Hoppa till huvudinnehåll

Gör som Robin Hood - ta från de rika och ge till de fattiga

Riksdagsledamot Annika Lapitie (VF) vill ta ta modell från Sherwoodskogen när det gäller skattepolitiken. Gör som Robin Hood - ta från de rika och ge till de fattiga, säger Lapintie inom ramen för Svenska Yles satsning Fart på Finland.

- De som klarar av att betala, skall betala mera, säger Lapintie. Sipiläs regering har gått in för bindande lagar för de som har små inkomster, men till de som har höga inkomster säger man: Skulle ni vänligen kunna tänka er att sänka era löner. Och det har väl ingen gjort. Så jag tyckte mycket om förslag nummer 136.

Logo för pjäsen Robin Hood på Raseborgs sommareteater.
Logo för pjäsen Robin Hood på Raseborgs sommareteater. Bild: VNUR robin hood,Raseborg

Annika Lapintie flaggar för progressiv beskattning. Hon vill sänka skattterna för de som har det knapert.

- Vill man att det skall handlas mer så måste man sänka skatterna för låginkomsttagarna. Då ökar köpkraften och man får hjulen att rulla.

Sänk momsen

Ett annat sätt att öka köpkraften är att sänka momsen.

- Många europeiska länder har lägre moms än vad Finland har, menar Lapintie. Regeringen har fattat sådan beslut som har gjort att låginkomsttagarnas köpkraft har minskat.

Satsa på turismen

Enligt Anika Lapintie är turismen något som vi har försummat i Finland.

- Jag kommer från Åbo. Där är skärgården det finaste vi kan erbjuda.

Varför har vi då inte lyckast föra fram Finland som turistland?

- Jag vet inte riktigt. Jämför med Sverige. De är jätte bra på att skapa brand som syns överallt i världen. Se bara på till exempel Ikea. De är bättre på att marknadsföra de saker de är bra på.Inom ramen för projektet fart på Finland har vi bett några riksdagsledamöter kommentera läsarnas förslag. Tidigare har vi hört KD:s Peter Östman, Juhana Vartiainen (Saml) , Anna-Maja Henriksson (Sfp) och Maarit Feldt-Ranta (SDP).

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.