Hoppa till huvudinnehåll

Esbo tvekar om att låta Träskända gård bli hotell

träskända gård, huvudbyggnaden
träskända gård, huvudbyggnaden Bild: Yle/Helena von Alfthan träskända gård

Det verkade redan klart att Träskända gård hyrs ut till Forenom för restaurang- och hotellverksamhet, men nu vill Esbo stad förbereda hela ärendet på nytt.

Enligt upphandlingen från oktober i fjol hade företaget Forenom det bästa erbjudandet för att omvandla gården till hotell. Men nu visar det sig att byggnadens historiska värde gör staden fundersam.

Hela ärendet med att hyra ut gården ska därför förberedas på nytt, beslöt stadsstyrelsens lokal- och bostadssektion på måndag.

Inkvarteringsföretaget Forenom skulle ha öppnat kafé och restaurang samt hyrbara konferensrum i gårdens nedre våning. Företaget Cafecafe hade redan planerat att erbjuda lunch till vardags och mötes- och festservice vid behov.

Önskar mindre ändringsarbeten

Lokal- och bostadssektionen begär nu ytterligare utredningar om vad verksamheten skulle kräva för reparationsarbeten i byggnaden. Sektionen vill veta om verksamheten går att genomföra med bara mindre ändringsarbeten, så att husets historiska värde beaktas på ett bättre sätt.

Det var i oktober för ett år sedan som lokal- och bostadssektionen bad om en konkurrensutsättning för framtida verksamhet på Träskända gård. Fem företagare anmälde intresse, och tre stycken gav ett anbud.

Läs också