagar som styr pengarna fungerar. På en rak fråga ger jag ett rakt svar: Nej, jag kommer inte att bli fattig i det här livet. Men kanske i nästa liv.

Efter Nio om Fattigdom, måndagen den 26 oktober i Yle Fem samt på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem