Hoppa till huvudinnehåll

EU: Flera gränsvakter och flera sängplatser

Asylsökande väntar på att bli registrerade på ön Lesbos i Grekland.
Asylsökande väntar på att bli registrerade i Grekland. Asylsökande väntar på att bli registrerade på ön Lesbos i Grekland. Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS lesbos

Efter ännu ett långt och oenigt möte om flyktingkrisen har stats- och regeringschefer i Bryssel kommit överens om att skapa 100 000 nya sängplatser åt anländande asylsökande i Grekland och i Balkanländerna. Dessutom ska gränsövervakningen skärpas.

På söndag kväll samlades 13 länder i Bryssel för att diskutera konkreta åtgärder för att hantera flyktingsituationen på västra Balkan.

Efter ett drygt åtta timmar långt möte som tog slut först efter midnatt kom länderna överens om att Balkanländerna och Grekland tillsammans ska skapa 100 000 sängplaster för att ge tak över huvudet och hjälp åt anländande asylsökande och migranter.

Enligt överenskommelsen ska Grekland öppna mottagningscentraler med 30 000 sängplatser och FN:s flyktingorgan UNHCR ska stå för ytterligare 20 000 sängplatser för asylsökande i Grekland.

Flyktingar sover utomhus vid gränsen mellan Österrike och Slovenien.
Flyktingar sover utomhus vid gränsen mellan Österrike och Slovenien. Flyktingar sover utomhus vid gränsen mellan Österrike och Slovenien. Bild: EPA/ERWIN SCHERIAU kyla

Dessutom ska UNHCR hjälpa till med att upprätta mottagningscentraler med 50 000 sängplatser längs flyktingrutten genom västra Balkan, i länder som Makedonien och Serbien.

FN:s flyktingkommissarie António Guterres sade efter mötet att de allt kallare nätterna och annalkande vintern är väldigt bekymrande.

- Vi är oroade över vintern och det krävs därför snabba åtgärder, sade Guterres.

Juncker: Ingen registrering – inga rättigheter

Dessutom ska informationsgången förbättras mellan länderna så att flyktingströmmarna ska kunna kontrolleras i västra Balkan.

På så sätt vill man undvika det kaos som pågått i till exempel Slovenien den senaste veckan när upptill 60 000 flyktingar tagit sig in i landet.

För att råda bot på den akuta situationen i Slovenien kommer man också att placera 400 gränsvakter i Slovenien inom den här veckan.

- I dag är situationen utom kontroll. Därför är det nu väldigt viktigt att alla som kommer till EU verkligen registreras. Ingen registrering – inga rättigheter, konstaterade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Europeiska rådets ordförande Donalds Tusk.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Europeiska rådets ordförande Donalds Tusk var på plats i Bryssel på söndagen. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Europeiska rådets ordförande Donalds Tusk. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET donald tusk

Juncker var också tydlig med att understryka att stängda gränser inte är långsiktigt lösning. I stället är det viktigt att verkligen implementera de åtgärder man kommit överens om.

- I fortsättningen kommer vi på kommissionen, i samarbete med EU-länderna, att varje veckan evaluera vilka åtgärder som har genomförts, sade Juncker.

Hätsk ordväxling på mötet

Flyktingsituationen har tärt på Balkanländernas relationer.

Efter att de olika länderna fattat beslut som haft följder för grannlandet var det viktigt för EU-kommissionen att få Balkanländerna att sätta sig ner vid samma bord.

Tanken var att det snabbt inkallade krismötet skulle rensa luften, men i stället uppger möteskällor att det förekom tuff och stundvis hätsk ordväxling mellan de olika ländernas regeringschefer.

FN:s flyktingkommissarie António Guterres.
FN:s flyktingkommissarie António Guterres. FN:s flyktingkommissarie António Guterres. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET antonio guterres

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som stod värd för mötet, sade på presskonferensen efter mötet att det var viktigt att Balkanländerna nu tillsammans kunde diskutera med varandra och öppet berätta om sina problem och att det därför var ett bra möte.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel inflikade med att säga att det var ett positivt möte.

Både Juncker och Merkel, som tillsammans med FN:s flyktingkommissarie António Guterres deltog på presskonferensen efter mötet, underströk än en gång att EU står inför det största testet någonsin.

Juncker passade också på att tacka Merkel för att hon tagit initiativet till mötet där 10 EU-länder och tre länder som inte hör till EU deltog.

I samband med mötet publicerade EU-kommissionen en karta på Twitter över hur flyktingsituationen ser ut på Balkan.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också