Hoppa till huvudinnehåll

Åbopolitiker: Samppalinnas renovering kan bli dyr för kunden

Samppalinna utebad
Samppalinna utebad byggdes på 1950-talet och är i dåligt skick i dag. Samppalinna utebad Bild: Yle/Monica Forssell samppalinna utebad

En renovering av Samppalinna utebad i Åbo beräknas enligt senaste uppgifter kosta drygt 6,4 miljoner euro. Det här kan synas i biljettpriserna och stadens framtida idrottsutbud varnar politiker.

Planerna på att renovera Samppalinna utebad i Åbo tog ett steg vidare på måndagen. Den uppdaterade renoveringsplanen, som godkändes av stadsfullmäktige, visar att arbetet uppskattas kosta drygt 6,4 miljoner euro, det vill säga en miljon mer än tidigare beräknat.

Planen har skapat en del motstånd vid idrottssektorn som förutsätts stå för de ökade kostnaderna. Idrottssektorn motsätter sig hyreshöjningen eftersom den interna hyran för Samppalinna hotar att öka från nuvarande 308 000 euro till 690 000 euro per år.

- Det är en förskräcklig hyreshöjning, säger idrottsnämndens ordförande Janina Andersson (de Gröna).

Janina Andersson (de Gröna). Bild: Yle perjantai

Samppalinna utebad byggdes på 1950-talet och är i dåligt skick i dag. Bassängen läcker och det har i sin tur gett upphov till fuktproblem i konstruktionerna. Andersson påpekar att renoveringen skjutits upp alltför länge och det har i sin tur trissat upp kostnaderna för arbetet.

- Jag kan inte förstå hyreshöjningen då det handlar om att återställa utebadet till sitt ursprungsskick, det handlar inte om att bygga en massa extra.

- Normalt brukar hyresvärden inte höja på hyran då det handlar om grundrenoveringar.

Att kraftigt höja på biljettpriset från nuvarande 5 euro för vuxna och 3,5 euro för barn anses heller inte vara ett bra alternativ för det skulle leda till färre besökare, tror Andersson.

- Om hyran faller på oss (idrottssektorn) så får vi skyhöga priser och färre simmare i Samppalinna eller så stänger vi någon annan anläggning. Samppalinnas renovering och nya bollhallen är positiva saker - men kan bli en mardröm om det är vi som ska stå för karusellen.

Tidtabellen och slutgiltiga beslutet om att renovera Samppalinna utebad fattas av fullmäktige i samband med budgeten i december.