Hoppa till huvudinnehåll

Gymnastik-VM i Glasgow – ikväll gäller det!

Gymnaster i Glasgow.
Tomi Tuuha, Oskar Kirmes och Heikki Niva drömmer om OS. Gymnaster i Glasgow. Bild: Yle / Marianne Nyman niva

Ikväll får våra manliga redskapsgymnaster inte misslyckas. Drömmer man som Tomi Tuuha, Oskar Kirmes och Heikki Niva om OS i Rio avgör kvällens kvaltävling om drömmen får leva vidare eller om den slås i kras redan nio månader före spelen öppnats.

Tuffast är sitsen för hoppspecialisten Tomi Tuuha. Europamästaren från år 2010, fjolårets världscupsetta, har aldrig gått till VM-final på sitt paradredskap. Nu krävs både finalplats och medalj för att Tuuha, 25, ska kvalificera sig till OS.

Risktagning nödvändig

Om han inte ändrar sig i sista stund kommer Tuuha att sätta allt på ett kort. Han är känd för sin säkra hoppteknik och utförandepoängen brukar bli höga. Problemet hittills har varit att svårighetsgraden på hans hopp inte riktigt räckt till mot de allra bästa.

I Glasgow tänker han göra ett svårare första hopp för att höja utgångspoängen, en Tsukahara med tre skruvar. Riskabelt ja, med tanke på att han själv uppskattar att han landat bara ett tjugotal hopp felfritt. Men eventuellt också nödvändigt för att alls ha en chans att gå in bland de åtta som går till final.

Själv försöker Tuuha tona ner vinna-eller-försvinna-sitsen, men faktum är att kvaltävlingen i Glasgow ikväll är Tuuhas viktigaste tävling hittills i karriären.

För att minska på spänningen inför hopptävlingen deltar Tuuha också på ringar som är det redskap som utförs före hopp.

Mångkamparna siktar på fortsatt kval

Oskar Kirmes, 19, och Heikki Niva, 23, är allroundgymnaster och träningskompisar i Espoon Telinetaiturit, där de tränas av Oskars pappa Mati Kirmes.

De tävlar på alla sex redskap och hoppas samla tillräckligt med poäng för att komma med bland de gymnaster som får en chans att ta sig till Rio via en skild OS-kvaltävling i april. Chefstränaren Timo Holopainen har uppskattat att 82 poäng i kvalet kunde räcka till för att ta sig till det fortsatta kvalet.

Kunde fått en lättare start

Lotten har avgjort att finländarna inleder på bygelhäst, ett känsligt redskap på vilket det gäller att inte förivra sig. Man vill absolut inte ha ett fall i det första redskapet då målet är att genomföra alla sex – om inte felfritt, så åtminstone utan stora fel.

För de finländska damernas del var spelet i princip förlorat redan efter fallen på första redskapet, barr, lika känsligt som bygelhästen på herrsidan.

Bara en kan få chansen

Även om både Kirmes och Nivas prestationer poängmässigt skulle räcka till, är det ändå bara en av killarna som får chansen i ett fortsatt kval. Finland är ett litet land inom artistisk gymnastik och då vi inte deltar med fullt lag i VM, kan vi inte heller tävla om mer än en OS-plats i allroundtävlingen.

Om det blir en plats till OS-kvalet i april är det en nationsplats. Därmed behöver Finlands Gymnastikförbund först i vår bestämma vilken av gymnasterna som åker. Tidigare tävlingsresultat ger en fingervisning om att Kirmes är den som har större chanser att lyckas.

Herrarnas kvaltävling i VM pågår från morgon till kväll i två dagar. Den blåvita trion tävlar i den nästsista av åtta tävlingsgrupper, mellan kl. 18.30 och 21.40 finländsk tid måndag kväll.

Invecklat kvalificeringssystem

Gymnasternas OS-kvalificeringssystem hör till de mest invecklade och det dröjer sannolikt till tisdag eftermiddag innan den officiella listan på de nationer som får delta i vårens OS-kvaltävling publiceras.

De finländska damerna Annika Urvikko och Monica Sileoni blev långt från en plats i det fortsatta kvalet då de slutade på 136:e respektive 143:e plats i allroundkvalet. En plats bland de 98 bästa hade den här gången behövts för att komma med på listan.

Lättare för de stora gymnastiknationerna

Via kvaltävlingen i VM får de åtta bästa nationerna på både dam- och herrsidan fem nationsplatser till OS i Rio. Även medaljörerna i redskapsfinalerna får en OS-plats – i fall deras nation inte redan tagit OS-platser i lagtävlingen.

Resten av OS-platserna delas ut efter kvaltävlingen i Rio i april. Sammanlagt 98 dam- och 98 herrgymnaster får delta i OS.

Trots att OS-platserna är det som alla talar om i Glasgow, är förstås kvaltävlingen i VM i första hand ett kval till VM-finalerna som inleds på tisdag.

Först går lagfinalerna för damer och herrar, därefter allroundfinalerna för de 24 bästa gymnasterna på både dam- och herrsidan och på veckoslutet avslutas VM med redskapsfinalerna, dit de åtta bästa gymnasterna på varje redskap kvalificerar sig. Förhoppningsvis hör Tomi Tuuha till dem.

Sportmagasinet är på plats i Glasgow och bjuder på ett VM-reportage i programmet den 3.11.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport