Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

Händer som skriver på en keyboard
Händer som skriver på en keyboard Bild: Yle #nivetingenting

En tredjedel av alla vuxna vet ingenting om vad som pågår i barnens “virtuella liv”, visar Svenska yles granskning. Och visst är båda föräldrarna vi talat med sammanbitna då de tar del av några exempel på näthat.

Föräldrar vill gärna veta, men det är ändå barnen som väljer hur mycket de berättar.

- Men inte vet jag om jag heller berättade om mobbning för mina föräldrar när jag var ung, säger Ida Fellman, mamma till en elva- och en trettonåring.

Ida Fellman, tvåbarnsmamma
Ida Fellman skulle inte heller ha berättat Ida Fellman, tvåbarnsmamma Bild: yle/Heidi Grandell-Sonck ida fellman

Kimmo Niemistö som har tre tonårsbarn är nog insatt i den tekniska biten. Han har till och med laddat ner Snapchat för att veta vad det går ut på.

- Fast det är mest en ploj, vad som pågår i diskussionerna på barnens appar har jag nog inte koll på, medger Kimmo. Men man kan ju börja med att förstå hur verktygen fungerar.

Privat, rör inte!

Varken Kimmo eller Ida skulle få för sig att kolla barnens telefoner om det inte verkligen fanns misstanke om att något skumt var på gång. Och då skulle de också fråga först.

Det jobbigaste enligt båda är om barnen skulle råka ut för sexuella påhopp. Och då man inte vet något om avsändaren.

- Å andra sidan har jag märkt att kränkningarna inte ens behöver vara anonyma längre och det kan vara ännu obehagligare. Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida. Och då handlar det om fullvuxna människor!

Förbjudet under 16

De flesta sociala nätverk och mobilapplikationer har åldersgränser, till exempel Whatsapp och Instagram har en åldersgräns på 16 år, men det är ingen självklarhet att de följs.

- Med de två första barnen var jag strikt med åldersgränserna, med det tredje blev det svårare, det bara blev så, säger Kimmo.

Kimmo Niemistö, trebarnspappa
Kimmo Niemistö har koll på åldersgränserna Kimmo Niemistö, trebarnspappa Bild: yle/Heidi Grandell-Sonck kimmo niemistö

Det är vanligt att skolklasser till exempel använder chatt-tjänster som Whatsapp för att diskutera läxor och annat. Då kan barnen lätt bli utanför om de inte får vara med. I sådana fall är det viktigt att det finns ett gemensamt regelverk kring användandet, om det så kommer på skolans eller föräldrarnas initiativ. För tjänsterna är inte enbart av ondo.

- Jag tycker nog att det är bra också, att om någon har glömt engelskaläxan i skolan så kan en annan bara ta en bild av den och så har man den, säger Ida.

”Vi förstår för lite”

Kimmo säger att han först inom de två, tre senaste åren har förstått hur viktig den värld som finns i barnens mobiler är för dem. Han vill gärna bli mer insatt. Något som barnen till exempel har lätt att ta till sig är det allt mer visuella språk som tar form i det virtuella.

Läsningen är olika hos barn och vuxna här, betydelsen av en viss emoji kan till exempel vara solklar för ett barn medan den vuxna inte förstår innebörden.

- Egentligen är det ju vi som borde få utbildning i det här, säger Ida Fellman. Det är ju vi som borde få lära oss.

Kimmo Niemistö håller med.

- Vi har aldrig fått utbildning i hur vi ska hantera barnens “diginativitet” och vi är ju den första generationen föräldrar som verkligen kastas in i det här. Vi borde ta reda på mera.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.