Hoppa till huvudinnehåll

#NiVetIngenting: Tack!

Tommy Nordlund, Louise Bergman, Malin Ekholm, Peter Sjöholm och Linus Lång.
Tommy Nordlund, Louise Bergman, Malin Ekholm, Peter Sjöholm och Linus Lång. Tommy Nordlund, Louise Bergman, Malin Ekholm, Peter Sjöholm och Linus Lång. Bild: Yle #nivetingenting

I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

Här nedan följer reflektioner från fem journalister som jobbat med #NiVetIngenting.

Peter: Det som #NiVetIngenting har bevisat är att de sociala medierna inte alls bara är hat och mobbning för de unga. Mycket av det sociala umgänget sker via de här kanalerna och ungdomarna är dessutom bra på att ta hand om varandra.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Skylt med texten #NiVetIngenting Bild: Yle #nivetingenting
 • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
 • Vi rapporterar 19-25.10.2015
 • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
 • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
 • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.
Däremot förekommer det nog hat och kränkningar. Av de 350 högstadieelever som vi var i kontakt med var det kring hälften som har mött på hat på sociala medier. Tröskeln verkar ändå dessvärre vara hög för att polisanmäla och polisen har inte alltid verktygen för att ta itu den här typens digitala brott.

Två viktiga nyckelord i kontakten med ungdomarna är tillit och intresse. De ungdomar vi intervjuat var alla villiga att tala om sina virtuella upplevelser men att hitta det gemensamma språket kunde ta en stund. Liknande tankar förs också fram av lärarna och barnombudsmannen.

Linus: Jag hör till en generation där sociala medier för många är lika med Facebook. Dagens barn och unga växer upp med tiotals olika sociala medier som en naturlig del av vardagen. Att jobba med #NiVetIngenting har gett mig en fascinerande inblick i hur den här världen fungerar - på gott och ont.

Louise: Det är bara några veckor sedan jag första gången var in på Ask.fm. Det är en app som används ganska flitigt av ungdomar och där man kan vara anonym. Jag blev chockad över vad jag såg. Språket var rått och hårt. Hora, fetto, äckel och annat ännu värre. Hur står ungdomarna ut med det här? Och varför skriver de så mycket elakt åt varandra? Jag var förbluffad.

Efter att ha pratat med ungdomar i högstadier runt om i svenska Österbotten har jag upptäckt något annat. Det finns många ungdomar som väljer bort forum där man kan vara anonym. Det finns många ungdomar som inte skriver hat på nätet. De använder sociala medier till att vara sociala, hitta nya kompisar och umgås. De är kloka och tänker efter var de rör sig på sociala medier. Och framförallt är det många unga som påpekat att problemen med näthat och kränkningar på nätet inte är ett ungdomsproblem. Det är ett mänskligt problem. Vi måste helt enkelt föra in mer mänsklighet också när vi sitter vid våra skärmar.

Tack till alla som delat med sig av tankar och erfarenheter! Speciellt tack till "Lotta" som ville berätta om sitt helvete med nätmobbning.

Mera #NiVetIngenting

Mera #NiVetIngenting blir det ännu i Familjeliv. Programmet sänds lördagen den 31 oktober i Radio Vega kl. 9.03 och repris måndagen därpå kl. 11:03.

Tommy: Blasé är ett ord som återkommer, och som jag stämplar mig själv med. När jag läser hatiska kommentarer och hör om hur människor plågas av nätpåhopp, så inser jag att hatet finns där, mitt framför näsan, så gott som varje dag. Det är på diskussionsforum, i kommentarer under nyhetsartiklar och som anonyma meddelanden. Det är en otrolig massa hat. Och jag känner... nästan ingenting, för hatet har blivit vanligt. Det sprider ut sig och det biter sig fast i de mest vardagliga sidor på nätet.

Har du läst en artikel så kan du nästan utgå ifrån att de anonyma kommentarerna innehåller någon form av ansiktslösa spydigheter. Det mest skrämmande är hur lite det skrämmer. Därför känns det otroligt viktigt att få ta del av alla historier och upplevelser som kommit fram genom #NiVetIngenting.

Malin: När projektet nu är slut vill jag framför allt passa på och tacka alla underbara tonåringar som hjälpt oss. Tack alla ni som ställde upp på bakgrundsintervjuer. Tack alla ni som svarade på enkäten. Tack till nyhetsskolans elever. Tack till alla elever som ställde upp på intervjuer. Utan er skulle #NiVetIngenting ha varit helt omöjligt att genomföra.

Vi journalister som varit med om projektet jobbar i huvudsak framför en skärm men det innebär inte att vi skulle vara mera på kartan. Det visade sig att vi var lika ute som alla andra vuxna då det gäller ungdomarnas värld på sociala medier. Nu vet vi lite mera. Tack för det!

#NiVetIngenting

 • #NiVetIngenting: Tack!

  Projektet tar nu slut och vi vill tacka alla som bidragit.

  I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

 • Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier

  Tuomas Kurttila tror mer på engagerade vuxna än på förbud.

  Barnombudsman Tuomas Kurttila ser mycket gott i att barn finns på sociala medier. Han tror mera på engagerade vuxna än strikta åldersgränser och begränsningar.

