Hoppa till huvudinnehåll

”Snowden är blyg, trevlig och har torr humor”

Publik tittar på en stor skärm där Edward Snowden syns.
Edward Snowdens historia skildras i the Guardian-journalisten Luke Hardings bok, som nu översatts till finska. Publik tittar på en stor skärm där Edward Snowden syns. Bild: EPA edward snowden

Han var en av få journalister som fick ta del av dokumenten som Edward Snowden läckte från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. I år gästar The Guardians prisbelönta Luke Harding bokmässan i Helsingfors, aktuell med den finska utgåvan av sin bok om visselblåsaren.

När datainsamlingen kränkte mänskliga rättigheter och människors integritet, började den tidigare NSA-anställde visselblåsaren Edward Snowden att reagera.

Snowden avslöjade baksidan med digitaliseringen, nämligen massövervakningen, när han läckte över 50 000 dokument till några utvalda journalister.

Luke Harding vid den brittiska tidningen the Guardian var en av dem.

- Vi hade säkerhetsvakter utanför så att ingen skulle komma in. Vi använde ingen elektronik. Vi jobbade helt i hemlighet och granskade regeringens topphemliga program. Det var den bästa bevakningsoperationen i mänsklighetens historia, säger Harding.

Integritet är viktigt

Liksom Snowden tycker Luke Harding att integritet är väldigt viktigt.

När Harding jobbade för the Guardian i Moskva, blev han förföljd när han började kritisera den ryska regimen.

- Det fanns videoövervakning i lägenheten där jag bodde med min fru och mina barn, så jag förstår vad som kan hända om man inte har något privatliv. Jag tycker att integritet är väldigt viktigt, säger Harding.

Den prisbelönte the Guardian-korrespondenten ser upp till Edward Snowden och anser att han har gjort världen en stor tjänst som med hjälp av dokumenten lyckats bevisa att USA spionerar på alla.

- Staten kontrollerar för mycket privat material för tillfället. Om vi inte slår tillbaka, kommer våra barn och barnbarn att leva i en värld där digital integritet har försvunnit, säger Harding.

All information berör inte allmänheten

Till skillnad från den andra uppseendeväckande läckan Wikileaks tycker Harding inte att allmänheten behöver ta del av all hemlig information.

- Problemet mellan Wikileaks grundare Julian Assange och mig är egentligen filosofiska motsättningar. Julian vill att allt ska publiceras. Han anser att all information ska vara offentlig. Jag tycker att sekretess behövs i viss mån.

Det var också Edward Snowdens önkan att endast de dokument som verkligen tjänade offentligheten skulle publiceras.

Bara två procent av Snowdens 50 000 läckta dokument offentliggjordes sist och slutligen.

Meningsskiljaktigheterna har gjort att Harding och Julian Assange inte kommer särskilt väl överens.

- Julian gillar mig inte särskilt mycket. Han postar regelbundet glåpord om mig på Twitter till sina två miljoner följare, säger Harding.

Harding: ”Snowden har torr humor”

I motsats till Wikileaks-grundaren, som enligt Harding gillar att vara i strålkastarljuset, beskrivs Edward Snowden som en blyg och trevlig kille, med mycket torr humor.

När Snowden skulle instruera journalisten Glenn Greenwald, som samarbetade med tidningen the Guardian, sände Snowden krypterade tips åt honom, berättar Harding.

- Ett tips som Snowden gav var att använda ett säkert och oväntat lösenord. Snowdens lösenordsförslag var: "Margaret Thatcher är hundra procent sexig", säger Harding och skrattar.

Snowden är fast i Ryssland länge till

Snowden gömmer sig fortfarande i Ryssland, där han troligtvis tillbringar de närmaste fem till 15 åren.

I Ryssland går största delen av Snowdens tid åt till ett ge intervjuer via Skype.

Trots att hans liv i Ryssland är väldigt begränsat är han inte olycklig, även om han hellre skulle vilja vara hos sin familj i USA. Dit kan han inte återvända eftersom en livstids fängelsedom väntar honom.

- Jag tror att så länge (Rysslands president) Vladimir Putin finns i Ryssland, så kommer Edward Snowden också att vara där. Men vem vet vad som kommer att hända när den ryska regimen faller, vilket jag tror att den gör i något skede, säger Harding.

I dag är Luke Harding aktuell med den finska utgåvan av sin bok om Snowden, vid namn ”Snowden, maailman halutuin mies". Boken utkom på engelska redan år 2014 under titeln The Snowden Files – the Inside Story of the World’s Most Wanted Man.