Hoppa till huvudinnehåll

Tanzania går till val – de unga avgör

Tanzanias president Jakaya Kikwete på besök i Indien.
Tanzanias president Jakaya Kikwete. Tanzanias president Jakaya Kikwete på besök i Indien. Bild: EPA/HARISH TYAGI kikwete

Tanzania går till president- och parlamentsval. Sammanlagt 23 miljoner människor har rösträtt.

I landets huvudstad Dar es Salaam började redan i gryningen köer uppstå vid vallokaler i staden. Vallokalerna öppnade klockan sju lokal tid. Valdeltagandet ser ut att bli högt.

Ända sedan Tanzania blev självständigt 1961 har landet styrts av Revolutionära statspartiet Chama Cha Mapinduzi eller CCM.

CCM har varit längst vid makten än något annat parti i ett afrikanskt land. Partiet gick ut som segrare i de fyra tidigare parlamentsvalen i landet mellan åren 1995 och 2010.

Nu utmanas CCM:s maktställning av en samlad opposition bestående av fyra oppositionspartier.

CCM-avhoppare utmanar

I presidentvalet ställs CCM:s kandidat John Magufuli mot sin före detta partifrände Edward Lowassa.

Lowassa är tidigare premiärminister men måste avgå efter en korruptionsskandal.

Han beslöt tidigare i år att lämna CCM, då partiet inte utsåg honom till sin presidentkandidat.

Enligt experter är Magufuli förhandsfavorit men Lowassa kan komma åt att utmana honom.

I parlamentsvalet kan CCM:s majoritet bli knappare än den tidigare varit. I dagens läge har CCM två tredjedelar av platserna i parlamentet.

Under valkampanjen har tillgången till rent vatten, utbildning och sjukvård varit viktiga frågor.

Lowassa politiska plattform har gått ut på att peka på att CCM vid alla sina år i makten inte kommit åt att få bukt med de problem som påverkat landet.

- Vi måste sluta med att vara en nation av tiggare. Det är en skam för Tanzania att fortfarande vara ett fattigt land efter 54 år av självständighet, sade Lowassa under ett tal på ett valmöte på lördagen.

Tanzanias tidigare premiärminister Edward Lowassa
Oppositionskandidaten Edward Lowassa Tanzanias tidigare premiärminister Edward Lowassa Bild: EPA lowassa

Fredligt val

Tanzania är en av Afrikas stabilaste demokratier, men har likt många andra länder i Afrika enorma problem med fattigdom och korruption.

Det finns farhågor om att valet kan leda till oroligheter i landet.

Den sittande presidenten Jakaya Kikwete som stiger åt sidan efter två presidentperioder har uppmanat till lugn. Tanzanias grundlag tillåter inte en president att ha ämbetet längre än i två perioder.

Flera väljare har också uttryckt sin önskan om att valet ska gå lugnt till.

- Jag känner mig lugn efter att ha röstat, jag tror vi kan välja president fredligt eftersom tanzanierna alltid varit fredliga. Men det kan inte finnas fred om inte rättigheter respekteras och det är upp till väljarkåren att se till att vi väljer ledare som respekterar våra rättigheter, sa Thomas Mdoe till nyhetsbyrån Reuters efter att han lagt sin röst i Dar es Salaam.

- Oberoende hurdant valresultat blir så är jag lycklig om inget valfusk förekommer, sa Said Abdalla.

”De förstas val”

Drygt hälften av de röstberättigade i Tanzania är mellan 18 och 35 år gamla och antalet förstagångsväljare är mycket högt.

Tanzanias största engelskspråkiga dagstidning The Citizen har kallat valet för ”de förstas val” eftersom det finns så många förstagångsväljare men också för att det verkar som om oppositionen för första gången ser ut att ha skapat ett trovärdigt alternativ för att utmana makthavande partiet.

Valresultat väntas stå klart inom några dagar, försäkrar valnämnden. Den nya presidenten ska sväras in i december.

På ön Zanzibar som hör till Tanzania, men har en utbredd autonomi, väljer man förutom president och parlament också representanter till det lokala parlamentet.

Tanzania är det folkrikaste landet i östra Afrika, med omkring 50 miljoner invånare.