 • Vuxna i skolan: Nätmobbning vanligare men går att tackla

  Vuxna i skolan ska vara lyhörda för att hantera nätmobbning

  Om någon blir trakasserad eller utsatt för hat på nätet, är det i skolan det kan bubbla upp till ytan. Det gäller att ha en öppen atmosfär och goda förhållanden för att kunna tackla problem med till exempel nätmobbning. Det säger Linda Fagerudd som är kurator i Pedersöre.

 • Stockholmsskola har koll på näthatet

  Trygghetsenkät hjälper Stockholmsskola hantera nätmobbning

  På Tullgårdsskolan i Stockholm förekommer ytterst lite nätmobbning och nättrakasserier. Det säger skolans rektor, Anna Magnusson, utan att tveka. Varje månad svarar elever på en enkät med frågor om bland annat nätmobbning. Framkommer det problem tar personalen på skolan genast tag i saken.

 • Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

  Vuxna kan inte heller bete sig på sociala medier

  Folk skriver ju vad som helst på Facebook nuförtiden, med namn och bild under, säger Ida Fellman. Och då handlar det om fullvuxna människor!

 • Testa: Tänker du som en tonåring?

  Bedöm fem situationer och se om 350 tonåringar tänker lika.

  Bedöm fem situationer på sociala medier och svara om någon har gått för långt. Med Svenska Yles test kan du sedan jämföra dig med 350 högstadieelever. Gör du samma bedömningar som tonåringarna?

 • Blivande läraren: Vi vuxna måste hänga med!

  Mobbning via mobilen är snabb och skoningslös.

  Dagens mobbningsoffer har ingen frizon. Plågoandarna finns ständigt en armlängd bort - i smarttelefonen. De vuxna måste försöka hänga med.

 • Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning

  Lagen ger inte skolor rätt att förbjuda mobiler

  Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket.

 • Föräldrar ska lära barnen visa respekt på nätet

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar.

  Föräldrar behöver inte förstå alla appar. I slutändan handlar det om att lära barnen hur man beter sig i sociala relationer för att minska på nätkränkningarna.

 • Här snackar vi näthat på riktigt

  Det som en del skriver på nätet fast i en verklig situation.

  I vissa hörn av webben är vädret alltid detsamma: ett konstant hagel av elakheter och svordomar - åt alla håll. Tänk om vi skulle prata likadant öga mot öga? Sagt och gjort, här snackar vi riktigt näthat. Observera att videon innehåller ett grovt språk som inte passar alla tittare.

 • Alla har rätt att trivas på sociala medier

  Gymnasieelever i Ekenäs skapade trivselregler för nätet.

  Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre. Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor.

 • “Diskutera näthatet redan då barnen är små”

  Olin: Ta upp problemen innan de går med på sociala medier.

  Näthat och kränkningar en del av flera ungdomars vardag på sociala medier. Enligt Rebecca Olin, viceordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, borde problemen tas upp redan innan barnen skaffar sina första konton.

 • Nätmobbning upplevs annorlunda

  Sjätteklassare skakar av sig nätmobbningen.

  De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna.

 • Hot, hat och öknamn

  Över hälften av tonåringarna har varit med om näthat.

  Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om hur det näthat de mött sett ut. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar.

 • Var tredje förälder vet ingenting

  Yles enkät visar: Nätmobbning vardag i våra högstadier.

  Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen – det visar Svenska Yles enkät som över 350 finlandssvenska tonåringar svarat på.

 • Näthat kan i värsta fall ge fängelse

  Skriver man näthat kan det ge böter eller bli en fängelsedom

  Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa.

 • Benjamin: Näthatare har ett tråkigt liv

  Benjamin hinner inte bry sig om näthatare nuförtiden.

  Med fansen kommer också hatarna. Artisten Benjamin vet. - I början kommer jag ihåg att jag tog åt mig av vissa kommentarer, nu hinner jag inte längre göra det, säger han.

 • "Jag fick massor med hat"

  Kan sociala medier förändra ditt liv?

  Ofta tänker man på sociala medier som en bra kommunikationskälla, men det kan vara annat än det för många.

 • Här kan du få hjälp

  Vi listar vart du kan vända dig och vilket stöd som finns.

  Om du har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning på nätet finns det många alternativ för att få hjälp.. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga.

 • Peter Sjöholm: Varför granska ungdomarnas webbvärld?

  Språket är rått och andra övertramp förekommer också.

  Hur mycket ska barn stå ut med är en fråga som vi ställt oss flera gånger längs med förberedelserna av Yle-satsningen #NiVetIngenting. Det förekommer övertramp på smarttelefonerna och atmosfären kan vara ytterst rå.

 • #NiVetIngenting - Vad händer riktigt på webben och apparna?

  Yle granskar trakasserier och näthat 19-25.10.

  #NiVetIngenting är en Yle-granskning som pågår 19-25.10. Fokusen ligger på de ungas liv på nätet och i telefonapparna; en värld där det förekommer trakasserier och som många vuxna har en dålig koll på.

 • Vi gör #NiVetIngenting

  Läs hur du kan kontakta oss.

  Vi är ett team på fem reportrar som jobbar med #NiVetIngenting. Här kan du läsa mera om oss och hur du ska kontakta oss.