Hoppa till huvudinnehåll

Nytt namn högst på pallen

Mikaela Schiffrin (t.v.), Federica Brignone och Tina Weirather i Sölden 2015.
På prispallen i Sölden: Mikaela Schiffrin (t.v.), Federica Brignone och Tina Weirather. Mikaela Schiffrin (t.v.), Federica Brignone och Tina Weirather i Sölden 2015. Bild: AFP / Lehtikuva federica brignone,Mikaela Shiffrin

Federica Brignone var snabbast i backen då den alpina världscupsäsongen öppnades med damernas storslalom. Mikaela Shiffrin och Tina Weirather tog de övriga pallplaceringarna.

Den alpina världscupen öppnades sedvanligt i Sölden, där damerna tävlade i storslalom i strålande solsken på lördagen. Italienaren Federica Brignone fick fira sin karriärs första världscupseger - hon ledde klart redan efter det första åket och höll sitt försprång i det andra.

Tättrion tog sina positioner redan i det första åket. Brignone var nästan en sekund snabbare än tvåan Mikaela Shiffrin, medan Tina Weirather var nästan en och en halv sekund långsammare än Brignone. I det andra åket gick tättrion rätt jämnt sinsemellan och höll sina positioner in i mål.

Brignone tog alltså sin första seger i damernas världscup. I fjol var hon trea i storslalom-tävlingen i Aspen i novemeber. Med tanke på den sammanlagda världscupen fick alltså Shiffrin och Weirather, som hör till förhandsfavoriterna, en bra start. Det fick också Lara Gut, som var fyra i Sölden.

Svenskan Sara Hector hade vittring på prispallen efter det första åket där hon var femma, bara nio hundradelssekunder långsammare än Weirather. I det andra åket tappade ändå Hector en sekund till täten och slutade sjua.

Frida Hansdotter var tredje snabbast i det andra åket, och placerade sig till slut tia i tävlingen. Två andra svenskar tog också världscuppoäng - Kajsa Kling var 21:a och Maria Pietilä-Holmner 22:a i Sölden.

De första finländarna går in i världscupen i morgon, då det är herrarnas tur att åka storslalom. Då är Marcus Sandell, Samu Torsti, Victor Malmström och Eemeli Pirinen med i leken.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport