Hoppa till huvudinnehåll

Konservativt maktskifte i Polen

Beata Szydlo och Jaroslaw Kaczynski.
Jaroslaw Kaczynski och Beata Szydlo Beata Szydlo och Jaroslaw Kaczynski. Bild: EPA/PAWEL SUPERNAK pis

Det konservativa och euroskeptiska oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kommer enligt vallokalsutfrågningar att få 37,7 procent av rösterna i parlamentsvalet i Polen.

Vallokalsundersökningen visar att PiS får egen majoritet i parlamentet. PiS leds av Beata Szydlo som väntas bli ny premiärminister.

Polen har sedan 2007 styrts av det EU-sinnade högerliberala partiet Medborgarplattformen (Platforma Obywatelska, PO). Det partiet skulle nu få 23,6 procent av rösterna.

Premiärminister Ewa Kopacz har erkänt sig besegrad i valet.

Fram till 2014 var Donald Tusk premiärminister, och efter att han blev Europeiska rådets ordförande övertogs hans ämbete av Ewa Kopacz.

Kan innebära problem i EU:s beslutsfattande

Valresultatet kan innebära problem i EU:s beslutsfattande, och stärka den EU-kritiska opinionen i andra länder.

För polackerna har de åtta åren varit en tid av fortsatt ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet, också under den globala finanskrisen 2008-09. Inte heller flygolyckan 2010, där president Lech Kaczyński och en mängd andra höga politiker omkom, ledde till någon turbulens i systemet.

Men trots framgångarna upplever många polacker - i synnerhet på landsbygden - att välståndet är ojämnt fördelat. Stödet för regeringen har även eroderat i en rad skandaler. Så sent som i fredags fick vice justitieminister Monika Zbrojewska lämna sin tjänst på grund av rattfylleri.

Vid presidentvalet i maj blev den sittande statschefen, Bronisław Komorowski från Medborgarplattformen, besegrad av sin utmanare Andrzej Duda från det konservativa oppositionspartiet Lag och Rättvisa (Prawo i Sprawiedliwość, PiS).

Lag och Rättvisa har utlovat sociala förmåner

Lag och Rättvisa, som leds av Jarosław Kaczyński - tvillingbror till den framlidne presidenten - har i synnerhet vunnit stöd genom sina rundhänta löften om större sociala förmåner till fattiga och barnfamiljer.

Lag och Rättvisa vill behålla den nationella valutan, złoty, och införa nya skatter för utländska banker och butikskedjor. Partiet motsätter sig samkönade äktenskap och aborter, och slår vakt om den katolska kyrkans ställning som moralisk auktoritet. Det vill även ha mer Natostyrkor på polskt område, och förespråkar en tuffare hållning mot Moskva.

Lag occh Rättvisa säger nej till flyktingar

De senaste veckorna har dessutom flyktingkrisen kommit att prägla valrörelsen. Regeringen har gått med på att ta emot 7 000 flyktingar från Syrien och Eritrea som del av EU:s gemensamma plan. Lag och Rättvisa säger nej till flyktingar, och Kaczyński har varnat för att migranter kan föra in smittosamma sjukdomar och parasiter i Polen.

Kaczyński ställde inte själv upp som premiärministerkandidat, utan nominerade i stället den relativt okända Beata Szydło för ämbetet.

Förutom Medborgarplattformen och Lag och Rättvisa var ytterligare femton mindre partier - från ultrahöger till extremvänster - uppställda. Bara fyra av dem bedöms kunna klara femprocentsspärren.

Om valresultatet blir det som vallokalsundersökningarna förutspår så kommer inget vänsterparti över röstspärren.

Polackerna valde 460 ledamöter till underhuset, Sejm, och 100 ledamöter till överhuset, senaten.