Hoppa till huvudinnehåll

En flott färd längs Ume älv

Flotte på Ume älv
Flotte på Ume älv Flotte på Ume älv Bild: Yle/Joakim Lax ume älv

Glid genom tillvaron, surra ihop din egen flotte och fascineras av naturen. Ume älv bjuder på mycket att se på, många syn- och doftintryck som du kan njuta av länge.

Här kan du uppleva vildmark i ett lugnt tempo, utan att nödvändigtvis bli trött eller svettig, förutom då du skall surra ihop flotten. Låt sedan älven föra dig fram i maklig takt medan du själv får spana efter intressanta djur och växter.

Henric Öhman och Christopher Storm bygger flotte
Stockar och rep Henric Öhman och Christopher Storm bygger flotte Bild: Yle/Joakim Lax ume älv

Ume älv sträcker sig hela 470 kilometer i sin fulla längd. På grund av dammar och vattenkraftverk som byggts med jämna mellanrum kan du inte åka längs med hela älven med båt eller på en flotte, men en sträcka på exempelvis 40 kilometer kan ge dig ett par dagars sysselsättning.

Är du otålig av dig så kan det bli en rejäl prövning, men om du inte har några större problem med att leva i nuet och njuta av stunden så kommer färden att bli suverän.

Färdmedlet för tankarna till gamla tiders traditioner med att flotta timmer. Det talas om att förr i tiden kunde man nästan ta sig torrskodd från ena sidan älven till den andra genom att gå på stockarna som transporterades där.

Nuförtiden sker virkestransporter på ett snabbare sätt, vilket gagnar den som vill uppleva naturen längs med älven.

Henric Öhman på flotten
Ibland är det bra att följa strömmen Henric Öhman på flotten Bild: Yle/Åsa Svarvar ume älv

Var beredd på¨att färden inte nödvändigtvis går åt det hållet som du ursprungligen planerat. Beroende på hur snabb strömmen är kan du faktiskt åka upp mot strömmen om vinden ligger på. Har du byggt ett tält ovanpå flotten fungerar det nämligen som ett stort segel, på gott och ont.

Med hjälp av paddlor och störar kan du styra flotten en aning, så det gäller att vara förutseende. Men det är inget att ta stress för. Upptäck lugnet, varva ner och låt älven göra det som den gjort i tusentals år. Din utfärd i naturen sker långt på älvens villkor, precis som det skall vara.