Hoppa till huvudinnehåll

Testa: Tänker du som en tonåring?

Sociala medier-test
Sociala medier-test Bild: Yle #nivetingenting

Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

Situation 1.

Stina och Pelle är ihop. Stina gör slut och nästa veckoslut blir hon ihop med Pelles bästis. Pelles kompisar frågar anonymt Stina på Ask.fm hur det känns att vara en slampa.

Situation 2.

Anna tar bilder av sig själv i bikini och lägger upp dem på Instagram. Många kommenterar att hon ser fin ut men någon skriver att hon borde klä på sig. Har någon gjort fel?

Situation 3.

Du spelar Counter-Strike på nätet. En av dina lagmedlemmar spelar dåligt och ganska snabbt börjar hen få höra hur skit den är och hur den förstör för hela laget.

Situation 4.

Fyra pojkar i klassen är kompisar och har en Whatsapp-grupp. På samma klass går Nisse som ibland brukar vara med dem. Han har bett om att få vara med i WhatsApp-gruppen, men det har de inte gått med på.

Situation 5.

Det har varit fest och Stina har lagt upp bilder från festen på Instagram. I bakgrunden på en av bilderna skymtar Lisa med en tobak i munnen. Lisa kräver att Stina tar bort bilden men Stina vill inte eftersom den redan har fått över 300 likes.

Svara ännu på tre snabba bakgrundsfrågor för att se resultaten:

Ålder: Region: Kön:

Resultat

1. Stina och Pelle är ihop. Stina gör slut och nästa veckoslut blir hon ihop med Pelles bästis. Pelles kompisar frågar anonymt Stina på Ask.fm hur det känns att vara en slampa.

Du svarade: .

Av högstadieeleverna som svarade på enkäten ansåg 20 procent att det var “Helt ok, hon får skylla sig själv som gjorde så”. 36 procent svarade att det var “Lite fult frågat, men inte så farligt” och nästan hälften av alla (44 procent) ansåg att det var “väldigt elakt”.

Bland pojkar var det ungefär lika många svar för varje kategori, en tredjedel ansåg det vara “helt ok”, motsvarande sju procent som tyckte så bland flickorna. En tredjedel av killarna svarade att det var “lite fult”, vilket 39 procent av flickorna hade svarat. En tredjedel av pojkarna tyckte det var “väldigt elakt”, medan över hälften (54%) av flickorna tyckte det samma.

2. Anna tar bilder av sig själv i bikini och lägger upp den på Instagram. Många kommenterar att hon ser fin ut men någon skriver att hon borde klä på sig. Har någon gjort fel?

Du svarade: .

Av de högstadieelever som svarade på enkäten ansåg kring en tredjedel (34 procent) att ingen gjort något fel, medan 10 procent ansåg att hon inte borde ha lagt upp bilden. 41 procent tyckte att det var en ful kommentar, medan 15 procent tyckte att både Anna och den som kommenterade har gjort fel.

Av flickorna var det kring hälften (51 procent) som tyckte att det var en ful kommentar medan 29 procent av pojkarna tyckte så. Kring hälften av pojkarna (52 procent) ansåg att ingen gjort något fel, motsvarande siffra bland flickorna var 19 procent.

3. Du spelar Counter-Strike på nätet. En av dina lagmedlemmar spelar dåligt och ganska snabbt börjar hen få höra hur skit den är och hur den förstör för hela laget.

Du svarade:

42 procent svarade att det inte alls var okej, 43 procent att det inte är någonting att bry sig om och 15 procent ansåg att det var helt rätt. Här fanns en stor skillnad mellan flickor och pojkar. Av flickorna var det 61 procent som svarade att det inte alls var okej, 36 procent att det inte är någonting att bry sig om och tre procent som svarade att det var helt rätt. Av pojkarna ansåg 17 procent att det inte alls var okej, kring hälften (53%) att det inte är någonting att bry sig om och 30 procent att det var helt rätt.

4. Fyra pojkar i klassen är kompisar och har en WhatsApp-grupp. På samma klass går Nisse som ibland brukar vara med dem. Han har bett om att få vara med i WhatsApp-gruppen, men det har de inte gjort.

Du svarade: .

Av högstadieeleverna som svarade på enkäten ansåg 14 procent att det var rätt. Största delen (64 procent) svarade att de åtminstone borde säga varför han inte får vara med, medan 22 procent tyckte att Nisse borde få vara med.

5. Det har varit fest och Stina har lagt upp bilder från festen på Instagram. I bakgrunden på en av bilderna skymtar Lisa med en tobak i munnen. Lisa kräver att Stina tar bort bilden men Stina vill inte eftersom den redan har fått över 300 likes.

Du svarade: .

En klar majoritet (73 procent) svarade att Stina ska ta bort bilden. 21 procent svarade att det inte spelar någon roll och sex procent svarade att Lisa inte kan tvinga Stina att ta bort bilder.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.