Hoppa till huvudinnehåll

”Allt är ju roligt, annars sku man ju int vara på nätet”

Vi tackar eleverna från Hoplaxskolan i Helsingfors som hjälpte oss att läsa upp enkätsvaren.

Hälften av tonåringarna har upplevt hat, men nästan alla har varit med om något som gjorde dem glada. Tonåringar stöder, berömmer, försvarar och roar på sociala medier.

Under veckan som gått har vi berättat många berättelser om hat, hot och mobbnig på sociala medier. Att påstå att kränkningar är det enda som förekommer på sociala medier skulle vara förmätet.

I Svenska Yles enkät besvarades av över 350 tonåringar från hela Svenskfinland. Vi frågade viinte bara om hur hatet på sociala medier och i spel ser ut. Vi bad också tonåringarna berätta om situationer som gjort dem glada.

Vi fick in massor med svar, berättelser som vittnar om att dagens tonåringar absolut inte bara hatar på nätet.

De tonåringar vi har varit i kontakt med är duktiga på att berömma varandra, ge komplimanger och stöd.

Du är så snygg!

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Skylt med texten #NiVetIngenting Bild: Yle #nivetingenting
 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
Berömmet flödar på Instagram. Bilder bilder får uppmuntrande och i huvudsak positiva kommentarer. Det går jättebra att berömma sina kompisars hår, mun ögon, kläder och fotograferingskunskaper. Superlativen och emojisarna flödar. Tonåringar är mästare på positiv feedback.

När berättade du senast för din vän att hen hade så snygga ögon?

”Att någon skickat en komplimang t.ex att jag e fin och så vidare gör mig glad”

Jag fick en vän

”De flesta av mina vänner hittade jag på nätet och de är det bästa som har hänt mig”

Många skriver och berättar om att de hittat vänner på nätet. Sociala medier gör det lätt att hitta likasinnade och att hålla kontakten.

Många skriver att de hittat sina bästa vänner på nätet. Även om man inte alltid träffas irl, håller man kontakten.

Idag använder tonåringar sociala medier för att hitta och upprätthålla riktig vänskap, det kan betyda mycket om det är svårt att att hitta vänner i närmiljön.

Isabella Holm på sällskapet för mediefostran
Isabella Holm är mediefostrare på Sällskapet för mediefostran Isabella Holm på sällskapet för mediefostran Bild: Riikka Malin/mediakasvatusseura #nivetingenting

För vuxna kan nätkompisar vara svåra att förstå men för unga är de lika värdefulla som vänner i skolan, Säger Isabella Holm på Sällskapet för mediefostran.

Vem är det som kan definiera vad som är bra eller riktig vänskap, frågar hon sig. Det är ingen idé att jämföra med mer traditionella vänskapsband, säger Holm

Ge fan i min kompis

Får tonåringen hat på Ask.fm finns det ofta vänner som försvarar hen. Det kan vara svårt att stå upp för sin kompis i skolans korridor, men på sociala medier är det lättare.

För den utsatte är det milsvid skillnad mellan att bli mobbad utan någon som försvarar och att bli mobbad och ens ha en som gör det.

Det här vet tonåringarna och för det mesta är de duktiga på att försvara dem som blir utsatta.

Här får du ett svärd

”Det bästa är då man gör något bra i ett spel, som att vinna spelet åt laget”

För många är spelen en viktig hobby. Även om språket är grovt finns det också plats för beröm, kamratskap och snälla medspelare.

”Det var roligt när jag gjorde något snyggt på CS som kompisarna också tyckte var häftigt.”

I spelen kan man ha sammansvetsade team trots att man aldrig träffas säger mediefostrare Isabella Holm.

- Där kan man få känna sig duktig på något och öva sociala situationer på egna premisser, säger hon.

Tack till eleverna i Hoplaxskolan som hjälpte oss med att läsa in texterna.

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.