Hoppa till huvudinnehåll

Nu tillverkas också cider i Bocks bryggeri

Bryggeri-vd Jura Mikkonen, bryggare Teemu Tapio och bryggarmästare Alexander Maier.
Bryggeri-vd Jura Mikkonen, bryggare Teemu Tapio och bryggarmästare Alexander Maier. I tanken i bakgrunden jäser äppelcidern. Bryggeri-vd Jura Mikkonen, bryggare Teemu Tapio och bryggarmästare Alexander Maier. Bild: Yle/Roger Källman bocks

Ölet har fått sällskap på Bocks bryggeri i Vasa. I en av ståltankarna står som bäst 2000 liter äppelcider och jäser till sig.

- Det var bara för omkring sex veckor sen som vi fick idén att testa på att göra cider, berättar bryggarmästare Alexander Maier. Så beställde vi nya jäsningstankar och jag tog itu med att skapa cidern.

Råvarorna till cidern skulle vara så naturliga som möjligt, bestämde man. Valet föll på ett ekologiskt äppelsaftkoncentrat från Tyskland.

- Det är ofiltrerat, så alla aromer finns kvar, säger Maier.

I detta skede är det alltså utländska äpplen som jäser hos Bocks, men till nästa år finns det planer på att göra en riktigt österbottnisk cider, säger vd Jura Mikkonen.

- Vår målsättning är att bygga upp ett system där vi samlar ihop äpplen från gårdarna i området - äpplen som annars bara går till spillo - och göra en äkta, lokal cidersort.

Mikkonen säger att det inte är något självändamål eller en PR-grej att göra närproducerat, utan för att pengarna på så vis skulle stanna kvar i närområdet.

- Det blir nästa års utmaning att få igång systemet så att det funkar.

Första flaskorna i november

Den första Bocks-cidern kommer förhoppningsvis att vara klar inom november månad. Sista ordet kring när cidern är klar har bryggarmästare Alexander Maier.

- Optimistiskt räknat är den klar om fyra veckor, släpper jag mig pessimistisk tar det ännu åtta veckor, säger Maier.

Alkoholhalten blir 4,6 procent. Hur kommer cidern då att smaka? Jo, den blir torr och fruktig.

Cidern är för övrigt inte den enda nyheten som puttrar på Bocks. De har också ett vinteröl, en dubbelbock, en IPA och ett Vasa sport-öl under arbete. Dessutom finns det planer på att ta fram ett pärlande äppelvin.

Bryggmästare Alexander Maier tappar cider ur en jäsningstank.
Bryggmästare Alexander Maier tappar ut lite av den halvjästa ciders för att mäta sockerhalten. Bryggmästare Alexander Maier tappar cider ur en jäsningstank. Bild: Yle/Roger Källman alexander maier

Läs också