Hoppa till huvudinnehåll

Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

Linda Fagerudd, skolkurator i Pedersöre, sitter på plastsoffa med #NiVetIngenting i bildens hägra hörn
Linda Fagerudd, skolkurator i Pedersöre, sitter på plastsoffa med #NiVetIngenting i bildens hägra hörn Bild: Yle/Louise Bergman linda fagerudd

Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Skylt med texten #NiVetIngenting Bild: Yle #nivetingenting
 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
Linda är bestämd i sin åsikt att nätmobbningen har ökat. Den är dessutom svår att komma åt. Nätmobbningen kan pågå ganska länge innan den mobbade berättar och vuxenvärlden kan ta tag i det.

- Därför är det väldigt viktigt att skapa goda kontakter mellan de vuxna i skolan och eleverna. Det är en bra grund att stå på om det blir problem med nätmobbning, säger Fagerudd.

Under arbetet med #NiVetIngenting har vi varit i kontakt med ett 20-tal lärare, kuratorer, rektorer och assistenter som jobbar i högstadieskolor i svenska Österbotten. De flesta anser att trakasserier, hat och kränkningar på nätet har blivit vanligare.

Det råa språket och utseendefixeringen är en annan aspekt som ororar många.

Skapa god kontakt

I Sursik skola i Pedersöre går 480 elever. Där har man satsat på att skapa goda kontakter till eleverna genast när de börjar på sjunde klass. Eleverna får svara på ett frågeformulär om hur de trivs i skolan, om de blivit dåligt behandlade och så vidare.

Efteråt träffar kurator Linda Fagerudd alla sjundeklassare för en pratstund på tumanhand.

- Vi har väldigt fina samtal. Det kommer fram både bra och dåliga saker. Och det märks att eleverna vill berätta vad som händer till exempel på nätet. De blir glada när någon frågar vilka spel de spelar eller vilka appar de använder. De vill berätta, bara någon ställer frågor och visar ett genuint intresse för deras värld, säger Linda Fagerudd.

Hon är glad att kommunen och skolledningen stöder den här typen av förebyggande åtgärder.

- Det här är ett ärligt försök att skapa en god kontakt med eleverna. Jag har inte jobbat så länge att jag kan visa upp siffror på att nätmobbningen har minskat i vår skola. Men jag tror att det här är ett väldigt bra sätt att förebygga och skapa en bra atmosfär i skolan, säger Linda Fagerudd.

En extra vuxen i skolan

Yvonne Backman, skolcoach i Närpes högstadieskola, står utanför dörren till sitt rum
Yvonne Backman, skolcoach i Närpes högstadieskola, står utanför dörren till sitt rum Bild: Yle/Louise Bergman skolcoach i närpes högstadieskola
I Närpes högstadieskola är Yvonne Backman inne på sitt 5:e läsår som skolcoach. Hennes jobb handlar om att finnas till för eleverna, att hjälpa där det behövs och att vara en vuxen, men inte en lärare, i skolmiljön.

Backman är helt säker på att nätmobbningen har ökat. Det är ett grovt språk och det är mycket hat på nätet och i sociala medier.

Men det är ändå inte särskilt vanligt elever berättar för henne att det händer jobbiga saker på nätet.

- Jag vet inte varför de inte berättar. Det kan hända att de är rädda att ta itu med svåra saker, rädda för konsekvenserna. Men jag tror också att ungdomarna helt enkelt känner att de måste stå ut med hat på nätet, säger Backman.

Att kalla någon hora, skriva att en person är ful eller fet är vardagsmat på nätet. Speciellt i forum där man kan vara anonym.

- Jag vet inte varför man skriver sådana saker. Det handlar säkert om att man vill ha uppmärksamhet och bekräftelse. Men jag tror också att många gömmer sig bakom skärmarna, vi blir någon annan. Och vi vågar inte längre diskutera problem med andra mellan fyra ögon, IRL, säger Yvonne Backman.

Skippa anonymiteten

Det är lika viktigt att prata med den som utsätts för hat på nätet, som att prata med den som skriver hat. Om Yvonne ser att en elev skriver elaka kommentarer på nätet försöker hon prata om det, fråga varför och säga att det inte är okej.

- Visst, ungdomarna har vant sig vid ett rått språk. De har tvingats höja ribban för vad de måste stå ut med. Men om du gång på gång får höra att du är en hora, att du är ful och äcklig så gör det till slut ont i hjärtat. Och det måste vi vuxna försöka få fram till de som skriver hat på nätet. Det gör ont, man tar åt sig, säger Yvonne Backman.

Hon försöker också uppmana ungdomar att sluta hänga på sociala medier där man kan vara anonym.

I Pedersöre konstaterar Linda Fagerudd att många unga gör medvetna val när det gäller vilka sociala medier de är aktiva på. Användningen av bland annat Ask.fm, där man kan vara anonym, har gått ner märkbart i Sursik skola.

- Jag ser också att eleverna kan vara kritiska till de sociala medierna. Och det är glädjande, säger Fagerudd.

Också gott på nätet

Mats Bergvik, skolkurator i högstadiet i Petalax, står i skolans korridor
Mats Bergvik är kurator i Malax Mats Bergvik, skolkurator i högstadiet i Petalax, står i skolans korridor Bild: Yle/Louise Bergman mats bergvik
År 2003 hade Mats Bergvik, kurator i Malax, ett första fall av nätmobbning på sitt bord. Men någon explosionsartad ökning av nätmobbning ser han inte.

- Det är säkert mycket som sker i det fördolda. Språket kan vara väldigt grovt och vissa beter sig fruktansvärt illa på nätet. Men jag tror inte att antalet fall av nätmobbning har ökat, säger Mats Bergvik.

Han lyfter upp Kiva skola som han anser varit väldigt lyckat i de kommuner han jobbar, Malax och Korsnäs. Skolorna har jobbat seriöst med Kiva skola och mobbningen har minskat.

- Jag tycker också att vi ska försöka ge en nyanserad bild av sociala medier och nätet. Också lyfta fram allt det positiva det för med sig. Tänk er ett barn med en ovanlig hobby som helt plötsligt hittar gemenskapen med massor med andra ungdomar, runt om i världen, via nätet. Det är ju fantastiskt, säger Bergvik.

Enligt Bergvik är de vuxnas roll oerhört viktig för att fostra till bra beteende på nätet.

- Vuxna måste vara intresserade och lyhörda utan att för den skull hålla förhör med ungdomarna. Kan man prata om vardagliga saker, kan man också prata då det blir problem, tror Mats Bergvik.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.