Hoppa till huvudinnehåll

Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

Jurist Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket i Vasa sitter i föreläsningssal
Jurist Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket i Vasa sitter i föreläsningssal Bild: Yle/Louise Bergman sundell thomas

Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

Sundell konstaterar att det är omöjligt att hitta stöd i lagen för ett mobilförbud i skolan. Han är jurist och jobbar med bildningsfrågor på Regionsförvaltningsverkets svenska enhet i Vasa.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Skylt med texten #NiVetIngenting Bild: Yle #nivetingenting
 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
Om en elev stör undervisningen genom att använda sin mobil kan läraren ta mobilen under lektionen. Men utöver det har lärarna ingen möjlighet att beslagta en mobil. Mobilen omfattas av egendomsskyddet, som är en grundrättighet.

Ordningsregler mot mobiler

Alla skolor ska ha ordningsregler för att främja trivsel och trygghet. Men ordningsreglerna ger i sig inga befogenheter. Om det inte är möjligt att upprätthålla dem med konkreta medel, alltså genom tvång eller någon typ av bestraffning, blir de bara önskemål om hur eleverna ska bete sig i skolan.

- Då och då får vi frågan om det är möjligt att förbjuda mobilerna, att skriva in det i ordningsreglerna. Vi har inte rekommenderat det eftersom det är svårt att motivera juridiskt, säger Sundell.

Ordningsreglerna får inte kränka grundrättigheter som till exempel yttrandefriheten.

År 2010 konstaterade Justitiekanslern att man inte kategoriskt kan förbjuda fotografering och inspelning av ljud och bild på skolans område.

JK:s utlåtande på finska

Mobilparkering för mobiler

Många skolor har så kallade mobilparkeringar i klassrummen. Där ska eleverna lämna sina mobiler under lektionen och när det blir rast tar de sina mobiler.

Det här är okej, säger Thomas Sundell, så länge eleverna samtycker.

- Om eleven kan välja att lägga eller inte lägga mobilen i mobilparkeringen, utan att det blir några följder är det okej. Alltså att det handlar om äkta frivillighet, säger Sundell.

rektor peter lindqvist, oxhamns skola i jakobstad, sitter i klassrum bredvid gitarrfodral
Peter Lindqvist och musikklassens mobilparkering rektor peter lindqvist, oxhamns skola i jakobstad, sitter i klassrum bredvid gitarrfodral Bild: Yle/Louise Bergman rektor peter lindqvist

I Oxhamns skola i Jakobstad har man mobilparkeringar i klassrummen. Om mobilerna inte ska användas i undervisningen lägger eleverna bort mobilerna.

- Det blir lugnare på lektionerna. Vi har inte haft någon diskussion om det är rätt eller inte. Det är ett rättvist system och vårdnadshavarna stöder våra mobilparkeringar, säger rektor Peter Lindqvist.

Förbud är ingen lösning

Att handskas med nätmobbning och kränkningar på nätet genom att förbjuda mobilerna i skolan är inte bara juridiskt ohållbart.

- Att förebygga med förbud är en ganska farlig väg att gå. Och det blir ju lite konstigt om man i skolan ska digitalisera undervisningen, men samtidigt hotar med straff om eleverna använder mobilerna på rasterna, säger Thomas Sundell.

rektor mona enlund i högstadiet i petalax sitter vid datorn i sitt arbetsrum
Mona Enlund är rektor i högstadiet i Petalax rektor mona enlund i högstadiet i petalax sitter vid datorn i sitt arbetsrum Bild: Yle/Louise Bergman rektor mona enlund i högstadiet i petalax
I högstadiet i Petalax är rektor Mona Enlund inne på samma linje. Där tar lärarna hand om elevernas mobiler om de stör undervisningen, men annars är mobilerna en del av skolvardagen.

- Att försöka förhindra nätmobbning genom att ta bort alla mobiler i skolan känns lite stenålders. I den nya läroplanen kommer vi dessutom ha rätt att använda elevernas privata mobiler som ett arbetsredskap i undervisningen. Och det skulle ju vara dumt att inte använda sig av det här verktyget, säger Enlund.

Dialog och fostran ett steg i rätt riktning

Istället för att stirra sig blind på juridiken anser juristen Thomas Sundell att det är med undervisning och mediefostran skolan kan komma åt nätmobbningen. Men någon patentlösning på mobbningen finns inte.

- Mobbning handlar om mänsklig interaktion och det kan juridiken inte reglera varken med förbud eller påbud. Hur vi än försöker kommer folk att vara elaka med varandra. Lösningen finns nog mera i pedagogiken än i juridiken, säger Sundell.

Under det här läsåret är temat i högstadiet i Petalax "Att växa som människa", med betoning på hyfs och hänsyns. Där tar man också upp hur man ska bete sig på nätet.

- Det är också viktigt att vi vuxna bildar oss en uppfattning om var ungdomarna hänger på nätet. Att vi har en öppen dialog utan att moralisera. Det vinner både hemmet och skolan på, säger Mona Enlund.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.