Hoppa till huvudinnehåll

Kvabas träningsklass var otroligt efterlängtad

Kvarnbackens skola i Borgå
Kvarnbackens skola. Kvarnbackens skola i Borgå Bild: Yle/Mimmi Johansson kvarnbackens skola

Gunvor Flykts son hör till de första som gick i träningsklassen vid Kvarnbackens skola i Borgå för trettio år sedan. Utan träningsklassen hade han aldrig fått gå i skola.

Träningsklassen vid Kvarnbackens skola i Borgå firar trettioårsjubileum den här hösten, och ställer till med fest för tidigare och nuvarande elever och personal.

Gunvor Flykts son var en av de första eleverna som gick i träningsklassen. Hon berättar att klassen var väldigt efterlängtad, och att hon hade väntat på den i tio år.

– Då min son skulle börja i skolan fick jag ett papper framför mig där det stod att han inte har rätt till skolgång, berättar Flykt. Det var oerhört tungt att skriva under det pappret, eftersom han så väldigt gärna ville gå i skolan.

"Stor dag för oss"

Flykts son hade lärt sig alfabetet när han var sju och samtidigt börjat ljuda ihop enstaviga ord. Besvikelsen var stor då han inte fick börja i skolan.

– Dagen då träningsskolan slog upp sina dörrar var nog en jättestor dag för mig, och speciellt vår son.

Flykts son var redan sjutton år gammal då han började i träningsklassen. Skoltiden var egentligen över då redan, och därför hade han bara möjlighet att gå i skola i ett par år.

"Väldigt viktiga år i hans liv"

Framför allt handlade undervisningen då om hur man klarar av praktiska saker i vardagen, men eleverna fick också lära sig att läsa. Flykt minns inte hur många elever som gick i klassen i början, men tillägger ändå att de var ganska många.

– De åren var viktiga för honom, berättar Flykt. Träningsskola hade bra personal som gjorde väldigt mycket för barnen och ungdomarna.

Flykt kommer att delta i jubileumsfesten som ordnas på Kvarnbackens skola den 4 november.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland